10те най-грозни растения

Факт е, че всички свързваме растенията с нещо красиво и внасящо уют и топлина. Колкото и да е странно обаче, някои хора са решили да внесат нова гледна точка по отношение на тази част от природата на Земята.

Учени са претърсили планетата, за да създадат списък с 10-те най-грозни растения. Изборът им е повлиян от най-различни фактори – естествено включени са шипове, окосмяване и др. не толкова приятни на допир и външен вид характеристики.

Имайки предвид условията, при които повечето от тези растения живеят  – екстремна температура и влажност – може би е оправдано, че приспособителните им умения печелят над външния им вид.

По-долу представяме класацията, която сигурно ще ви бъде интересна:

1. Bastard cobas (Cyphostemma juttae)

Bastard cobas (Cyphostemma juttae)

 

Бавно растящо декоративно растение, което може да достигне височина 6 фута. Познато е още и като диво грозде или Намибийско грозде. Растението е открито в Намибия. През зимата лъскавите му листа падат, а през лятото се появявата клони с ходни с тези на гроздето.

2. Birthworts (Aristolochia gigantea)

Birthworts (Aristolochia gigantea)

 

Изключително разпраостранено растение. Среща се в много различни климатични зони. Основата на растението е преплитащо се с просато лисата стъбло. Цветовете му имат изключително силна миризма.

3. Elephant’s trunk (Pachypodium namaquanum)

Elephant's trunk (Pachypodium namaquanum)

Среща се на Северния Нос в Намибия. Растението има дебело стебло, покрито с голям брой шипове. Растението има корона от листа, която се появява през зимата. Цветовете му са кадифени и се появяват от август до октомври.

4. Corpse flower (Amorphophallus titanium)

Това растение цъфти само веднъж на всеки 4 или 6 години. Има продължителност на живота 40 години.

Растението е опеделено за най-голямото в света; достига 5 фута височина и 4 фута в диаметър.

За 8 часа през дни двения период на цъфтеж, растението отделя ужасна миризма (на гниеща плът), привличайки насекоми за опрашване. Растението също е добре познат афродизиак.

5. Tree tumbo (Welwitschia mirabilis)

Tree tumbo (Welwitschia mirabilis)

Растението, което се среща в западно-южните части на Африка, най-вече в Намибия и Ангола, е определено като жив фосил. Растението има дебело стъбло, от което израстват две листа. По време на растежа на растението, листата започват да се разделят. Някой растения от този вид са достигнали възраст повече от 1, 000 години.

6. Thorn of the cross (Colletia paradoxa)

Thorn of the cross (Colletia paradoxa)

Среща се в Южна Африка. Представлява бавно растящо храстовидно растение със сивкави цветове. Цъфти през март и април. Често се използва за декоративно растение, заради своя аромат. Застрашено е от изчезване, поради загуба на хабитат.

7. Stinky squid (Pseudocolus fusiformis)

Stinky squid (Pseudocolus fusiformis)

Гъба, открита за първи път в Питсбърг, Северна Америка рез 1915 година. Често срещана е по кората на дърветата, в паркове, градини обикновено през лятото и есента.

[ad name=“onmainpage“]
8. Sea onion (Bowiea volubilis)

Sea onion (Bowiea volubilis)

Също познат като катерещ се лук, растение с произход Южна Африка. Луковицата му е бледо зелена, растяща наполовина под земята. Всяка година поникват нови клонки, карайки го да изглежда като аспержа. Цветовете му са зелени.

9. Vegetable sheep (Raoulia eximia)

Vegetable sheep (Raoulia eximia)

Наименованието идва от видът му, когато се гледа от разстояние. Намерено е в Ново Заландските Северни Алпи. Растението е храстовидно и може да образува бяло-сиви купчинки от по 5 фута. Малките му листа са покрити с косми, под които се намират цветовете.

10. Monkey cups (Nepenthes)

Monkey cups (Nepenthes)

Растението идва от семейство с над 120 вида. Те са пълзящи растения с произход южен Китай, Индонезия, Малайзия и Филипините.

2 МНЕНИЯ

  1. е чак пък грозни, повечето даже са си красиви

ВАШЕТО МНЕНИЕ