НачалоХобиПет дни до връчването на наградите "Златен глобус"

Пет дни до връчването на наградите „Златен глобус“

Остават само пет дни до 68-то издание на наградите „Златен глобус“. По-малко от седмица, в която спекулациите около евентуалните победители ще вземат връхната си точка, за да се стопят във вечерта, когато вече всичко ще е ясно и категорично. „Златен глобус“ са вторите по важност филмови награди в световен мащаб след, разбира се, връчването на статуетките „Оскар“.

Всичко започва през 1944 г. в студиото на 20th Century Fox в Лос Анджелис, където е първото връчване на „Златните глобуси“. Наградата е учредена от HFPA с цел да отличи най-добрите в киното и телевизията, както у дома, така и по целия свят. След 1944 г. церемониите се случват на различни места, а от 1961 г. до ден днешен филмовият празник се провежда в Бевърли Хилс, Калифорния. През 1950 г. се учредява наградата за цялостен принос, а за да се засили значението й, е кръстена на прочутия режисьор и продуцент Сесил Де Мил. През 1963 г. се учредява и любопитната награда „Мис Златен Глобус“. Тъй като организаторите на филмовия форум осъзнават, че анимационните филми са неизменна част от сериозното кино, през 2006 г. започва да се връчва и „Златен глобус“ за най-добър анимационен филм.

През всичките тези години наградите „Златен глобус“ са се превърнали в изключително важен филмов форум, а освен това са и най-важната стъпка преди „Оскар“-ите. След пет дни ще се проведе 68-то издание на бляскавия фестивал, а в края на месец февруари сезонът на наградите ще приключи с връчването на „Оскар“-ите.

За „Златен глобус“ за най-добър филм се борят „Черен лебед“, „The Fighter“, „Генезис“, „The King’s Speech“ и „Социалната мрежа“. И петте заглавия са силни, смислени и много различни едно от друго. Макар и да се твърди, че почти със сигурност „The King’s Speech“ ще грабне глобуса, няма да е изненада и „Социалната мрежа“ да триумфира заради съвременната си тематика и голямо зрителско одобрение. „Генезис“ беше фаворит преди премиерите на останалите филми, но сега сякаш загуби от блясъка си, тъй като излезе преди доста време. „Черен лебед“ също има сили, благодарение на изключителното изпъление на Натали Портман, а „The Fighter“ ни изглежда съвсем достоен събрат на класиката „Роки“.

При драматичните актриси номинирани са Хали Бери за „Frankie and Alice“, Никол Кидман в „Rabbit Hole“, Дженифър Лорънс в „Winter’s Bone“, Натали Портман в „Черен лебед“ и Мишел Уилямс в „Blue Valentine“. Тук конкуренцията е доста голяма, особено между Кидман и Портман. Не че подценяваме останалите актриси, даже напротив – щом са номинирани, значи са направили запомнящо се представяне. Никол Кидман и Натали Портман обаче правят изключително многопластови роли, което е и основна предпоставка за награда.

„Златен глобус“ за най-добра мъжка роля в драма ще отиде при едно от следните имена – Джеси Айзенберг – „Социалната мрежа“, Колин Фърт – „The King’s Speech“, Джеймс Франко – „127 часа“, Райън Гослинг – „Blue Valentine“ и Марк Уолбърг – „The Fighter“. Тук конкуренцията е още по-голяма и смятаме, че победителят ще бъде актьорът във филма, който ще спечели „Златен глобус“ и за най-добро заглавие. При режисьорите за приза ще се борят Дарън Аронофски („Черен лебед“), Дейвид Финчър („Социалната мрежа“), Том Хупър („The King’s Speech“), Кристофър Нолан („Генезис“) и Дейвид Ръсел („The Fighter“). Пълен списък на всички номинирани можете да намерите на адрес goldenglobes.org.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата