65 години от рождението на Фреди Меркюри

262

На 5 септември 1946 г. се ражда едно от най-големите имена в историята на рок музиката – Фреди Меркюри.

Роденият в Занзибар Фарук Булсара получава средното и основното си образование в Индия, а в края на 50-те години на миналия век, се премества със семейството си в Англия. Той едва ли е подозирал какво огромно влияние ще има таланта му в развитието на рока и музиката като цяло, докато прекарва детството си на различни места по света.

Макар първоначално Меркюри да се записва в колеж за изкуства и дизайн, за него музиката никога не е на заден план – още от съвсем невръстна възраст е вдъхновен от боливудската звезда Лата Мангещар, а от годините на Острова става голям почитател на имена като Елвис Пресли, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс и др. В края на 60-те става вокалист на групата „Ibex“, като бандата се изявява на сцена в Ливърпул. Там Фреди е чут от Брайън Мей и Роджър Тейлър.

По онова време те са част от проект, наречен „Smile”, който съвсем скоро се разпада и тримата с Фреди вземат решението да създадат „Queen”. През 1971 г. към тях се присъединява басистът Джон Дийкън и на бял свят се появява една от най-великите групи в музикалната история. Групата печели фенове по целия свят, като по време на „живота си“, бандата издава общо 18 албума, достигнали върха на десетки класации.

Днес Фреди Меркюри остава една голяма легенда с това, което той направи като вокалист на група и самостоятелно, а групата има свое запазено място в Залата на Славата,. Любопитен и с живота си извън сцената, фронтменът на Queen бе обект на интерес и заради нетрадиционните си сексуални предпочитания. За съжаление именно хомосексуалният му живот доведе и до фаталния му край през ноември 1991 г. Меркюри умира едва на 45 години от пневмония и усложнения, предизвикани от болестта СПИН. Това е случва на 24 ноември 1991 г. – един съкрушаващ ден за милионите му фенове по целия свят.

Светът разбира, че Фреди е болен едва два дни преди кончината му, като той обявява пред световната общественост, че се бори за живота си.

Останалите музиканти от групата се опитваха след смъртта му да възродят групата, но неуспешно. Опитаха да заменят Фреди в Пол Роджърс, знаменит успех не беше постигнат. Никой не успя да замести гласът на Фреди Меркюри, който вдигаше на крака пълните стадиони по цял свят и напомняше защо днес той е легенда в очите на милиони. Почивай в мир, Фреди!

Източник: http://www.avtora.com/

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here