10-те града, предлагащи най-добрите условия за живот в света

Топ 10 града за живеене

Днес ще ви представим 10-те най-добри града за живот в света. Класацията е изготвена от английското издание Telegraph на база проучване сред хора, живеещи в гладовете и пътуващи активно по света. Едва ли е изненада, че градовете са разпростряни по различните континенти, но най-много са в Европа, и по специално Германия и Швейцария.

Ето ги и самите градове:

Сидни, Австралия

Най-големият град в Австралия с население от близо 4 милиона и половина. Плажовете, красивото пристанище и културните атракции – виключително Операта – правят Сидни, един от най-добрите градове за живот. Но все пак Сидни си остава 15ят най-скъп град в света.

Берн, Швейцария

С население от 128 хиляди Берн е един от най-рядко населените градове. Средновеконият център е под защитата на UNESCO. В Берн е живял и работил Айнщайн (работил е като чиновник).

Франкфурт, Германия

Най-големият финансов център на континента. Във Франкфурт се седалищата на Европейската Централна Банка и на Германската Федерална Банка. Забележителностите на града включват готическата катедрала от 14 век, както и величествените небостъргачи.

Мюнхен, Германия

Третият по големина град в Германия с население от 1.36 милиона души. В Баварската столица също има множество готически катедрали, подобно на Франкфурт. Мюнхен е бил почти разрушен по време на бомбардировките през Втората Световна война, но се е възтановил и е бил домакин на Олимийските игри през 1972 година.

Дюселдорф, Германия

Разположен по поречието на Рейн, градът е бил реновиран и в момента е моден център на Германия. Също така е и телекомуникационен и рекламен център. Всяка година Дюселдорф привлича милиони туристи. Той е еднакъв с Москва, Кайро и други големи градове.

Окланд, Нова Зеландия

Дом на 31% от населението на Нова Зеландия, Окаланд има две пристанища – северно Waitemata и южно Manukau. Имено поради наличието на две пристанища Окланд носи името the City of Sails.

Ванкувър, Канада

Ванкувар е определян като един от най-чистите и най-добри за живот градове в света. Населението на Ванкувар е голяма смесица от различни култури. В момента градът е пристанищен и филмов ценътр, а също и популярна туристическа дестинация.

Женева, Швейцария

С население от 185 хиляди души, Женева е познато като дипломатически и финансов център. В Женева се намира и изследователския център на CERN – родно място на Големият адронов ускорител и World Wide Web.

Цюрих, Швейцария

Един от най-богатите европейски градове, познат като дом на голям брой богати европейци. В Цюрих имат офиси компании като IBM, Google и Microsoft.

Виена, Австрия

Най-добрият град за живот в света, според Mercer, Виена притежава силна иконимика, културна и политическа устойчивост. Родно място на Зигмунд Фройд и Мария Антоанета. За Виена са споменали в песните си Ultravox, Били Джоел и други известни музиканти.

Ако нашата класация ви е вдъхновила за пътуване, може да видите и статията ни за избор на куфари – и да грабвате багажа!

15 МНЕНИЯ

 1. Най-добрия град за живее е Дупница, Бългаия! Питайте братя Галеви!

 2. Класацията е много добра! Съгласна съм с всички номинирани 🙂 Радвам се, че скоро ще мога и аз да поживея в един от тези невероятни градове (happy)

 3. Мюнхен 🙂 Там ще изкарам Еразъм програмата. Живи и здрави следващия ми град ще е пак от списъка по-горе – Виена

 4. Според мен липсва един много важен и красив град, а именно Стокхолм, защото там няма престъпност града има около 1млн. жители е страшно поддържан, чист и безопасен. Вярно е, че е малко скъпичък…

 5. Да има още много градове, предлагащи добри условия, но все пак това явно е десятката 🙂

 6. аа нееее …у филиповци си е наай-добре :):):):D

 7. кахъм,кахъм…Аз мисля,че е по-правилно да се пише Ванкувър,а не Ванкувар и Зигмунд ,а не Зигмонд Фройд…иначе класацията си я бива!Поздравления!

 8. Казвам Мюнхен – Hershing See, Stamberg See, красив и тих град. Да не забравим завода на B.M.W., който е върхът и буди завист у всички. Inglish Garten, Damen Kirhen, Goethe Institut – а какви гори има в околностите, приказни дървета.

 9. Приятелю много си прав за Мюнхен, но ако искаш хората да те разберат пиши на български (както е прието с неписан закон в бг интернет пространство) или на латиница, но поне използвай съответните букви които използва и държавата при превода на имена или имена на градове, райони, местности и тн. 😉
  Поздрави

 10. Извинявам се на Павлин Христов, че пренаписах мнението му на кирилица, но се налагаше. Надявам се да няма проблеми.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here