10 стъпки към по-добро здраве

722
Как да живеем здравословно?

Ето и нашите 10 съвета за здравословен живот през 21-ви век.

1. Заложете на балансирано и разнообразно меню, в което основно място заемат храните с растителен произход.

2. Поддържайте теглото и обиколката на талията си в препоръчителните граници – за възрастни BMI /индекс на телесната маса/ от 18.5 до 25, обиколката на талията при мъжете не повече от 94 см, а при жените – не повече от 80 см. Не пренебрегвайте физическата активност, която има защитен ефект върху здравето. Най-добре е да отделяте поне по 30 минути или за предпочитане 1 час поне 3 пъти седмично.

3. Консумирайте пресни плодове и зеленчуци, поне по 400гр. дневно, за предпочитане е да са сезонни и с местен произход.

4. Ограничете приема на храни с високо съдържание на мазнини /като колбаси, мазни сирена, чипс, шоколади/. Използвайте по-често растистелни мазнини вместо животински. Ежедневно консумирайте мляко и млечни продукт с ниско съдържание на мазнини.

Здравословно хранене5. Не пренебрегвайте хляба, тестените изделия, пастата, ориза и други зърнени продукти /това се отнася най-вече пълнозърнестите/ и картофите.

6. Заменете тлъстото месо с риба, бобови, варива и пилешко без кожата.

7. Избягвайте ежедневната употреба на алкохол, по-възможност ограничете дневната си доза до 20 грама твърд алкохол, половин литър бира или чаша вино.

8. Внимавайте с консумацията на сол, дневният прием не трябва да надвишава 5 грама или 1 чаена лъжичка, като в това число се включва и „скритата“ в храните сол, включително зеленчуците и млечните продукти.

9. Подбирайте храни с ниско съдържание на захар, което не включва купешките сладкиши, шоколад, вафли и пр. Избягвайте напитките с високо съдържание на захар като натурални сокове и газирани.

10. Пийте повече вода, поне 6-8 чаши на ден. Тя помага за очистването на организма от шлаките и отровите.

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here