Как да изберем автобокс (кутия за багаж за колата)

Избор на евтин качествен автобокс

Да добавим още малко багаж в колата е нещо, от което обикновено се нуждаем само в празнични дни или през отпуската, когато често пътуваме надалеч. Така че вместо да купуваме по-голям автомобил, когато не се нуждаем от това допълнително пространство за 50 седмици от годината, защо просто не купим кутия за покрива на автомобила (т.нар. автобокс)?

Марки и модели автобокс

Автобоксът е вид „куфар“ (кутия за багаж), който обаче може да се монтира върху покривните греди, прикрепени към горната част на автомобила. С тяхна помощ безпроблемно и ефективно се увеличава товароносимостта на автомобила в моментите, когато това ни е необходимо. Но купуването на автобокс не е толкова лесна задача, затова се постарахме да съберем на едно място най-важните насоки при избора на кутия за покрив на автомобила.

Животът на автобокса е труден. Кутията за покрив е изложена на всякакви атмосферни влияния – дъжд, сняг, лед, силен вятър и т.н., и често се очаква тя да носи тежки товари. И за да е още по-сложно, автобоксът редовно се поставя и сваля от колата, като когато не се използва често се съхранява без особени грижи или внимание.

 

Ключови характеристики на кутиите за багаж

Форма и размери на автобокса

Когато обмисляте каква форма на кутията за багаж да изберете, помислете дали искате пространство отстрани – за допълнително поставяне на велосипеди, ски или лодки. Според експерти, най-често срещаната грешка, която хората допускат при купуването на автобокс, е купуването на неподходящия вид кутия за своите цели, търсейки максимално пространството на покрива на колата си и забравяйки, че понякога носят и други товари отгоре.

Автобокс Thule Ocean 200, 450 л

Автобоксовете се предлагат в различни форми и размери:

  • Тесните кутии са проектирани така, че да позволяват каяк, няколко колела или подобни товари да бъдат монтирани на покрива заедно с автобокса. Те обикновено са дълги над 1,75м.;
  • Кутиите със средна ширина позволяват един или два велосипеда да се носят заедно с тях, като същевременно те предлагат и достатъчен вътрешен обем;
  • Широките кутии ограничават какво друго може да се носи на покрива и се продават както в къс, така и в дълъг формат;
  • Дългите широки кутии могат да бъдат обемисти и трудни за един човек да ги качва и сваля сам от покрива на автомобила;
  • Дългите тесни или средни кутии са разумно решение: те имат капацитет за много багаж, те са по-лесни за един човек да ги качва/сваля и често има място заедно с тях да носи тясна лодка, велосипед или два чифта ски.

Колко голям е големият автобокс?

Помислете какво искате да носите в кутията за багаж. Добре проектирана кутия, която има капацитет от 400 литра, ще бъде по-полезна от такава със същата вместимост, но с неудобни ъгли и много тесен преден ръб. Вместо обявения от производителя обем (който е не е особено понятен за повечето хора), проверете дължината, ширината и височината на кутията за покрива и помислете какво ще носите в нея.

Най-малките кутии за багаж започват от 260 литра и достигат до над 600 литра. Естествено, освен желанието ви за багаж, който кутията да може да побере, трябва да се съобразите и с автомобилът, който ще носи автобокса. Кутия за багаж над 1,80 метра изглежда смешно върху Тойота Айго например, както и 230-литров автобокс монтиран върху ван или Toyota Land Cruiser.

Материал на автобокса

Видът на пластмасата, от която е направен автобокса, е от изключително значение. Искате кутията за покрив да е здрава със здрави фитинги. Последното, което бихте желали, е да се отдели от гредите на колата, защото сглобката и захващането ѝ са некачествени.

Автобокс Thule Motion XT Alpine Titan, Двустранно отваряне

Трябва да имате предвид, че по-евтините кутии обикновено са с по-ниска цена, защото са изработени от материали с по-ниско качество. Тънката пластмаса може да се огъне, когато се натовари, което прави затварянето на кутията трудно. Тъй катокакто по-рано споделихме кутията е подложена на влиянието на слънцето, дъжда и снега, некачествената пластмаса постепенно се деформира, и може да се счупи в най-неподходящия момент. И колкото по-тънка и по-крехка е пластмасата, толкова по-бързо ще се появят проблемите.

Освен твърдите (от пластмаса) кутии има и платнени „куфари“. Те нямат особено много предимства, освен че са по-леки и по-лесни за съхранение, когато са свалени от колата.

