Семки и бонбонки…

Всички знаем, колко силно „зарибяващ“ е навика да чопкаме семки, веднъж щом започнем. По принцип всички ядки са много полезни, но досега нямаше нищо по-конкретно за благотворната сила на „пипкавото“ чоплене на малките черни ядки.

Слънчогледова предистория

Предполага се, че родините на слънчогледа са Мексико и Перу. Там те били едни от първите растения, култивирани в САЩ. По-късно испански последователи ги занесли в Европа, и след като вече първо самите те ги отглеждали, слънчогледовото семе бързо се популяризирало.

semkiСлънчогледовото семе и олио днес са едни от най-използваните продукти за масово потребление.  Главни производители на слънчогледови семки са Руската федерация, Перу, Аржентина, Испания, Франция и Китай.

Процеса на чоплене и ядене на семки освен, че е залегнал дълбоко в навиците на българите, е и доста полезен за здравето.

Полезни качества на слънчогледовото семе

  • Природен антидепресант – основна и много важна функция на ядката на семката. Препоръчва се на хора, които имат напрягането ежедневие и като цяло, които се чувстват стресирани. А те май са доста в днешно време.. Предлагам ви още няколко качества на слънчогледовото семе:
  • Мощен антиоксидант – семките са пълни с големи дози витамин C и Е, които помагат на тялото да се пребори със свободните радикали.
  • Големи дози на магнезий Да, тук откриваме освен полезните витамин C и Е, и добри количества магнезий. Слънчогледовото семе още намалява нивото на мускулните спазми и крампите!
  • Селен – Минералът в малките черни ядчици е по-полезен от същия съдържащ се в хранителните добавки. Селенът възстановява клетките.
  • Богатство на калий Ако искат добро ниво на кръвното налягане, то тогава може лесно да го поддържате със чопленето на семки. Калият балансира съдържанието на натрий в храната също.
  • Наситеност на фолиева киселина – Добрият хемоглобин в тялото се основава на съдържанието на достатъчно количество фолиева киселина, която междудругото се съдържа в слънчогледа.
  • Високи нива на цинк – Цинкът поддържал производството на важни хормони, като тесторерона и подсилва имунната ни система.
  • – Мазнини, но от здравословните – мононенаситени и полиненаситени мазнини, това са те. Те са истински любимци на сърцето!
  • Фибри – В слънчогледовото семе има и голяма доза диетични фибри, които както всички знаем спомагат много са ефективното храносмилане.

Ако в джобчето ви дрънкат семки и бонбонки, наблегнете повече на семките…!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here