Десет коледни филми, с които да се подготвите за празника

Коледни филми

Филмите за Коледа са важно забавления за американците. Щем не щем обаче коледните филми стигат и у нас. Затова, след като направихме списъка с рок коледни песни, решихме да публикуваме и тази класация на коледни филми, в която са включени фаворитите на колегите от collider.com, както и филми, с които сме израснали или нашите родители са гледали като малки.

Освен коледен дух, тези заглавия навяват лека носталгия по онези времена, когато вярвахме, че има Дядо Коледа, или поне магическото чувство на подаръците и тяхното отваряне все още съществуваше.

„A Christmas Story“ (1983)

Този филм спокойно може да бъде наречен „квинтесенцията на коледния филм“. „A Christmas Story“ остава едно от любимите екранни произведения, които се гледат по време на зимните почивни дни.

Кой не харесва малкия Ралфи Паркър и опитите му да се сдобие с възможно най-готиния подарък?

Един от най-колоритните персонажи е този на Дарън МакГавин. „A Christmas Story“ пък е излъчван нон-стоп по филмовия канал TNT на Коледа.

„Животът е прекрасен“ (1946)

Не бива да прекарвате празниците без да се срещнете с Джордж Бейли и неговото странно преживяване. Той е изигран от Джеймс Стюарт, а на една Коледа Бейли си пожелава никога да не беше се раждал. В този момент един ангел минава покрай него и чува желанието му. И решава да го сбъдне.

Така Бейли вижда един свят, в който никога не е съществувал. Изживяването отваря очите и сърцето му и той разбира истинските ценности в живота. Въпреки доброто изпълнение на Дона Рийд като съпругата и солидната режисура на Франк Капра, „Животът е прекрасен“ си остава филм на Джеймс Стюарт с изключително актьорско изпълнение.

А финалът, който няма да ви издаваме, е един от най-добрите в историята на Холивуд.

„Коледната песен на мъпетите“ (1992)

Всеки уважаващ себе си коледен списък не бива да пропуска поне една от многото адаптации на вечната „Коледна песен“ на Чарлс Дикенс. Засега една от най-успешните киноадаптации е „Коледната песен на мъпетите“ с Майкъл Кейн в ролята на Скрудж и жабока Кърмит в образа на неговия помощник Боб Крачит.

Някои от вас може и да не са съгласни, но тази версия е една от най-лесно достигащите до аудиторията, особено до детската. Тя е разказана от Гонзо и Ризо.

„Самолети, влакове, автомобили“ (1987)

Тук Стив Мартин и Джон Кенди са брилянтни в ролите на двама души, опитващи се да се приберат у дома за Деня на благодарността. Естествено, настъпва пълен хаос и празниците хич не стават забавни.

Професията на персонажа на Кенди е продавач на кръгчета за душ завеси, а характерът му е весел и лековат. Стив Мартин е точно обратното – сериозен, леко спънат бизнесмен. Общите им приключения обаче определено са забавни.

И именно доброто сътрудничество между Мартин и Кенди прави филма толкова популярен.

„National Lampoon’s Christmas Vacation“ (1989)

В този филм Чеви Чейс е в страхотна форма, изигравайки Кларк Грисуалд, който ще трябва да прекара празниците с роднините си, сред които е и братовчед му Еди (изигран от Ранди Куейд). Случките във филма са интересни и забавни и определено са един от най-приятните начини за изкарване на празниците, ако ви се наложи да си стоите у дома.

„Полярен експрес“ (2004)

Произведението на Робърт Земекис е едно от най-точните коледни попадения от съвременните филми. „Полярен експрес“ е адаптация на едноименната книга от Крис Ван Олсбърг, а резултатът наистина е изумителен. С помощта на специална технология Том Ханкс изиграва почти всички персонажи, но това не личи по никакъв начин, а даже напротив.

Ако човек не знае, никога не би разбрал, че тези различни характери са изиграни от един същи човек. Филмът успява да събере в себе си истинския дух на Коледа.

„Сам в къщи“ (1990)

Признайте си – колко пъти сте гледали „Сам в къщи“? Да, много. Симптичният тогава Маколи Кълкин изиграва страхотно малкия Кевин, който по случайност е забравен от семейството си за празниците. Той остава съвсем сам и трябва да се бори със страховете си, с ужасния съсед, да пазарува в супермаркета и да гледа Джони Карсън. Не стига това, ами и двама бандити (Джо Пеши и Даниел Стърн) искат да оберат дома му.

„Елф“ (2003)

Уил Феръл пее и танцува, а Джон Фавро го режисира в сполучливата комедия „Елф“. Освен Феръл, зрителите се срещат с отегчения Джеймс Каан, сладката Зоуи Дешанел и др. Ако сте истински фен на филмите на американския комик Феръл, тогава гледайте този. Актьорът и друг път е играл луди персонажи, но този път наистина показва талант.

Ако пък не харесвате излъчването на Феръл, по-добре изберете някой от другите филми в този списък.

„Miracle on 34th Street“ (1947)

Във филма участват Морийн О’Хара, младата Натали Ууд и Едмунд Гуен, който впрочем получи „Оскар“ за тази своя роля. Въпреки че днес филмът от 1947 г. има няколко римейка, той остава леко позабравен. И това може да е повод да го видите отново или да го гледате за пръв път.

„Scrooged“ (1988) и „Лошият Дядо Коледа“ (2003)

Първото заглавие е режисирано от Ричард Донър, а в главната роля е големият Бил Мъри. Неговото изпълнение заслужава по-добър и по-мрачен филм. Но в крайна сметка и този върши работа.

От друга страна „Лошият Дядо Коледа“ се възприема в двете крайности от различните зрители. Били Боб Торнтън играе алкохолизиран, циничен, вманиачен на тема секс Дядо Коледа. Което определено е нещо различно.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here