Рекорд ли са 486км/ч.?

През 2007г. френски влак постави рекорд за локомотивна скорост, като достигна 579км/ч. Ако му сложат и чифт криле, няма да се изненадаме ако влака полети. Но докато рекорда е най-впечатляващия, този влак-стрела беше експериментално превозно средство, което не превозва пътници, с две двигателни кабини и само три вагона. Нов високоскоростен влак в Китай, който ще скъсява разстоянието от Пекин до Шанхай от 10 на 4 часа, тъкмо постави своя рекорд, като достигна 486км/ч.

Тогава защо 486км/ч. е рекорд, когато френския влак се движи с 579км/ч.?

Защото най-новата светкавица на Китай измерваше дължината си с 16 вагона, като в някои от тях имаше пътници. Дори интересен е факта, че ще действа от 2011г. Може би най-интригуващата част е, че влака не само е достигнал смайващите 486км/ч. и след това се е върнал към нормалните скорости, а вместо това стрелата пътувала с постоянна скорост от 418км/ч. преди да постигне рекорда си и отново да се върне към ръба на нормалните си 418км/ч. Пътниците, които изпитали рекордното изживяване, твърдят, че няма много голяма разлика с влака с 240км/ч., който са свикнали да използват.

Макар че е трудно да се оправдаят разходите на високоскоростния влак и ние знаем, че скоро това удоволствие няма да ни радва в България, то това не ни пречи да се замислим за идеята да пътуваме от София до Варна за времето, което ни отнема една вечеря навън.

ВАШЕТО МНЕНИЕ