Топ 10 теории за световни конспирации

1470

САЩ е една от държавите в света, в които се разпространяват най-много заговорнически теории, свързани с най-различни теми. Спокойно може да наречем страната „люлка“ на световните конспирации. Най-известните от тях са, че терорист номер 1 Осама бин Ладен не е мъртъв, американският президент Барак Обама не е американец, както и че бившият кандидат за президент Сара Пейлин не е майка на детето си.

Osama_bin_LadenМалко след новината за смъртта на Осама бин Ладен, за която Президентът на САЩ Барак Обама информира световната общественост, в публичното пространство се появиха и първите съмнения по този въпрос. В Интернет беше основана обществена група, носеща името „Осама бин Ладен НЕ е мъртъв“. Там могат да се прочетат твърдения като: „Най-вероятно сега той си седи на някой остров и пие бира, платена с американски пари“, или пък „предполагаемата снимка с мъртвото тяло на Бин Ладен е фалшива“ . Такива радикални твърдения, подхранват съмненията на много американски граждани, склонни да вярват във всякакви конспиративни теории.

В САЩ имат отколешна тенденция да вярват, че зад определени мащабни събития стоят остроумни и отракани хора или групи, оставащи в сянка и тиражиращи невероятни версии, с цел да повлияят на хода на събитията. Конспиративните теории вече откриваме под най-различни форми и псевдоними. Все повече такива откриваме във всички части на политическия спектър.

Робърт Алън Голдбърг, който е преподавател в университета в Юта, смята че поне 80% от жителите на своята държава вярват, че президентът Джон Ф. Кенеди е станал жертва на заговор. На същия принцип около 29 % от хората в САЩ са уверени, че съществува пристигане на извънземни на нашата планета, и че това е потулено от американското правителство. В тази линия на мислене, става въпрос за евентуален космически кораб, който е скрит от широката общественост край селището Росуел в щата Ню Мексико.

Първият човек, „кацнал“ на Луната е американският гражданин Нийл Армстронг. Според поредната конспиративна теория – това не е така. Отвъд океана много хора са убедени, че кацането на Луната е инсценировка на НАСА, заснета и монтирана в специално създадено за случая студио. Излязоха доста документални филми, които се опитват да докажат подобни твърдения.armstrong-luna

Една от най-големите и оспорвани конспиративни теории, е тази за атентатите от 11 септември 2011 година. Така наречените конспиратори или заговорници по тази тема, не са само от Америка – такива има от почти всички точки на света. Всички те вярват, атентатите с кулите близнаци, които потърсиха американското гражданско общество, както и целия свят преди почти 10 години, не са дело на Ал Кайда и нейният лидер Осама бин Ладен, а са измислени и осъществени с помощта на американското правителство. Тези привържениците наричат себе си „Трутърс“, от английската дума „truth” , което означава истина. В този ред на мисли те твърдят и вярват, че бин Ладен е по-скоро агент на ЦРУ, отколкото терорист, а ислямският тероризъм – творческо изобретение също на ЦРУ, като принципно оправдание на глобалната война срещу тероризма. Самите неизвестни обстоятелства около смъртта на Осама и липсата на доказателства изобщо за неговата смърт, само засилват идеята за заговор.

Болестта СПИН е също предмет на различни конспиративни теории. Много хора виждат намеса на Вашингтон, като евентуален идеалист на болестта – създадена в лаборатория по поръчка на американското правителство, за увеличаване смъртността на афроамериканците.

Една от най-новите заговорнически теории е свързана с личността на американския президент Барак Обама. Наскоро се появиха интересни твърдения, според които той не е американски гражданин и изобщо не е роден в Америка. Хората, които вярват в подобни твърдени са убедени, че актът за раждане на Обама, който беше публикуван в медийното пространство е фалшиф.

Един от най-известните „Бийтълси“ пък – Пол Маккартни, за много хора по света се смята за мъртъв. Хората вярващи в това, откриват доказателство за смъртта му върху корицата на албума „Sgt. Pepper“. Там сър Пол е сниман с тениска с пришит към нея надпис „OPD“, което идва от „официално обявен за мъртъв“. Поддръжниците на тази теория смятат, се Маккартни в последните години е заменен от двойник на сцената.

Британските тайни служби МИ-6 по поръчка на кралсия дом, стоят зад подготовката и осъществяването на смъртта на принцеса Даяна, е друга съзаклятническа теория. Целта е била да бъде попречено на лейди Ди да сключи брак с египтянина Доди ал-Файед.

Бившата кандидатка за президент на САЩ Сара Пейлин също е обект на заговорничане. Тя попада в топ 10, защото има хора, които са убедени, че най-малкият ѝ син – Триг – не е нейно дете, а на дъщеря ѝ Бристол. С представянето на детето за свое бившата кандидат-президентка и бивша губернаторка на Аляска, искала да предотврати бламирането на дъщеря си. Има и малко различна версия, според която от майчинството на дете с увреждания Сара Пейлин е търсела да извлече политически дивиденти за своя бъдеща политическа кампания.

Според историка Робърт Алън Голдбърг заговорничеството и съзаклятието имат дълбоки корени в САЩ. Той мисли, че конспирацията е резултат от страха от врага, дебнещ наоколо. Голдбърг е убеден, че още основателите на американската държава са били подложени на такива страхове, твърди ученият. Като причина се изтъква самата държава САЩ, която се отличава с многообразието си, според автора – то е като проклятие за недоверчивите. Американците не могат да излязат от страха, че лошият враг, който също така е зъл и много опасен ги дебне отвсякъде.

Източник: http://www.dw-world.de/

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here