Абсент – история и факти

Ранната история на напитката абсент

АбсентАбсент е създаден за първи път през 1792 г. от Pierre Ordinaire, френски лекар живеещ в Швейцария. Неговото намерение е било да достави екстракт от растението пелин, което е с доказано мощни лечебни свойства.

Производството на абсента започва 1797 г., когато човек на име Major Dubied купува рецептата от Dr. Ordinaire и пристъпва към производство на напитката заедно със сина си, Henri-Louis Pernod, в Val-de-Travers, Швейцария.

Бизнесът се оказва успешен и през 1805 г., Pernod решава да премести производството си от другата страна на границата в Pontarlier, Франция. Въпреки, че Pernod Fils в началото са дестилирали само по 16 литра на ден, след няколко години производството им достигнало над 400 литра на ден. Но това не е нищо в сравнение с това което е предстояло.

Първата треска за абсент

От непретенциозното си начало като лекарствен еликсир, абсента се превръща в глобален феномен.

Във Франция абсента бързо се превръща в любима напитка на аристокрацията.  През 50-те години на 18 век популярността на напитката скача до небесата и получава прозвището „Зелената фея“. Много известни поети, писатели и художници изпиват по чаша на ден в търсене на вдъхновение.

АбсентДо 1870 година се усеща лудост по абсента на всички нива във френското общество. Денят е започвал с чаша абсент и завършвал с  l’Heure Verte (зеления час) когато след няколко чаши за аперитив са се напивали преди вечеря.

По това време виното често се е пиело с вода, защото водата е била със силно бактериално съдържание и се е смятало, че виното помага за убиването на тези бактерии. Когато филоксерата става причина за повишаване цената на виното, работническата класа се обръща към абсента, за да „пречисти“ водата си.

До края на деветнадесети век, Франция е погълнала над 2 милиона литра годишно. През 1910 г., според някои съобщения, това е достигнало зашеметяващите 36 милиона литра годишно. От този момент нататък абсент-треската завладява цяла Европа и на континента се оформя цяла индустрия, която започва да се занимава с дестилиране и производство на „зелената фея“.

Абсентът се оказва изравнител в класово разделената Европа. Обичан от аристокрацията, абсента преминава през обществото със свободата, която носи в себе си. В кафенета от Париж до Прага, абсента се е пиел от артисти и работници, месари и банкери.

Абсент в Америка

Абсент не е просто европейски феномен. През 1878 г. над 7 млн. литра са били внесени в Съединените щати от Европа. Ню Орлиънс е безспорната столица на абсента в Америка със своите местни марки Green Opal, Milky Way и Legendre.

Ню Орлиънс прегръща Зелената фея с много обич.  През 1869 г. братя Aleix отварят бар на име „Old Absinthe House“  на ъгъла на улиците Bourbon и Bienville във френската област. Братята наемат Cayetano Ferrer барман от French Opera House, който да им върти бара.

През 1874 г. Ферер взима бара на лизинг и го преименува на „Absinthe Room“. Създадения от Ферер бар скоро се превръща в най-известния в града, като негова запазена марка става напитката абсент фрапе.

Absinthe Room започва да привлича  впечатляващи гости като президентите Уилям Хауърд Тафт и Теодор Рузвелт, Марк Твен, Уолт Уитман, Аарон Бър, Уилям Текери, Джени Линд и Оскар Уайлд.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here