Инвестиция в Биткойн – струва ли си?

Биткойн инвестиране

Чели сте истории за известни личности, като Илон Мъск и Марк Кюбан, които уж печелят от биткойн. Виждали сте реклами на компании, които твърдят, че предлагат „сигурен и лесен начин“ за закупуването му. Вероятно дори познавате няколко души, които вече са си купили биткойн и са се занимавали с него.

Но отвъд разгорещените заглавия и репутацията си на Дивия Запад на паричния пазар, криптовалутата бавно се превръща в жизнеспособен елемент от дългосрочните инвестиционни стратегии на много хора. Според ново проучване на повече от един на всеки петима инвеститори с активи между 250 хил. и над 2,5 млн. долара е заявил, че има от 6% до по-малко от 10% от общите си инвестиции в биткойн и криптовалути. Този показател е още по-висок сред милениалите, като 43% от тази възрастова група инвеститори притежават до 10% в цифрови валути.

Първото нещо, което трябва да се запитате, преди да скочите на криптовалутата, е най-важното – защо искате да инвестирате в нея?

Може би защото вярвате, че можете да реализирате прилична печалба, ако го купите точно сега. Голямата атракция на притежаването на криптовалути е просто фактът, че те са нови и вълнуващи инвестиционни възможности.

Ако това са вашите причини, тогава може би ще искате да намокрите краката си като криптоманиак. Отворете сметка в онлайн криптоборса и я захранете със „забавни пари“, които можете да си позволите да загубите.

Но ако наистина сериозно искате да третирате криптовалутата като истинска инвестиция, ще искате да разберете какво я прави уникална.

Според проучване на Natixis Investment Managers приблизително двама от всеки трима „селектори на фондове“ не смятат, че индивидуалните инвеститори трябва да притежават криптовалута в портфейлите си, главно поради причини, свързани с прозрачността и регулирането.

Според проучване на CNBC, публикувано през август 2021 год., над 10% от инвеститорите притежават криптовалути, което нарежда цифровите монети след недвижимите имоти, акциите, взаимните фондове и облигациите. Две трети от тях са закупили през последната година, до голяма степен заради това колко лесно е станало търгуването с активите.

Междувременно крипто борсите се рекламираха усилено по време на Супербоул на 13-ти февруари. Поддръжници като изпълнителния директор на Tesla и SpaceX Елон Мъск също помогнаха за подхранването на ентусиазма на инвеститорите.

А финансовите компании продължават да добавят начини за инвеститорите да се включат в дигиталната лудост. Първите борсово търгувани фондове, свързани с цената на биткойн фючърсите, дебютираха през октомври.

Според Дейв Гудсел, изпълнителен директор на Natixis Center for Investor Insight, обаче нежеланието на инвестиционните специалисти се дължи до голяма степен на предизвикателствата, които те виждат по отношение на прозрачността на криптовалутите и очевидната липса на регулация.

Около 87% са съгласни, че криптоактивите трябва да бъдат по-прозрачни, а 84% смятат, че ще се нуждаят от някакъв вид регулаторен надзор, според проучването на фирмата, публикувано във вторник.

„Мисля, че това прави предизвикателство да се препоръчват такива неща, ако те са в ролята на довереник“, каза Гудсел, позовавайки се на правното задължение, което някои фирми дължат на своите клиенти. „Мисля, че оттук идва колебанието.“

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here