Мерки преди лятото: Как да се погрижим за безопасността на детето с тротинетка

каране на тротинетка

Идват топлите дни, когато децата ни ще препускат щастливи с колела, тротинетки и скейтборд

След една непредвидена учебна година, която завършва след броени дни, предстои най-безгрижната част – лятната ваканция. За децата това е времето, когато могат да играят до късно, да се събират с приятели и да карат щастливи избраните от тях превозни средства.

Тротинетките са един от фаворитите, които са предпочитани и от най-малките. Няколко важни мерки ще ни гарантират спокойствие за безопасността на децата.

На първо място трябва да сте закупили продукт, който отговаря на съответните стандарти и да сте осведомени за произхода, марката, производителя му.

Стандартите за безопасност обикновено са посочени на опаковката и върху самия продукт. Така вие може да сте сигурни, че са спазени всички изисквания при изработката, а вложените материали са качествени, което свежда рисковете при употреба до минимум.

При всички случаи ще видите указана и информацията за максимално допустимо тегло. Всички детски тротинетки на пазара са съобразени с възрастта, съответно и изборът ви трябва да се води от този важен детайл.

Търговецът ще ви препоръча да закупите и съответната защитна екипировка. Тази стъпка е правилна и не бива да се подлага на съмнение. Ще срещнете същите насоки в инструкциите за употреба. Там, освен правилните техники за управление и спиране, ще научите с какви средства да предпазите главата, коленете, лактите на детето си.

Контролните органи, които следят за безопасността на продуктите, са Комисията за защита на потребителите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Втората институция има ангажимент към тротинетките за деца под 20 кг, които се квалифицират като играчки. Когато се установят несъответствия при тези стоки, те се изтеглят от пазара и се издава заповед за забрана за повторното им пускане в търговската мрежа.

Информирайте се и за начините на поддръжка на превозното средство, за да взимате мерки периодично и да не допускате излишни рискове при експлоатация.

Експертите препоръчват спазването на следните стриктни правила за безопасност на децата:

  1. Каски и предпазители

Лактите, коленете и главата трябва да са защитени с каска и предпазители. Нека децата сами да изберат цветовете и моделите, за да ги използват с радост.

  1. Внимание на улицата

Улицата не е място за каране на тротинетки от малки деца. Има алеи и подходящи градини, където повърхностите са по-гладки, а трафикът е далеч.

  1. Добра видимост

Децата трябва да управляват своите тротинетки през деня и при добра видимост. Само тогава опасността от инциденти е значително по-малка, отколкото ако срещат предизвикателства в това отношение.

  1. Подкрепа от родител

Няма как да оставите децата напълно сами, докато се учат или вече препускат със самочувствие. Вие трябва да сте наоколо и да имат някакъв надзор, защото все още нямат развито чувство за координация и могат да се натъкнат на неприятности.

  1. Насърчавайте според уменията

Излишният натиск, прибързването и липсата на преценка на уменията на детето могат да му изиграят лоша шега. Възрастните са тези, които знаят кога да го насърчават и да балансират правилно дозата на новото приключение. Бъдете отговорни и разумни!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here