Как да се отървете от хлебарките в апартамента?

как да унищожа хлебарките в апартамента

Дори и най-чистото и спретнато жилище не е застраховано от появата на различни нежелани насекоми. Те разнасят инфекции и зарази, унищожават храната и са изключително неприятни. За щастие, днес борбата с хлебарките може да бъде доста успешна дори и без употребата на професионални услуги. Кое привлича тези насекоми в жилищата ни и кои са ефикасните средства за борба с тях?

Откъде идват хлебарките в апартамента?

Най-разпространени в България са кафявите малки германски хлебарки, отличаващи се с високата си степен на приспособимост към различните видове инсектициди за борба с тях. Те най-често нападат домовете ни в търсене на храна и топлина.

Причините за нашествието на хлебарките в дома или апартамента могат да са различни, но най-често нахлуват, когато съседите започнат борба с тях и се преселват в съседното жилище. Единственото решение за тяхното неутрализиране е пълното им унищожаване. За целта се изисква обработка на стените и пода в кухнята и останалите помещения, както и вентилационните отвори.

Много често ние самите внасяме тези паразити в домовете си, без дори да подозираме за това. Те се закачат незабелязано по дрехите или попадат в багажа, който внасяме в дома си. С покупката на нови електроуреди също можем да внесем насекомите в жилището си. Дълготрайното съхранение на ел. уредите в складовете води до факта, че хлебарките започват да живеят във вътрешността им и после ги внасяме несъзнателно в дома си.

Как да се преборите сами?

Срещу появата на неканените дребни нашественици, експертите препоръчват обхождането на цялото жилище и запълване на различните дребни пукнатини и процепи в стените, таваните, подовете. На всеки 2-3 дни правете цялостно почистване, редовно изхвърляйте кошчето си за боклук и не допускайте застояване на трохи по пода. Опънете специална мрежа на вентилационния отвор и проверявайте дрехите си преди влизане отвън.

За ефективната борба с хлебарките е препоръчително приложението на план, залагащ комплексно използване на различните видове методи за неутрализиране на популацията. Ако сте успели навреме да усетите присъствието на нежеланите вредители и тяхната популация не е голяма, то можете да използвате специалните капани с незасъхващо лепило. За превантивна мярка изберете ултразвуковите уреди за прогонване на нашествениците. Ако популацията е много голяма, тогава се препоръчва употреба на химически препарати за ефективно и бързо неутрализиране.

Необходими средства

Технологиите и химическата индустрия са вече доста напреднали и могат да предложат разнообразни и ефективни средства в борбата с хлебарките. Най-често използваните са:

  • Различните видове препарати и отрови – това са ефикасни химически средства за борба с насекомите. Преди тяхното приложение непременно прочетете упътването за употреба и дословно спазвайте последователните стъпки за приложение. Задължително използвайте препоръчителните средства и методи за защита на вас самите и останалите членове от семейството;
  • Многообразието от капани – представляват примамки с незасъхващо лепило, действащо против дребните вредители. Веднъж залепвайки върху него, насекомото след време умира;
  • Ултразвукови уреди – електрически устройства или такива на батерии, генериращи звуци с високи честоти, които са недоловими от човешкото ухо, но силно дразнещи нервната система и психиката на дребните вредители. Те са сред най-ефективните средства за прогонване и борба.

При невъзможност за справяне с проблема непременно се свържете със специализирана фирма, която притежава нужното оборудване и продукти. В този случай може да се наложи няколкодневно пребиваване на друго място, докато се установи пълното неутрализиране на заплахата.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here