Безопасна ли е електронната цигара?

Днес броят на пушачите в света е рекордно висок и политиката срещу тютюнопушенето е все по-активна. Това дава повод за раздвижване на пазара на алтернативните тютюневи продукти, които очакват големи печалби. Електронната цигара е един от последните продукти, целящ намаляване на вдишваните токсични вещества и ограничаване или спиране на пушенето. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) обаче вече нееднократно изрази сериозни съмнения за безопасността на тези цигари.

Доклад на FDA сочи, че въпреки твърденията на производителите, е-цигарите съдържат силно токсичния диетиленгликол, както и нитрозамин и други съмнителни за човешкото здраве съставки. Освен това електронни цигари с един и същ етикет отделят различно количество никотин с всяко вдишване (от 26,8 до 43,2 микрограма на 100 мл), а всички електронни цигари съдържат никотин, дори и тези, на които изрично пише, че не съдържат.

Тъй като проучванията за въздействието на електронните цигари върху човешкото здравето са изключително малко, а в ЕС вносът и разпространението на тези цигари не са регламентирани, експертите съветват да не се предоверяваме на производителите, които ни уверяват, че продуктите им са напълно безопасни.