7 ефективни начина да се предпазите от COVID-19

маска за лице

Срещу коронавируса ключови са превантивните мерки, ако искаме да запазим себе си и близките си здрави

Докато учените са в търсене на ваксина срещу COVID-19, най-важната мярка остава превенцията. Вирусът се предава от човек на човек, предимно чрез дихателните капчици, които се разпръскват при издишане, кашлица или кихане. Ако сте в близост до тях и вдишате от капчиците, вероятността да се заразите е значителна.

Те биха могли да попаднат също върху предмети или повърхности, което също да доведе до неприятни последствия. При докосване на замърсените зони и докосване по очите, носа или устата, пътят на инфекцията е много кратък.

Как да се предпазите ефективно – 7 препоръки, които трябва да съблюдавате ежедневно:

Чисти ръце

Периодичното почистване на ръцете, особено след посещение на магазин или пътуване в градския транспорт, са отлична предпазна мярка. За целта използвайте сапун и вода или дезинфектант със съдържание на алкохол – над 70 %.

Как да мем ръцете

Не докосвайте лицето или устата

Навикът да докосваме лицето си не е желателен, а сега е изключително рисков. Наблюдавайте се и положете усилия ръцете ви да нямат контакт с лицето и с устата, а ако това се налага, първо се измийте. Правилото е от съществено значение, когато сте навън и общувате с други хора.

Социална дистанция

Колкото и да ни е неприятно на моменти, тя просто се налага и изглежда ще се придържаме към нея още дълго време. С хора, които имат симптоми на заболяването, или чувстват, че се разболяват, категорично трябва да се избягват близки контакти. Ако в средата ви има случаи на COVID-19, по-добре се изолирайте напълно, доколкото това е възможно и работата ви го позволява.

Дистанция и от приятелите

Може би до скоро сте свикнали да посрещате приятелите си с прегръдка, да целувате някои от тях и да се здрависвате с колегите, с които прекарвате времето си. Тези моменти вече трябва да се избягват. Може би отново ще се завърнат някой ден, но дотогава нормалното поведение е да стоим поне на крачка от тях, вместо да нарушаваме социалната дистанция.

На обществени места – разстояние от 1.5 метър

Когато сте на опашка в аптеката, в кварталния супермаркет или в банката, запазете разстояние от околните от поне 1 метър или 1.5 метър. Все още е лято и нямаме никакво оправдание да се струпваме в желанието си да влезем по-бързо в обекта.

дезинфектант за ръце

Дезинфекция на повърхностите

Често използваните повърхности вкъщи или на работното място подлежат на стриктна дезинфекция. Не пропускайте да почистите също мобилните телефони, клавиатурите на компютрите си, дръжките на вратите и прозорците, ключовете за осветлението и т.н.

Предпазни маски с филтър ProMask

Те осигуряват добра защита и предимството им е, че филтърът се сменя, което ви гарантира по-висока сигурност. Предлагат се филтри, обработени с антибактериална защита със сребърни йони, която предпазва напълно устата и носа ви. При използването на всички видове предпазни маски не забравяйте да боравите с тях с чисти ръце, когато ги поставяте и след като ги свалите.

Ако се случи така, че неволно докоснете предната част на маската, докато я носите, непременно напръскайте ръцете си с препарат или ги измийте със сапун.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here