5 оригинални приложения на любимата на всички поколения прежда

Интересни приложения на преждата

Първата плетена обувка датира от преди четири хиляди години назад, а днес любимата на всички поколения прежда намира различни приложения

Плетивата навлизат в Европа, пренесени от Египет, още през 13-ти век. Те се превръщат не само в домашно ръкоделие, но и в един от водещите отрасли, особено във Франция. В Шотландия стават популярни шапките тип барети, като те са се изработвали предимно от мъже. Едва по-късно жените са успели да извоюват правото си да се занимават със занаята. С изработването на първата плетачна машина се слага началото и на промишлеността в тази област.

Днес тази дейност е разпространена не само професионално, но и като хоби. За да се усъвършенствате в плетивото се изисква да разполагате само с прежда Стенли и куки за плетене. Преждата бива от естествени или синтетични влакна, а на пазара се срещат и комбинирани варианти. Независимо каква ще изберете – от вълна, мохер, кашмир, ангора, коприна или памук, вие може да ѝ намерите някои оригинални приложения, за които не сте се сетили до сега.

Ето няколко идеи, които ще ви бъдат полезни:         

  1. Мини табуретка с плетен калъф

Плетивото в декора е наистина очарователно като присъствие. То внася повече романтика, близост до природата и атрактивни като цветове акценти. Малките табуретки могат да бъдат удобни не само за децата, но и като възможност за релакс на терасата или поставени в кътове за четене в някоя от стаите у дома.

  1. Интериор за детската стая

Детската стая позволява експерименти, особено когато искате да стимулирате въображението на малките. Може заедно да направите модел на слънчевата система, използвайки кълбета от прежда за планети. Те могат да се окачат на тавана и да се превърнат в неповторим елемент от интериора. Възможностите са разнообразни, всичко зависи от предпочитанията на обитателите на помещението.

  1. Подарък от сърце

Опаковките на подаръците са нещо, без което не можем, а същевременно изхвърляме почти веднага след получаването. Това разхищение може да бъде избегнато, ако поднесете изненадата в ръчно изработена кутийка. Жестът може да се състои и само от малко плетено сърце, с което ще демонстрирате индивидуално отношение и ще трогнете близките си.

  1. Завеса от влакна на прежда

Това е една невероятна идея, стига да се справите с предизвикателството. Подберете цветовете, които искате да вложите в тази ефектна завеса. Закачете на основа влакната, като ги увиете добре, за да не паднат, и ги спуснете надолу по дължина. Сложете толкова, колкото смятате, че е нужно, за да постигнете повече тъмнина или светлина в помещението. Комбинирайте нюансите синхронично, но не се страхувайте и от по-смели решения – все пак това е вашето произведение!

  1. Бижута

Плетените бижута не са подходящи само за малки момиченца. Когато сте далеч от офиса или сте на почивка, може да заложите на тях, за да внесете закачлива нотка в ежедневието си. Може да си направите гривна от прежда или висулка за врата, както и ластик или шнола за косата.

Майсторските ви изпълнения ще стават все по-изпипани и красиви, стига да се опитвате и да не се отказвате при първите резултати, от които не сте доволни.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here