НачалоЗдравеПиете ли твърде много?

Пиете ли твърде много?

Дали ще е почерпка на работното място, пийване в кръчмата след работа, или безпаметна пиянска нощ с приятели, алкохолът заема видно място в културата на младия работещ мъж. На практика изглежда, че пиенето е толкова част от общуването колкото езикът на тялото.

Но има ли момент, когато „често пиян“ става „рядко трезвен“?

Наистина ли сте сигурен, че пиенето ви не представлява заплаха за социалния ви живот, за работата ви или за физическото ви здраве?

Като се има предвид, че приблизително 12-14 млн. американци (около 1 на 12 възрастни) имат проблем с алкохола, но само 8 млн. от тях са алкохолици, дори все още да не си бъркате корнфлейкса с алкохол, не пречи да си зададете въпроса дали не пиете твърде много.

Експертите разделят алкохолните навици в четири групи, свързани с риска, който те представляват за психическото и физическото ви здраве – социално пиене, тежко пиене, проблемно пиене и зависимост.

Социално пиене

Социалното или „умерено“ пиене може да бъде определено като не повече от две питиета на ден.

Така че, ако обръщате няколко халби бира на ден от понеделник до петък с колегите, няколко чаши червено вино на вечеря в събота и вземете две студени бири от хладилника за мача в неделя, прескачате границите, но все пак няма изглед скоро да ви прочистват стомаха.

Тежко пиене

Тежък консуматор на алкохол е този, който редовно пие над безопасните лимити, определени от „социалния пияч“. Консумирането на повече от четири чаши на ден потенциално е вредно за здравето и, ако се прави редовно, може да доведе до сериозни проблеми.

Цироза на черния дроб, заболяване на панкреаса, сексуални или сърдечни проблеми са само част от последствията от тежка консумация на алкохол. Да не говорим за нелепите ситуации, в които изпадате пред близки и недотам близки хора.

Ако отношенията ви, производителността на труда ви или семейният ви живот започнат да страдат от алкохолните ви навици, време е да ограничите пиенето.

Проблемно пиенепиете ли много

Проблемният пияница потропва с шест бири на бара всеки ден заради проблеми, свързани със здравето, работата или семейството.

Макар и все още да не е зависим от алкохола, до степен да изпитва симптоми на абстиненция, пиенето се е превърнало в ежедневен навик за проблемния пияница.

Чувствате ли се виновен заради пиенето?

Често ли пропускате работа след тежък запой?

Това са по-завоалирани знаци от цирозата на черния дроб, но все пак знаци, които сигнализират, че пиете твърде много.

Алкохолна зависимост

Това е калната локва в подножието на хлъзгав хълм. Някога сте бил душата на компанията, младият талант, хвърлил око на директорския стол, примерът за идеален баланс между работата и личния живот, а сега едва изпълнявате служебните си задължения, изолиран сте от компанията си и се налага да пиете, за да потушите симптомите на абстиненция, когато нямате пари или сила да си купите качествен алкохол.

Вярно е, че една бира след работно време понякога действа сплотяващо на колектива, но все пак внимавайте да не станат главен герой в онези истории за служителя, който често липсва от работа след пиянска вечер, тича гол до кръста след такси или пие по осем хапчета, за да лекува черния си дроб.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата