Чарът на мъжа зависи от оксидативния стрес

Учените и обикновените хора от години се чудят на какво се дължи привлекателността и чара на някои мъже и жени. Според ново изследване в САЩ тайната се крие до голяма степен в нивото на оксидативен стрес, на който е подложен един организъм преди раждането.

Клетките използват кислород за производство на енергия и същевременно създават свободни радикали, нестабилни молекули, които влизат в химическа реакция с други молекули и водят до увреждане на клетките, известно още като оксидативен стрес. Свободните радикали могат да бъдат преборени от антиоксидантите, които се намират в организма.

Оксидативният стрес е една от основните причини за генетични мутации, за пораждането на заболявания като рак, а също има роля и в остаряването на организма. Свръхпроизводството на оксидативен стрес може да е предизвикано от много фактори, като пушенето на бременната майка, на инфекции по време на бременността, както и на други проблеми на бременните жени, като диабет и затлъстяване.

Изследване на психолози от Университета в Ню Мексико, начело с д-р Стивън Гагещанд, публикувано в научното списание Animal Behaviour установи, че мъжете, които като цяло се смятат за по-чаровни от нежния пол, са с по-ниски нива на оксидативен стрес.

По-очарователните хора съвсем не означава, че са само по-красиви, а и, че са по-популярни, по-любими, статистически имат повече партньори, получават по-добри работни места и по-голяма заплата, биват избирани по-лесно.

Проучването изследва мъже на възраст 18-38 години и установява, че колкото по-ниско е нивото на оксидативен стрес (измерено чрез различни показатели), толкова по-очарователен е мъжът в очите на жените. Дори мъжете, които имали не толкова симетрични тела (а симетрията е ключов фактор за очарованието на противоположния пол), са били оценени като привлекателни. За разлика от тях ниски „оценки“ са получили мъжете, чието раждане е било проблемно и са били изложени на по-високи нива оксидативен стрес.

ВАШЕТО МНЕНИЕ