Топ 10 на злодеите в киното

Злодеи

Мотивът за отмъщението е стар като света. Затова и зрителите умишлено са вкарвани в сюжети, в които героичен персонаж преследва злодей, който в миналото му е навредил. И ние като зрители си падаме по това, защото несъзнателно (или съзнателно) си фантазираме за осъществяването на собствените си планове за отмъщение на онези, които са ни превърнали в жертва. Колкото по-подъл и изобретателен е антагонистът в историята, толкова по-добре. По този начин той може да олицетвори повече хора, които мразите: хулигана от детството ви, двуличния приятел, джебчията, който ви е обрал, корумпирания политик и дори цялото правителство.

Представяме ви топ 10 на злодеите, на които се отмъщава в киното, подредени от AskMen. Класирани са по злина и съответно по най-голямо удоволствие, когато злодеят е победен от добрия. Можете да използвате ситуациите ако искате да си върнете на някого, когато сте на семеен празник и всички ви дразнят или просто когато дойде време да си плащате сметките.

10. Полковникът от СС Ханс Ланда – „Гадни копилета“

Зло дело: Нацистки офицер, участвал в геноцид

Кристоф Валц спечели „Оскар“ за тази роля. Може би някои читатели ще се учудят, защо подобен персонаж не е по-напред в класацията. Ясно е, че той е ужасен злодей, извършил много лоши неща, но, по дяволите, адски е харизматичен и честно казано, много ни е трудно да го намразим истински. Освен това, в края на филма той все пак минава на „правилната страна“, независимо че го прави, само защото губи.

9. Сирил Киниър – „Get Carter“

Зло дело: Британски криминален бос, избива невинни хора и принуждава невинни момичета да проституират

Британските кирминални филми от 70-те години бяха мрачни и без щастлив край. Киниър е отвратително същество, който ръководи криминален кръг. Насилва невинни момичета да участват в порно филми и убива всеки, който се опита да го разобличи. Жалко само, че се среща с Джак Картър и неговите хора.

8. Бучо – „Десперадо“

Зло дело: Мексикански нарко барон, убива любимата на брат си, а след това се опитва да убие и малкия си брат

Бучо владее своята територия в Мексико с пари от наркотици и всявайки страх, като не позволява на никого да застане на пътя му. Ел Мариачи иска да отмъсти на Бучо, защото е убил любимата му. Съответно Бучо засилва охраната си и избива всеки, който му се струва подозрителен. Но… „мъжът в черно“ все пак го открива. Чак тогава научаваме, че те са братя. Което си е драматично.

7. Уордън Нортън – „Изкуплението Шоушенк“

Зло дело: Позволява насилие и корупция в затвора, краде пари от правителството и съсипва живота на хората за кеф

Нортън проповядва Християнската вяра в затвора Шоушенк, но същевременно с това позволява на пазачите да бият безпомощни затворници. Освен това краде пари, предназначени за учреждението. Той помага на Анди, едва когато намира изгода в това, но го прецаква, след като разбира, че може би Анди не е виновен за убийството на жена си. На финала Нортън е жалък и отвратителен.

6. Фернан Мондего – „Граф Монте Кристо“

Зло дело: От завист съсипва живота на най-добрия си приятел, вкарва го в затвора и му взима момичето

Гай Пиърс свърши отлична работа, изигравайки един от най-големите злодеи в литературата във филма „Граф Монте Кристо“ от 2002 г. Мондего и приятелят му Едмон Дантес са офицери на френски търговски кораб. Когато Дантес започва да подрежда живота си, Мондего го вкарва в затвора чрез измама, ранява го, за да не може да избяга и за финал му отнема годеницата. Мондего започва да води ексцентричен начин на живот, който не може да си позволи, а до него е любимата на приятеля му. Така отмъщението на Дантес става дори по-сладко.

5. Франк – „Имало едно време на Запад“

Зло дело: Хладнокръвен убиец, убива невинни хора, лъже работодателя си и изнасилва вдовицата на мъж, който е убил

Жалко, че Хенри Фонда по принцип играеше добрите. В този „спагети уестърн“ направи много силен злодей. Той е нает, за да изгони семейство от собствеността им, за да може на мястото да бъде построен жп линия. Той просто ги убива, изнасилва жената и я принуждава да подпише документ, с който дава земята на него. До края на филма Франк си е създал толкова много врагове, че всеки от тях се опитва да го запази за себе си, за да го убие лично.

4. Съдия Търпин – „Суини Тод: „Бръснарят демон от Флийт Стрийт“

Зло дело: Гаден съдия, който осъжда Бенджамин Баркър доживот за фалшиво престъпление, изнасилва жена му и открадва дъщеря му

Търпин иска да прелъсти жената на бръснаря и затова го осъжда доживот в затвор в Австралия. Жената на бръснаря е толкова зле, след като е изнасилена от съдията, че се самоубива. Тогава Търпин просто минава на дъщеря й. Тя обаче отказва да се омъжи за него и той я изпраща в психиатрична клиника. Тези неща превръщат бръснаря в Суини Тод – побъркания убиец.

3. Алонсо – „Тренировъчен ден“

Зло дело: Полицай-гад, който убива, краде, опитва да прецака партньора си и да го убие

Дензъл Уошингтън изигра прекрасен злодей. Когато новият партньор на Алонсо Джейк пристига, той го примамва да започне да взима наркотици и по този начин го прецаква с тест за дрога. Джейк доказва, че не е подкупен, а когато Алонсо го изоставя в опасен квартал, новакът се оказва и доста ловък.

2. Бил – „Убий Бил“ и „Убийл Бил 2“

Зло дело: Лидер на Deadly Viper Assassination Squad, който мами любовницата си, а след като тя му казва, че е бременна, той иска да я убие

Изборът на Куентин Тарантино да даде ролята на лошия на Дейвид Карадайн е гениален. Той е перфектен кунг-фу злодей. Бил насъсква хората си срещу Булката, когато тя се опитва да го напусне в името на нероденото им дете. В края разбираме, че той все пак е спасил детето, но въпреки това продължава да преследва и да иска да убие жената.

1. Комодий – „Гладиатор“

Зло дело: Убива баща си, за да заеме трона му, нарежда да убият Максим и семейството му и става корумпиран

Когато Комодий разбира, че баща му ще обяви Максим за водач, а не него, Комодий убива баща си. Максим единствен научава за злодеянието на Комодий и затова е наредено той и неговото семейство да бъдат убити. Максим избягва, но жена му и децата му нямат този късмет. След като римляните не остават доволни от начина, по който Комодий управлява, той иска да ги разсее с гладиаторски битки. Така убива много мъже, но също така дава шанс на Максим да си отмъсти.

ВАШЕТО МНЕНИЕ