Ценно притежание на Елвис и скандален албум на „Beatles“ се появяват на търг в САЩ

Когато става дума за знаменити притежания с колекционерска стойност, Елвис Пресли и Мерилин Монро остават две от имената, които се приемат най-добре от банките. Предстоящият търг „Signature Music & Entertainment Auction“ в аукционната къща на Бевърли Хилс, „Heritage Auctions“, ще предложи ценни вещи на двете легенди плюс една известнa обложкa на албум на „Beatles“, научихме от Luxist.

Пръстенът с черен сапфир, който виждате тук, е бил притежание на Елвис Пресли. Той представлява къс самородно злато, доста предпочитано от Краля, а черният звезден сапфир бил един от любимите му скъпоценни камъни.  14-каратовата златна композиция също так е инкрустирана с малки диаманти. Този пръстен е носен от Елвис през 70-те години на миналия век и по-късно рокендрол звездата го подарява на близък негов приятел, рекламният агент на турнетата му Том Хюлет. Уникалното предложение на „Heritage Auctions“ доказва  автентичността си с оригинален сертификат от г-н Хюлет и снимка на Елвис с пръстена по време на концерт. Оценен е да достигне сума от около $15 000.

Може би малко странно ще ви се стори, че търгът ще изложи и бельо, но фактът, че е бил притежание на Мерилин Монро, до някъде оправдава усилията на фирмата да съберат още около $5000. Това сякаш не ни интересува толкова много колкото оригинална плоча, част от първата серия на албума „Yesterday and Today“ на „Beatles“. Фотографията на корицата, направена от Робърт Уитакър, е част от известен скандал, който албумът предизвиква още през първата седмица от пускането му на пазара в САЩ. Снимката изобразява четиримата легендарни англичани в бели престилки и около/на тях са разположени обезглавени кукли. Властите я обявяват за произведение, което „носи непоколебим намек за насилие“ и така звукозаписната фирма е принудена да залепи върху обложката неутрална фотография. Феновете купували албума и като полудели стъргали горната обложка, за да видят истинската. Тази обложка става част от известната колекция ‘Butcher Covers’ и сега в колекционерския свят има екземпляри от „цензурираното“ копие, такива с обелено или частично премахнато покритие и съвсем малко непокътнати оригинални копия.

Кураторът и директор на търга, Гари Шръм, казва, че аукционната им къща никога не е виждала копие в такова добро състояние. Те продават албума с неутралната обложка „‘Livingston“ през 2006г. за повече от $38 000, за това сега очакват скандалният оригинал, който  да надхвърли $30 000. Плочата е непокътната и дори е запазила целуфана си.

източник снимки: Heritage Auctions

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here