Ново обещаващо лекарство против рак

Лекарството Olaparib е било дадено на 19 пациента с напреднали форми на рак на гърдата, на простата и на яйчниците. Всички тези ракови форми са предизвикани от мутация на два гена – BRCA1 и BRCA2.  При 12 от пациентите – никой, от които не се е повлиял от други лечения – туморите са изченали или са били стабилизирани.

Olaparib – член на нов клас лекарства наречен „PARP inhibitors“ –  атакува раковите клетки, без да засяга и уврежда здравите клетки.

Учените работещи във фармацефтичната компания AstraZeneca, са установили сравнително малък брой странични ефекти от лекарството. Всъщност повечето пациенти споделят, че е много по-добре от химиотерапия.

Оlaparib е първият успешен пример от новия тип персонализирани лекарства, които използват техниката „synthetic lethality“ –  която използва слабостите в клетките на тялото, предизвиквайки положителни ефект.

В този случай лекарството използва факта, че клетките имат няколко различни начина за поправяне на ДНК веригите, един от които е блокиран от BRCA мутации в туморните клетки.

Olaparib спира този блокиран път, като блокира ключов ензим наречен PARP.

Това не повлиява здравите клетки, защото те могат да използват един от другите алтернативни механизми за поправка, контролирани от здрави BRCA гени.

Но в туморните клетки, където BRCA пътят е блокиран от генна мутация, няма алтернативен механизъм за поправка и клетките умират.

Раковите клетки с BRCA1 или BRCA2 мутации са първите, които ще бъдат повлияни от PARP инхибиторите.

Смята се, че olaparib може да бъде ефективен и срещу други видове рак, но все още се правят изследвания за доказването на ефективността му.

3 МНЕНИЯ

  1. Tova e znachitelno golqm napredak za medicinata imaiki v predvid kolko mnogo hora se razbolqvat ot tazi bolest, no imam vupros – dostupno li e lekarstvoto ili oshte e v proces na razrabotvane i ako go ima na pazara kak i ot kade moge da bude zakupeno

  2. Издирвам ефективно лекарство срещу метастазирал рак на простатата. Става въпрос за моя любим баща, който е на 75 години и се бори с тази коварна болест. Ако знаете повече информация и бихте я споделили, много ще бъда благодарна!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here