24те чудеса на България

404

Мисля, че идеята на видеото е доста добра, но това е лично мнение. Бих се радвал да разбера какво мислите и Вие.

Вестник „24 часа“ започна на 31 декември 2005 г. своята инициатива „24-те чудеса на България“, провокиран от швейцарския проект за 7-те чудеса на света. Идеята на сценариста, продуцента и куратор на изложби Бернард Вебер ни допадна, но бяхме силно изненадани от отсъствието на български предложения на сайта, които да бъдат оценени от журито, оглавено от бившия генерален директор на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Стартирахме с анкета сред български историци и археолози, които имаха своето обяснение за ситуацията с нашите уникални исторически обекти – те са наистина на световно ниво, но са непознати не само за света, но и за самите българите. Затова предприехме втора крачка – патриотична анкета сред читателите на „24 часа“ за събиране най-добрите идеи за „Българските чудеса“.

Още по време на допитването и съпътстващите публикации, имаше ефект – според археолога д-р Георги Китов, самото говорене за нещата, с които държавата ни се гордее, ще увеличи туристите на тези обекти.

В края на февруари, междинните резултатите посочиха не 24, а 198 български чудеса. В челната тройка бяха Мадарският конник, Рилският манастир и Перперикон.

През месец април представихме нашия проект на туристическата борса във Велико Търново и получихме подкрепата на Държавната агенция по туризъм. Идеята на г-н Марио ал Джебури бе да създадем работна група, която да развие една стратегия за нейната реализация.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here