8 спортни автомобила в София

Адреналин, опакован с много мускули,  завидна мощност и сериозно ускорение.

Международният автомобилен салон (МАС) се проведе за 20-та, но не поредна, година в София през изминалата седмица, като посещенията и интереса на публиката се оказа рекорден за историята на изложението. След сериозната, икономически стегната година, автомобилните компании видно обнадеждени споделиха с нас, че продажбите им са се покачили и очакванията им за положителни резултати по време на автосалона са оправдани напълно.

Но не това е темата, която ни засяга точно в момента. Не и след като очите ни видяха всичко на изложението, а ентусиазираните ни автомобилни души намериха покой, присядайки на шофьорската седалка в почти всеки изложен автомобил. Е, изключваме селекцията от класики на Top Gear, до които можеха да се докопат само дългокраките красавици, сиреч промоутърки.

Съгласни сме, че не станахме свидетели на световни сензации, но ще запазим ентусиазма от състоялия се в крайна сметка автосалон, като ви представим една класация, която спретнахме след събитието. Това са 7 фино селектирани спортни машини, които „говорят“ на нашия език и определено са способни да поддържат адреналина ни дори и само като ги гледаме.

Топ 8 спортни автомобили на МАС София’11

Ако се чудите защо решихме да направим Топ 8, не се чудете повече!

Не сме такива заклети фенове на Стоичков, просто 10 не ни харесва като число.

8. Honda CR-Z Hybrid*

Двигател: 1.5 -литров

Мощност: 114 к.с.

Ускорение (0-100 км.): 9.9 секунди

Максимална скорост: 200 км/ч.

Honda CR-Z Hybrid има всичко необходимо за един спортен автомобил и грабна вниманието ни защото въпреки, че е хибриден модел, автомобилът все пак има добри показатели. За съжаление не достатъчни, че да го изкачат по-нагоре в класацията ни.

7. Renault Meganne CC*

Двигател: 1.4 – литров

Мощност: 130к.с.

Ускорение (0-100 км.): 10.7

Максимална скорост: 200км/ч.

Ако погледнете по-долу и видите показателите на Alfa Romeo Giulieta ще видите, че разликите са минимални, но тези на Meganne са по-добри. Причината Renault да попада на 7-та позиция е тази – кабриолетът е по-нестабилен при висока скорост и не толкова безопасен, колкото купето.

6. Alfa Romeo Giulietta*

Двигател: 1.4 – литров

Мощност: 120 к.с.

Ускорение (0-100 км.): 9.4 секунди

Максимална скорост: 195 км/ч.

Сега след като знаете защо спортното купе на Alfa Romeo е тук, може би остава само да погледнете колата (не момичето) и да направите извод сами за себе си – Meganne или Giulieta. Можем да поправим класацията, ако ни дадете достатъчно добра причина. До тогава динамичния режим на Жулиета ще поддържа позицията ѝ на дяволски доброто 6-то място.

5. Lexus IS 250*

Двигател: 2.5 – литров

Мощност: 153 kW / 208 к.с.

Ускорение (0-100 км.): 9.0 секунди

Максимална скорост: 210км/ч.

Марката, спечелила вниманието на ентусиастите с „колите на богатите“, ни даде една добра причина да се съгласим с общото мнение. Естетика и класа са качествата, които всеки може да отчете при пръв поглед, но след като разгледахме и основните технически характеристики петото място сякаш вече беше запазено за Lexus IS.

4. Peugeot RCZ *

Двигател: 1.6-литров

Мощност: 156 к.с.

Ускорение (0-100 км.): 8.2

Максимална скорост: 214 км/ч.

С какво едно Peugeot е по-добро от Lexus? Освен видимата разлика в техническите показатели, RCZ се оказа и по-лек с доста килограми, което дава възможност на водача да го управлява по-лесно. А и дизайна на френския автомобил е по-приятен за окото.

3. Mercedes-Benz SLK 200 Blue Efficiency*

Двигател: 1.8 – литров

Мощност: 184к.с.

Ускорение (0-100 км.): 7,3

Максимална скорост: 240 ел. ограничена

Тук мислим, че всичко е ясно и категорично. В повечето спорове за автомобили германските машини винаги надделяват, така и ние се предадохме пред технологиите, дизайнът и опита на германците, въплътени в Mercedes SLK.

2. Chevrolet Camaro*

Двигател: 3.6 литров

Мощност: 312 к.с./ 232 kW

Ускорение (0-100 км.): 6.1 сек.

Максимална скорост: 250 км/ч. (електронно ограничен)

Camaro буквално крещи: „Аз съм звяр“, но визията му не беше достатъчна да го изкачи на пиедестал в класацията ни.

1. Nissan 370 Z*

Двигател: 3.6

Мощност: 328 к.с.

Ускорение (0-100 км.): 5.6

Максимална скорост: 250 км/ч.

Nissan 370 Z застана на първо място в класацията ни, не защото е по-красив от Chevrolet Camaro, а защото мощността и ускорението му са по-добри от който и да било споменат по-горе автомобил.

Ето и един малък звяр, който няма да е редно да включим в класацията, защото е специално оборудван модел, но заслужава вниманието ни.

Citroen DS3 Racing (спортна версия DS3)

Двигател: 1.6 литров

Мощност: 202 к.с.

Ускорение (0-100 км.): 6.5 секунди

Максимална скорост: 214 км/ч.

*Автомобилите, представени на изложението, са със стандартно оборудване и спрямо тези показатели направихме класацията.