Топящата се Полярна ледена шапка

Глобалното затопляне и влиянието му върху полярните ледове

Огромна площ, почти с размерите на щата Аляска, от ледената полярната шапка се е разтопила в средата на 2007 г., сочат американски учени. До 2006 г. средното ниво на разтопяване се е равнявало с размерите на Западна Вирджиния или около 62 800 кв.км, заяви океанограф от университета в Сиатъл.

През 2009 намаляването на ледената покривка е приблизително равно по размер с щата Аляска или 1,7 млн. кв.км. Сега арктическата ледена шапка заема 4,13 млн. кв. км., което е най-малката площ в модерната история на човечеството, заяви Вислав Масловски, океанограф от Монтерей, Калифорния, съобщи Дарик радио, цитирайки информация на Франс прес. С тези темпове Северният ледовит океан ще загуби ледената шапка до 2013 г., каза той.

Тези данни са от 2007 година. От тогава са изминали повече от 2 години. В момента положението с Полярната ледена шапка е много по-лошо. Ето и няколко фотографии доказващи бързи темп на топене на световните ледници и още информация от actualno.com:

Ледниците в планините се топят 3 пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век, сочат резултатите от изследване, цитирани от Би Би Си и Франс прес. От World Glacier Monitoring Service със седалище в Цюрих, Швейцария, оповестиха, че ускореното топене на 30 ледници се дължи на климатичните промени.Тези ледници са загубили средно 66 см от дебелината си през 2005 г., съобщи Програмата на ООН за околната среда. Наблюдаваните ледници са загубили средно около 10,5 м от дебелината си от 80-те години насам, сочат още научните изследвания.Годишното им топене е било средно 1,6 пъти по-бързо през последното десетилетие в сравнение с 90-те години и 6 пъти по-бързо, отколкото през 80-те години. Новите данни потвърждават тенденцията за ускорено топене на ледниците през последните 25 години , увериха експерти, които ще анализират и данни за други 50 ледници, наблюдавани от тях от повече от 25 години насам. Покритите от ледници площи също значително са намалели през 80-те години, допълни гласиологът Михаел Цемп от Цюрихския институт.

Изследванията не оставят никакво съмнение, че става дума за ускорени климатични промени. Тези изследвания потвърждават данните за климатични промени, дължащи се на човешката дейност, и ще подкрепят предстоящ доклад, който ще бъде публикуван на 2 февруари от Междуправителствения съвет за измененията в климата.През последните 10 000 години е имало горещи периоди, когато ледниците са били сравними с това, което са днес.

Но не миналото ни тревожи, а бъдещето, заяви Вилфрид Хаберли, директор на World Glacier Monitoring Service.Различни сценарии вещаят, че може да попаднем в условия, каквито не е имало през последните 10 000 години и които са непознати на човечеството, допълни той.

 

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here