5 храни вредят на тренировките ви – изхвърлете ги от диетата си

Вредни храни

Искате да изградите релеф, да се храните здравословно, но все пак да не следвате строги диети?

Значи съветите ни са предназначени тъкмо за вас!

Основно правило за ефективността на фитнес тренировките е начинът ви на хранене.

Защото, ако искате да получите резултати, ще трябва да се откажете от т. нар. „порно храна“ – храна, която не ви зарежда с никаква енергия, а често пъти дори ви вреди.

За да опростим нещата сме свели тези храни до пет – от вас се иска просто да спрете да ги консумирате, ако искате да постигнете фитнес целите си.

Храни, които да избягваме при трениране

Рафинирана захар

Говорим за бялата захар, високо-фруктозния сироп от царевица, захарозата, или с две думи – за почти всеки вид захар, която идва от завода, а не от парче плод.

Рафинираната захар се отразява негативно на метаболизма и дори на настроението ви – и всичко това в замяна на напълно кухи калории. Изхвърлянето на захарта от хранителния ви режим означава, че ще се наложи да почетете етикетите на продуктите в супермаркета.

Алкохол

Калориите от алкохола също са кухи. Освен това пиенето дехидратира тялото ви, което пречи на увеличаването на мускулите и забавя метаболизма, така че горите по-малко калории.

Накратко – алкохолът ви дава по-малко мускули и повече мазнини и разваля всичко, което се опитвате да постигнете с тренировките си.

Кофеин

Мнозина ще ви кажат, че кофеинът може да ви даде повече енергия при тренировка. Имайте предвид обаче, че цената на тази енергия е, че кофеинът увеличава нивата на кортизола в организма, което води до малък растеж на мускулната маса.

Плюс това кафето може да повлияе на съня ви, а няма смисъл да казваме, че тренирате много по-успешно когато сте отпочинал, отколкото, когато сте гроги.

Всичко животинско

Едно време можеше да се намери наистина качествено месо, но през последните години употребата на хормони, антибиотици и химикали при отглеждането на животни и риба, ги превърна в лоша храна и в безполезен източник на протеини. Тях можете да си ги набавите от различни вегетариански храни като боб, тофу и ядки.

Глутен

Глутенът е извлечен от зърнени култури протеин, който може да се открие най-вече в пшеницата, ръжта и ечемика. Името идва от латинската дума за „лепило“ и това би трябвало да ви говори нещо.

Дори и да не сте един от милионите хора, които са чувствителни или алергични към глутена, няма да сгрешите, ако го премахнете от диетата си. Има много други здравословни пълнозърнести храни като просо, амарант, киноа и овес.

С премахването на тези празни или вредни храни от менюто ви, можете да започнете да превръщате тялото си в добре смазаната машина, каквато по принцип трябва да бъде.

Диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, ви дава оптималното гориво, за да влезете във форма.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here