Отваряне (панти, заключване и амортисьори)

Независимо от размера на кутията, която ще си купите, отваряемата страна винаги е от значение. Кутиите могат да се отварят от едната или другата страна, а някои имат двоен механизъм за отваряне. В идеалния случай не искате да се наложи да застанете от страната на трафика, за да извадите нещо от кутията. Също така, трябва да помислите дали има някаква пречка на мястото, където паркирате най-често (пред къщи, пред офиса), което ви пречи да използвате едната страна на автобокса.

Как се заключва кутията също е важно. Има кутии за багаж с една или с две заключалки, като има и такива, които имат зъбчета за възпрепятстване на отварянето дори и без кутията да е заключена. Когато кутията е с една заключалка отвън, вътре обикновено има механизъм, който осъществява захващането на поне две или три места.

Монтаж (захват към автомобила/рейките)

Попитайте доставчика си за монтажа и, ако е възможно, погледнете механизма, който прикрепя кутията на покрива към напречните релси. Има 2 основни варианта за прикрепяне на кутията към гредите.

При единия метална П-образна скоба минава от двете страни на гредата, като захватът в кутията става с помощта на 2 „гайки“, общо 8. Този тип захващане става на почти всички видове греди.

Другият начин на захващане е посредством нещо като Т-образен винт (с късата част надолу), който влиза в самата греда. Този тип захват става само за греди, които имат улей в самата греда, в който късата част на Т-то влиза – това са основно алуминиевите греди. Тук се завива само 1 гайка на точка, т.е. общо 4 гайки.

Безшумна кутия за багаж (Аеродинамика)

Съвременните кутии за багаж трябва да са почти безшумни, когато сте на път. Важно е автобоксът да е достатъчно високо над покрива на автомобила, за да не се чува свирене при висока скорост. Но реално това зависи повече от типа греди за покрив, които ползвате, и не толкова от кутията. Все пак имайте предвид, че аеродинамичните кутии освен по-тихи, са по-красиви и вдигат разхода на гориво в по-малка степен. И в тази връзка

Вдига ли кутията на покрива разхода на гориво?

Това е въпрос, който много шофьори, планиращи да закупят автобокс, си задават често. Практиката показва, че разхода на колата се повишава в рамките на половин до един литър – колкото по-малък (маломощен) е автомобила, толкова повече „усеща“ допълнителния товар и разхода се вдига. Освен това, колкото по-бързо караме с кутията на покрива, толкова по-осезаема ще е и разликата в изгорените литри гориво.

Откъде да купя автобокс

Много хора мислят, че най-добрият вариант е да закупят кутия за багаж от производителя на автомобила, който карат. Всъщност производителите на автомобили продават аксесоари, които просто са брандирани с конкретната марка, а реално са изработени от фирма, която се занимава с производството на кутии – KAMEI, THULE, HAKR, FREE PLAST, NEUMANN и т.н. В този смисъл, по-доброто решение е да се разгледате офертите на различни места, и да закупите автобокс мястото, където цената ще е най-ниска.

Автобокс втора употреба

За съжаление, цените на кутиите за багаж втора ръка се доближават много до тези на новите автобоксове. При разлика в цената на аналогична кутия от порядъка на не повече от 10-15% по-евтино, нашият съвет е да купите нов автобокс, тъй като стареенето на материала при кутиите втора употреба е повече, отколкото си струва като разлика в цената.

Какви биха могли да бъдат проблемите при кутия втора ръка?

Стареенето на пластмасата всъщност вероятно е по-малкият проблем с кутиите втора употреба, защото както по-рано коментирахме, въпросният материал е предвиден да издържа агресивните атмосферни условия. Не така стоят нещата със механизмите за заключване и самите ключалки. Многократното отваряне и затваряне на кутията може да разхлаби или дори разбие заключващите механизми, а това освен голям проблем може да се превърне и в заплаха за околните участници в движението. Затова нашият съвет е да подходите внимателно при търсенето на автобокс втора употреба, и при намирането на изгоден такъв да огледате подробно отварянето/затварянето и заключването на кутията.

Повечето обяви в сайтовете за продажба на стоки втора ръка имат предложения (OLX и BAZAR), доближаващи се до цената на нов, така че преди да подходите към тази покупка, задължително разгледайте предложенията и намаленията на кутии в онлайн магазините за багажници.

Снимки на коли с автобокс

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here