Подводните останки от Порт Роял

Едно от предимствата на морската археология е това, че в повечето случай например, се случва катастрофа, която праща кораб или товар на кораб на дъното на морето, като по този начин  „запазва“ един момент във времето. Катастрофата, която помага на морските археолози в случая е земетресение, което разрушава част от града Порт Роял, Ямайка. Някога познат като „Най-порочният град“, заради концентрацията на пирати, проститутки и ром, Порт Роял вече е известен поради друга причина, а именно, че „това е единственият потънал град в съвременната история,“ според Дони Л. Хамилтън.

„Подводното приключение“ на Порт Роял започва сутринта на 7 юни, 1692 година, когато за броени минути земетресение праща 33 акра от града под водата – сгради, улици, къщи, покъщина както и обитателите на града. Днес подводните останки са не повече от 14 акра, а дълбочината на водата варира от няколко инча до 40 фута.

През 1981 година Морска Археологическа програма на Тексаския A&M Университет в сътрудничество с Института по морска археология и Ямайското правителство, започва подводно археологическо изследване на останките на потъналия Порт Роял, Ямайка.

За разлика от други археологическ разкопки, тези на Порт Роял не са довели само до изкарването на различни „боклуци“. Открити са необичайни количества органични артефакти, които са запазени изключително добре, поради ниското съдържание на кислород във водата. Също са открити и множество исторически документи, предмети от бита и други неща, с чиято помощ може да се пресъздаде ежедневието в английската колония в края на 17 век.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here