Петте най-велики филмови трилогии според Empire

Проучване на Empire класира 30-те най-любими филмови трилогии на всички времена. Ще ви представим топ 5 с уговорката, че не сме напълно съгласни с подредбата.

Но все пак, пред изброените филми дори ние ще замълчим, показвайки уважението ни към авторите им и участниците в тях.

Номер 1: „Властелинът на пръстените“

Изумителните филми на Питър Джаксън се появяваха веднъж в годината като дългоочаквани коледни подаръци.

Освен сюжетът, който безспорно е интригуващ, заглавията разтърсиха зрителите с почти маниакалните подробности във всичко: костюми, аксесоари и др.

Да не говорим, че местата за снимките, макар и доста обработени компютърно, спират дъха. На второ място изборът на актьори е изключително успешен, а това не е лесно при многото роли.

На трето, но не на последно място, идва основната тема, а именно братството и силата на съединението, които на подсъзнателно ниво действат по-особено на обикновения зрител.

Номер 2: „Междузвездни войни“

И до ден днешен продължаваме да се чудим защо Star Wars бе преведено „Междузвездни войни“. Нелогичното заглавие обаче не може да промени мнението ни, особено що се касае за оригиналната трилогия от края на 70-те и началото на 80-те години.

Именно филмите на Лукас промениха визията на киното, амбицираха кинаджиите и вдигнаха непосилно високо летвата за филмовите продължения. След появата на „Star Wars Епизод IV: Нова надежда“, „Star Wars Епизод V: Империята отвръща на удара“ и „Star Wars Епизод VI: Завръщането на джедаите“ масово изскочиха имитатори, подражатели, нов тип мърчъндайз и дори нова религия.

Не пропускайте: Филми по действителен случай

Номер 3: „Завръщане в бъдещето“

Да, „Завръщане в бъдещето“ беше свежа трилогия, но не и за номер 3. Независимо на кое място е обаче, факт е, че филмите, режисирани от Робърт Земекис и продуцирани от Стивън Спилбърг бяха забавни, интересни и успешни.

От тях започна кариерата на Майкъл Джей Фокс, който тогава изигра младеж, изпратен в бъдещето, возещ се в кола, която развива скорост около 88 мили в час… мда, не е случайно, че 25 години по-късно „Завръщане в бъдещето“ продължава да е издаван, макар и вече не на видеокасета.

Номер 4: „Играта на играчките“

Тази анимационна трилогия успя да разсмее зрители от всички поколения. „Играта на играчките“ бе приет изключително радушно, защото беше първият изцяло компютърно направен анимационен филм. Но още от първия кадър стана ясно, че това не са просто движещи се персонажи, а оригинален, забавен и остроумен филм.

Изненадващо вторият филм не беше загубил от свежестта и хумора на първия.

Не пропускайте: Книгата или филмът: Кое е по-доброто?

Третото заглавие пък излезе с четири години закъснение, но се оказа на нивото на предишните две. Най-големият плюс на трилогията „Играта на играчките“ е че през 2010 г. излезе отново по кината, но в триизмерен вариант, което направо я възроди.

Номер 5: „Кръстникът“

Ето тук няма как да не се възмутим, защото „Кръстникът“ е един от най-успешните филми на всички времена, а трилогията е едва на пета позиция.

Но въпреки нечестната подредба се радваме, че изобщо е намерил място в топ 5. Режисьор е Франсис Форд Копола, а първоизточникът е романът на Марио Пузо.

Нищо повече не можем да ви кажем, освен, че ако зависеше от нас тази трилогия щеше да е на първо място.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here