На разходка и пазар в Одрин

Одрин забележителности пазар

Защо Одрин?

Одрин е град в най-северозападната част на Турция и е бивша столица на Османската империя. Този древен град е изпълнен  с огромни османски дворци и по-модерна неокласическа архитектура, джамии, базари, мостове, исторически къщи.

Какво да видим в Одрин?

Има няколко големи традиционни базари в Одрин: Араста и Алипаша.  Най-известните традиционни продукти са декоративни метли, плодов сапун и бадемова паста. Saraçlar Caddesi е пешеходна търговска улица и е изпълнена с традиционни магазини. Задължително  трябва да опитате пържен черен дроб с пипер, бяло сирене, бадемово масло, змиорка и раци.

Бедестен е първият покрит пазар в Одрин. Комплексът е реставриран през XX век и включва 14 зали. Въпреки това, впечатлението е малко развалено поради изобилието на модерни магазини, които не позволяват напълно  да се насладите на интериора.

Kaleiçi е най-старата част на Одрин, някога заобиколен от крепостни стени, които, за съжаление, отдавна са разрушени. По-голямата част от тези стари квартали са възстановени през XIX  век след тежък пожар. В старите улици има традиционни османски дървени къщи. Тук е старата синагога, която е най-голямата еврейска религиозна сграда в Турция.

Джамии в Одрин

В Одрин можете да видите много забележителности, и на първо място стари мюсюлмански джамии. Селимие е най-красивата одринска джамия, включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Куполът на сградата е един от най-големите в света. Джамията има четири високи минарета, които са сред най-високите структури от този тип. Структурата на сградата има 999 прозорци, които според идеята на архитекта  символизират съвършенството на Бога.

Джамията  Уч  Шерефели  е построена от Мурат II между 1437 и 1447 година. Интересна особеност са четирите минарета, които имат различен дизайн. Най-голямото минаре има три балкона.  Джамията има красиво декорирани куполи и величествени колони.

Мостът Газимихал е дълъг сводест мост, построен през периода на Византийската империя и реконструиран от османците през  1420 година. Наблизо е малка джамия, построена от командира на Османския легион Гази-Михал, който е от български произход.

Одрин и България

В махалата „Абдурахман“ може да посетите църквата „Св. св. Константин и Елена“ построена е през 1869 г., а в североизточната част на град Одрин, в старата българска махала “Барутлук” се намира църквата „Свети Георги“ построена през 1880 година.

В квартал „Чаушбей“ се намира Одринската гимназия на „Д-р Петър Берон“. На главния вход може да видите личния знак на доктора, който го има и на „Рибния буквар“.

На пазар в Одрин

Одрин е предпочитано място за пазаруване в Турция. На местните пазари можете да намерите огромно разнообразие от предмети, които отразяват оцветяването на Одрин: ръчно изработени килими,  магнити, интериорни предмети, картини, керамика, текстил, национални дрехи и много други. Местните кулинарни магазини продават вкусни десерти, които можете да вземете със себе си. Одрин е известен със своя плодов сапун. Използва се не по предназначение (въпреки че е идеален и за измиване), а като украшение и освежител за въздух – запълва стаята с приятен ненатрапчив аромат в продължение на няколко месеца.

Пазарът „Али паша чаршасъ“ е исторически покрит базар, разположен в непосредствена близост до джамията Селимие и проектиран от прочутия турски архитект Мимар Синан през 1569г. Ако нямате много време, за да се разхождате, това е идеалното място да купите сувенир, малък подарък за любимите хора или нещо традиционно. Тук не е много по-скъпо от другите места и можете да се пазарите.   В този пазар има място за пазаруване наречено Тюркоаз, което е едно от най-добрите места в града за купуване сапуни във формата на плодове.

Покрития пазар „Бедестен“ е предпочитаното място за пазаруване от местните жители.  Тук те пазаруват на много разумни цени. Има голямо разнообразие от порцеланови и кожени изделия, шалове,  забавните ароматни сапуни, оформени като различни плодове и зеленчуци и месингови кафе-комплекти. Архитектурата на пазара отвътре и отвън си струва да се види.

Пазарът  „Селимийе търговски център“ предлага голямо разнообразие от  много местни продукти – бисквити с шам-фъстък, шафран и мед, бадемов марципан и локум, вкусни мускус халви (сладкиш със захар, белтък на яйце и 41 различни подправки), различни подправки.

Молове в Одрин

В търговският център  Margi Outlet  има около 50 магазина, ресторанти, кафенета и обособени зони за отдих и игри за деца. Има сезонни отстъпки, за да се възползвате от тях. В магазините се предлагат стоките на известни марки.

Синият пазар се намира зад един от най-големите търговски центрове в града Margi Center. Там можете да си купите плодове, зеленчуци, ядки, баклава, кухненска посуда  и всякакви други неща.

Търговският център Erasta е много модерен и голям. В него  може да намерите  магазини на известни марки, а разполага и с паркинг и голям избор за ядене.

Ако решите да посетите Одрин на разходка или за пазаруване, не пропускайте съветите от специализирания сайт за града – Odrin.info.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here