Няколко иновации в екотуризма

429

В последните няколко години ставаме свидетели, как все повече туристическия бранш ни предлага варианти за екологичен туризъм. Това включва всички щадящи за околната среда места и възможности – къщи за гости, еко-хотели и т.н.

Всичко опира до идеята да се намалят емисиите на вредния въглероден двуокис, които благодарение на работата на някои електроуреди и изобщо – на живота, който водим, се изхвърлят в атмосферата на нашата планета. Ще дадем най-елементарен пример – храната, която ще похапват гостите на дадено място, да се приготвя на място, а не да се доставя със самолети, замърсяващи въздуха.

За да анонсираме ще ви дадем за пример една хотелска верига от Азия – „Шангри Ла“, тя е една от първите, които предлагат подобен екологичен тип почивки. Иновативността им започва преди 2 години, когато отваря врати техния хотелски комплекс на Маледивските острови.

Част от „екстрите“, които включва, и които го различават от обикновените хотелски вериги, е например – климатичната инсталация, която се спира сама, съществуването на собствен водоизточник, без да се налага използването на масовите пластмасови бутилки от минерална вода. Като вариант за туризъм е възможността на клиентите, заедно с местните жители, да участват при почистването на плажните ивици.

Друг вариант на екологичен туризъм е т.нар. „див туризъм“. Една верига от хотели в Канада го предлага. Става въпрос за това, че в стаите няма никакви екстри като ТВ, хладилници, климатици, нямат дори телефон. Туризмът се състои в непрестанни разходки сред девствената природа.

Тези места са не само за пример за такъв екологичен туризъм, те променят мнението на огромен процент от своите посетители. След като се приберат по домовете си, отпочинали и заредени с енергия, повечето хора променят съзнанието си едно екологично възпитателно ниво

При най-скъпите екологични хотелски комплекси, част от парите, които плащат клиентите, отиват за проекти в тази сфера, с това разбира се, хората са наясно още при настаняването в хотела. Не са малко и хората, които финансират сами и съвсем целенасочено такива начинания.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here