Спадът в цената на еврото засили страховете на световните фондови пазари

300

Фондовите пазари колабираха, цената на еврото се срина, в резултат на това се засили рискът за евентуален фалит на Гърция

Неочакваната оставка на германския представител в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк в петък постави началото на тежки загуби на световните фондови пазари. Неговата оставка беше изтълкувана като сигнал към ЕЦБ и лидерите на страните от еврозоната за навлизане в траен период на дълбока валутната криза.
Лондонският индекс FTSE 100 отчете промяна надолу от 2,5%, френският Cac 40 падна с цели 5%, а немският Dax – с 3,5%. Акциите на банките тотално се сринаха. Еврото отбеляза най-ниската си стойност от 10 години насам. Всичко това възобнови наново страховете за евентуален фалит на Гърция. Положението в  Италия също започва да става по-зле. Германският министър на икономиката Филип Рослер споделя пред журналисти, че положението в Гърция става неуправляемо. Колапсът на европейските фондови пазари засегна и азиатския регион. Японският индекс Nikkei 225 се снижи до 2.3% като с това отбеляза най-ниската си стойност от април 2009 г. Фондовият пазар в Хонг Конг също се обагри в червено. Цената на австралийските ценни книжа падна на 3.7%.
Ситуацията с акциите на европейските банки е изключително напрегната. Търговията с ценни книжа на трите най-големи банки във Франция декларира 10% спад, а акциите на двата най-силни банкови гиганта в Германия тръгнаха надолу с 8%.

Днес, понеделник,  германските облигации отчетоха най-голям спад в 10-годишната си история, което постави пред сериозна заплаха инвеститорите. Лихвеният процент на германските облигации се снижи от 1.770% до 1.709%.

Източник: BBC

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here