Рекорд ли са 486км/ч.?

През 2007г. френски влак постави рекорд за локомотивна скорост, като достигна 579км/ч. Ако му сложат и чифт криле, няма да се изненадаме ако влака полети. Но докато рекорда е най-впечатляващия, този влак-стрела беше експериментално превозно средство, което не превозва пътници, с две двигателни кабини и само три вагона. Нов високоскоростен влак в Китай, който ще скъсява разстоянието от Пекин до Шанхай от 10 на 4 часа, тъкмо постави своя рекорд, като достигна 486км/ч.

Тогава защо 486км/ч. е рекорд, когато френския влак се движи с 579км/ч.?

Защото най-новата светкавица на Китай измерваше дължината си с 16 вагона, като в някои от тях имаше пътници. Дори интересен е факта, че ще действа от 2011г. Може би най-интригуващата част е, че влака не само е достигнал смайващите 486км/ч. и след това се е върнал към нормалните скорости, а вместо това стрелата пътувала с постоянна скорост от 418км/ч. преди да постигне рекорда си и отново да се върне към ръба на нормалните си 418км/ч. Пътниците, които изпитали рекордното изживяване, твърдят, че няма много голяма разлика с влака с 240км/ч., който са свикнали да използват.

Макар че е трудно да се оправдаят разходите на високоскоростния влак и ние знаем, че скоро това удоволствие няма да ни радва в България, то това не ни пречи да се замислим за идеята да пътуваме от София до Варна за времето, което ни отнема една вечеря навън.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here