Червено или бяло вино?

Една чаша вино е чудесно допълнение към вечерята у дома или на социално събиране. Кое е обаче за предпочитане, когато става дума за здравето ни? Бяло или червено?

Червено вино

То е с особено високо съдържание на антиоксиданти (полифеноли и ресвератрол), които защитават клетките ни от атаката на свободните радикали. Заради антиоксидантите червеното вино повишава нивата на HDL (добрия холестерол) и същевременно намалява стойностите на LDL (лошия). По този начин намалява риска от образуване на атеросклеротични плаки и предпазва сърцето.

Благодарение на ресвератрола червеното вино защитава и невроните в мозъка, като подобрява паметта и познавателните ни възможности. Освен това епидемиологични проучвания показват, че умерената консумация е свързана с понижен риск от развиване на болестта Алцхаймер.

Бяло вино

Неотдавнашно изследване сочи, че е много вероятно бялото вино да има противоракови свойства, тъй като въпреки че червеното вино съдържа 12 пъти повече антиоксиданти, тези в бялото се абсорбират много по-бързо от организма.

Според проучване на университета в Кънектикът бялото вино е също толкова полезно за сърцето колкото и червено, въпреки че се произвежда от гроздовия сок, а не от ципата на гроздето (която съдържа ресвератрола), както е при червеното. Друг плюс на бялото вино е, че една чаша от него, изпита преди хранене, намалява апетита и създава усещане за ситост. При червеното вино чувството за ситост е само временно.

Хранителната стойност на чаша червено/бяло вино е:

  • Калории: 79
  • Въглехидрати: 3,3 г
  • Протеини: 0,2 г
  • Мазнини: 0 г
  • Етилов алкохол: 9,6 г

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here