10-те града, предлагащи най-добрите условия за живот в света

2226
Топ 10 града за живеене

Днес ще ви представим 10-те най-добри града за живот в света. Класацията е изготвена от английското издание Telegraph на база проучване сред хора, живеещи в гладовете и пътуващи активно по света. Едва ли е изненада, че градовете са разпростряни по различните континенти, но най-много са в Европа, и по специално Германия и Швейцария.

Ето ги и самите градове:

Сидни, Австралия

http://www.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01421/sydney_1421913i.jpg

Най-големият град в Австралия с население от близо 4 милиона и половина. Плажовете, красивото пристанище и културните атракции – виключително Операта – правят Сидни, един от най-добрите градове за живот. Но все пак Сидни си остава 15ят най-скъп град в света.

Берн, Швейцария

С население от 128 хиляди Берн е един от най-рядко населените градове. Средновеконият център е под защитата на UNESCO. В Берн е живял и работил Айнщайн (работил е като чиновник).

Франкфурт, Германия

Най-големият финансов център на континента. Във Франкфурт се седалищата на Европейската Централна Банка и на Германската Федерална Банка. Забележителностите на града включват готическата катедрала от 14 век, както и величествените небостъргачи.

Мюнхен, Германия

Третият по големина град в Германия с население от 1.36 милиона души. В Баварската столица също има множество готически катедрали, подобно на Франкфурт. Мюнхен е бил почти разрушен по време на бомбардировките през Втората Световна война, но се е възтановил и е бил домакин на Олимийските игри през 1972 година.

Дюселдорф, Германия

Разположен по поречието на Рейн, градът е бил реновиран и в момента е моден център на Германия. Също така е и телекомуникационен и рекламен център. Всяка година Дюселдорф привлича милиони туристи. Той е еднакъв с Москва, Кайро и други големи градове.

Окланд, Нова Зеландия

Дом на 31% от населението на Нова Зеландия, Окаланд има две пристанища – северно Waitemata и южно Manukau. Имено поради наличието на две пристанища Окланд носи името the City of Sails.

Ванкувър, Канада


Ванкувар е определян като един от най-чистите и най-добри за живот градове в света. Населението на Ванкувар е голяма смесица от различни култури. В момента градът е пристанищен и филмов ценътр, а също и популярна туристическа дестинация.

Женева, Швейцария

С население от 185 хиляди души, Женева е познато като дипломатически и финансов център. В Женева се намира и изследователския център на CERN – родно място на Големият адронов ускорител и World Wide Web.

Цюрих, Швейцария

Един от най-богатите европейски градове, познат като дом на голям брой богати европейци. В Цюрих имат офиси компании като IBM, Google и Microsoft.

Виена, Австрия

Най-добрият град за живот в света, според Mercer, Виена притежава силна иконимика, културна и политическа устойчивост. Родно място на Зигмунд Фройд и Мария Антоанета. За Виена са споменали в песните си Ultravox, Били Джоел и други известни музиканти.

Ако нашата класация ви е вдъхновила за пътуване, може да видите и статията ни за избор на куфари – и да грабвате багажа!

15 МНЕНИЯ

 1. Най-добрия град за живее е Дупница, Бългаия! Питайте братя Галеви!

 2. Класацията е много добра! Съгласна съм с всички номинирани 🙂 Радвам се, че скоро ще мога и аз да поживея в един от тези невероятни градове (happy)

 3. Мюнхен 🙂 Там ще изкарам Еразъм програмата. Живи и здрави следващия ми град ще е пак от списъка по-горе – Виена

 4. Според мен липсва един много важен и красив град, а именно Стокхолм, защото там няма престъпност града има около 1млн. жители е страшно поддържан, чист и безопасен. Вярно е, че е малко скъпичък…

 5. Да има още много градове, предлагащи добри условия, но все пак това явно е десятката 🙂

 6. аа нееее …у филиповци си е наай-добре :):):):D

 7. кахъм,кахъм…Аз мисля,че е по-правилно да се пише Ванкувър,а не Ванкувар и Зигмунд ,а не Зигмонд Фройд…иначе класацията си я бива!Поздравления!

 8. Казвам Мюнхен – Hershing See, Stamberg See, красив и тих град. Да не забравим завода на B.M.W., който е върхът и буди завист у всички. Inglish Garten, Damen Kirhen, Goethe Institut – а какви гори има в околностите, приказни дървета.

 9. Приятелю много си прав за Мюнхен, но ако искаш хората да те разберат пиши на български (както е прието с неписан закон в бг интернет пространство) или на латиница, но поне използвай съответните букви които използва и държавата при превода на имена или имена на градове, райони, местности и тн. 😉
  Поздрави

 10. Извинявам се на Павлин Христов, че пренаписах мнението му на кирилица, но се налагаше. Надявам се да няма проблеми.

ВАШЕТО МНЕНИЕ