Първата компютърна мишка в света

Първата компютърна мишка е била изобретена от Douglas Engelbart през 1964 година. Измислянето на мишката всъщност се случва като част от по-мащабен проект, стартиран през 1962г. с цел да се развива човешкия интелект.

Най-старата компютърна мишка в света била изградена от две перпендикулярни едно на друго зъбни колела – което позволява движение по една ос. За времето си хората я оценявали като уред с ергономична форма и добро разположение на бутоните – все пак е била направена от дърво.

Най-старата компютърна мишкаЗа своето изобретение Енгълбарт получава патент през 1970г. с гръмкото наименование „X-Y позиционен индикатор за дисплейна система“.

За прародител на съвременната мишка за домашен компютър обаче най-често се приема създаденото през 1983г. в офисите на Apple насочващо устройство за работа с графичен интерфейс (за компютъра Apple Lisa), което било снабдено с само с един бутон.

Към настоящия момент компютърните мишки са неизменен аксесоар на настолните компютри, а често и на лаптопите. Цените им варират от няколко до няколкостотин лева, а в зависимост от начина им на работа и предназначението си се делят на много различни видове – жични и безжични, оптични и лазерни, обикновени и геймърски мишки и т.н.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here