Какви са предимствата на 4K телевизорите?

Телевизор LED Smart LG, 43 (108 см), 43UM7450PLA, 4K Ultra HD

Преди да започнем с предимствата обаче, не обясним същността на 4K телевизорите.

4K Ultra HD TV е 4K телевизор (повече информация как да изберете най-добрия 4K телевизор тук). Това означава, че телевизионният екран съдържа 3840 пиксела хоризонтално и 2160 пиксела вертикално: общо около 8,3 милиона пиксела. Разделителната способност на 4K телевизорите обикновено е посочена по следния начин: 3840 x 2160.

Какво е разделителна способност?

Това е плътността на пикселите – малките точки, които съставят изображението на екрана. Колкото повече пиксели има, толкова е по-висока разделителната способност на изображението. А що се отнася до буквата „K“ в съкращението „4K“, то тя замества думата „Kilo“ (1000). На практика, това означава, че хоризонтално на екрана на телевизора се побират около 4000 пиксела.

Какво означава 4K качество?

4K телевизорът се различава от Full HD телевизора по-високото качество на изображението. 4K е 4 пъти повече пиксели от Full HD (1920 x 1080). Високата плътност на пикселите прави 4K изображенията много по-ярки и по-ясни.

Разликата между 4K и Full HD е забележима най-вече при по-големите екрани. Ако сравним качеството на изображението на обикновен 65 „Full HD телевизор с 65“ 4K UHD телевизор, ще забележим, че на екрана с висока разделителна способност (4K), размерът на пикселите е по-малък, отколкото на екран със същия размер с по-ниска разделителна способност (Full HD). Следователно, с 4K телевизора можете да се насладите на максимално потапяне в случващото се на екрана и при това на различно разстояние от екрана. Защото по време на гледането вие няма да виждате отделните пиксели на екрана – а само цялостната картина.

Когато за първи път се появиха 4K телевизори, количеството съдържание за тях беше ограничено. Затова някои се съмняваха дали да си купят такъв телевизор. В момента има толкова 4K съдържание, че този проблем отдавна е престана да бъде актуален.

Сега има много видове 4K съдържание: от телевизионни програми, стрийминг услуги, Blu-ray плейъри и дискове до видео съдържание, заснето на камери и смартфони, които поддържат 4K. Според Wikipedia, в момента има около 80 телевизионни канала, излъчващи се в 4K резолюция. Освен това любимите ви Netflix, Amazon Prime и други услуги също са готови да ви предложат 4K филми и телевизионни предавания. И ако имате 4K-Blu-ray плейър , можете лесно да гледате 4K-видео съдържание, изтеглено например от Amazon.com.

Просто намерете какво ви интересува и гледайте с превъзходно качество!

Разбира се, чудесно би било, ако цялото ви видео съдържание е с висока резолюция 4K. Въпреки това, не всичко, което искате да гледате, е заснето в тази резолюция.

Какво да направите, ако искате да гледате видео с по-високо качество? Технологията за мащабиране вече не е проблем.

Какво е 4K мащабиране и защо е необходимо?

Когато гледате FHD съдържание (съдържание с по-ниско качество) на 4K телевизор, технологията за мащабиране преобразува видео сигнала и увеличава разделителната му способност до близо 4K качество. С други думи, той не просто разтяга изображението, за да пасне на екрана, но подобрява неговото качество.

Как работи? Технологията за мащабиране автоматично анализира разделителната способност, намалява шума, подобрява яснотата на детайлите, осигурява оптимален контраст и цвят, с което качеството на съдържанието се доближава до 4K. Всеки производител на телевизор използва своя собствена технология за мащабиране, а за вас остава единствено да изберете най-подходящия вариант за конкретните си  нужди.

1 мнение

  1. Да, има малка липса на 4K източници за тези телевизори, но youtube е пълен с видео съдържание с тази резолюция. Това мен ме устройва в момента.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here