Как да разпознаем оригиналния марков часовник от фалшивия?

оригинален часовник или менте?

Фалшивите часовници са голям бизнес. Пазарът на реплики се оценява на около 1 млрд. долара годишно – приблизително една двадесета от законната швейцарска индустрия за часовници.

Според някои доклади, до 30 процента от търсенията на часовници са за реплики. Което означава, че има много фалшификати, които могат да подлъжат непредпазливите хора. И забелязването им става все по-трудно.

Преди няколко десетилетия знаехте, че „Bolex“, който сте купили на летището, определено не е истински. Но измамниците са усъвършенствали своя занаят, като са наели експертни производители, за да произвеждат артикули, почти неразличими от истинските маркови часовници.

В някои случаи истинската грижа и внимание са били насочени към изработването на тези фалшификати. Краищата на корпуса се отличават с полирано покритие; качествените механизми за механичен часовник са модифицирани, за да изглеждат точно като предвидените оригинали; истинска луминесцентна боя се нанася внимателно върху цифрите и дори серийните номера и малкият шрифт са ръчно гравирани с очевидно умение.

С добър фалшификат ще трябва да извадите лупа, за да забележите несъответствията.

Има много мерки, които можете да предприемете. Ето какво трябва да имате предвид.

Местоположение, местоположение, местоположение

Ако този Paul Newman’s Rolex Daytona е един от четирите, изложени върху одеяло на битака, тогава вероятно той не е автентичен. Но само защото часовникът е зад стъклото, това не означава, че става дума за истинска сделка.

Законност

Попитайте в магазина за какви марки са лицензирани да продават и проверете отново на официалния уебсайт на марката часовници за допълнителни разяснения. Понякога си струва да похарчите малко повече за часовник, продаван от оторизиран дилър, за разлика от нещо в eBay или Gumtree.

Не само можете да гарантирате, че ще бъде автентично, но обикновено получавате някаква форма на гаранция.

Не бъдете алчни

Много внимавайте с продавачите, които не знаят какво струва един Rolex.

„Ако е твърде хубаво, за да е истина, тогава обикновено е така“, казва Тим Пави, специалист по търговия на дребно, който е работил с The Watch Gallery. „Ако спестявате повече от 25 процента от текущата пазарна стойност на подобен модел, едва ли артикулът е истински.“

Малко вероятно е да срещнете часовник от утвърдена марка с изключително намалена цена – часовниците на Rolex и Omega си струват всяка стотинка и тези, които харчат добри пари за тях, знаят това. Така че бъдете реалисти, когато става въпрос за потенциални отстъпки.

Бъдете на място

Една снимка казва хиляди думи и повечето от тях са лъжи. Ако купувате чрез онлайн търг или сайт за стоки втора ръка, липсата на подробности на снимката може да е индикатор, че продавачът има какво да скрие.

Ако изображенията са размазани или не са заснети от всеки ъгъл, бъдете предпазливи. Часовник, показан без оригиналната кутия, понякога може да показва липса на легитимност.

Помнете, че по принцип искате всеки малък детайл – недостатък или по друг начин – да бъде показан, а в идеалния случай – описание, което хвърля светлина върху момента, в който часовникът е бил закупен, колко често е бил носен и какви са потенциалните недостатъци (драскотини, удари или поправки).

Претеглете го

Далеч от почти законните супер ментета, фалшификаторите използват евтини материали, за да спестят разходи, така че фалшификатите са по-леки от истинските маркови часовници. Те също така са по-груби.

Фалшификатът често се усеща остър по краищата, което знак, че не е направен правилно и ръчно.

Източник: https://timedix.bg/blog/kak-da-razberem-dali-edin-chasovnik-e-originalen/

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here