Болка в ставите: Съпътстващи проблеми и възможни решения

Лечение на болки в ставите

Възрастовите промени не вървят непременно с подобни дискомфорти, не бива да се примиряваме с тях

Когато достигнем определена възраст, тялото ни започва да подсказва, че остарява, появяват се различни дискомфортни състояния, както и болка в ставите. Факт е, че годините си казват думата, но те не са толкова определящи, защото вероятно е налице някакъв проблем. Ако се съсредоточим върху решаването му, ние ще осъзнаем, че животът ни може да протича и другояче.

Какви са подсказките за проблеми със ставите

В началото признаците са безобидни, а и ние не сме склонни да им обръщаме внимание, ако не затрудняват сериозно ежедневието ни. Започва се с умора при движение, подувания, а понякога може да се опише и повишена чувствителност при докосване. Съпътстващо е и усещането за стави, които са схванати – това е най-доловимо рано сутрин след ставане, или когато времето е влажно. В продължение на часове ние изпитваме скованост и се движим изключително трудно. После то отшумява и ние сме обратно в релси, без да се концентрираме върху възникналите притеснения.

На следващ етап настъпва и същинската болка в ставите. Положението се влошава, ако се стигне и до възпаление, засягащо и околните тъкани. То може да обхване зони като таза, китките, коленете.

Липси, които водят до ставни смущения

Болка в ставитеОбърнете внимание дали имате нетипично парене по краката, спите ли добре и как може да оцените емоционалния си баланс. Не си мислете, че това са фактори, които нямат значение и не са свързани с темата. Тук може да се касае за дефицит на витамин D.

През последните години специалистите по хранене го споменават често, въпреки че у нас като цяло информацията пристига със закъснение. Най-сетне обаче има кой да разясни, че набавянето му чрез слънцето е крайно недостатъчно, особено имайки предвид, че лятото е максимум три месеца.

Мастноразтворимият витамин D оказва влияние върху цялостния ни статус – физически и психически, нещо което едва ли ще забележим, ако не се стремим да си помогнем. Понякога една невинно отключила се депресия, която води след себе си редица усложнения, може да се дължи на липса на витамин D.

Сред другите вещества, които са ключови за здравето на ставите, са витамин С, цинк, селен и калций. Последният е основен минерал при формирането на костите, а за да се използва реално количеството му от тялото, трябва да е налице отново достатъчно витамин D. Когато той е в недостиг, ние страдаме от липса и на калций.

Какво да предприемете

За да помогнете на тялото си да получи нужното количество, е препоръчително да се обърнете към продукти, които го съдържат в по-големи количества. Сред тях са яйцата, гъбите, скумрията, сьомгата, риба тон, както и специализираните препарати с колаген. Колагенът е протеин, чийто произход е животински, а приносът му за правилното функциониране на ставите и сухожилията, е огромен.

Лечение на болки в ставитеПодходящи са хранителните добавки и кремовете, които се грижат да прогонят болката в ставите. Те включват различни билкови съставки и витамини, така че организмът ни да възстанови недостига си и да възвърне потенциала си. Само така дългосрочното облекчение е гарантирано и не се стига до по-драстични неприятности със ставите.

В зависимост от дозата, която се прилага, както и от общото състояние на организма, времето, необходимо да се случат подобренията, може да варира.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here