Mercedes – близо 35 години с 4matic, ASD и ASR

mercedes-4matic

Производството на модели с 4matic започва през далечната 1986 година!

Автомобилите на Mercedes-Benz винаги са били гаранция за сигурност, качество и издръжливост на пътя. Има обаче нещо от което доста хора са страдали особено в тежките зимни условия и това е задното предаване при повечето модели на немския автомобилен гигант.

Специалистите от Щутгартската компания винаги са били новатори в областта на автомобилните подобрения и затова още през 1986 година разрешават належащия проблем, като създават невероятната система 4matic с предаване към 4 колела на автомобила.

Заедно с нея те представят и две други високотехнологични системи – самозаключващ се диференциал (automatic locking differential – ASD) и система за предотвратяване на боксуването при ускорение (acceleration skid control – ASR).

Интересното е, че тези две технологии са използвали сензорни технологии, които действат чрез системата спирачната ABS, за първи път въведена отново от Mercedes през 1978 година.

Първото 4MATIC поколение има три режима на работа, като задвижването на четирите колела се е извършвало с известно закъснение докато се включи системата.

Най-новото поколение на системата за предаване към 4 колела на Mercedes няма проблема на предишните поколения и гарантира една значително по-добра стабилност на автомобила в сравнение с възможностите на стандартните машини със задно предаване.

Един от силните козове на компанията бе автоматичният самозаключващ се диференциал (ASD), който е електрохидравлична система способна да измерва разликата в скоростта на задвижваните и не задвижваните колела, като при нужда би могъл да заключи диференциала на 100% за да подобри стабилността.

През 90-те години обаче тази система бе заменена от изцяло електронната система ASR, която контролира взаимодействието между гумите и повърхността на пътя и ограничава страничното плъзгане на автомобила, като подпомага стартирането при много хлъзгави повърхности на пътя.

Още информация за автомобилите в Promobile.bg

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here