Как да съчетаваме цветовете в интериора – най-подходящите цветови комбинации за всяка стая

как да комбинираме цветовете в стаите правилно

Съдържание

Експертите отдавна са открили, че цветовата схема на декора, в който живеем  и работим, влияе осезаемо върху психиката ни и в голяма степен контролира нашите чувства и мисли. Ето защо е толкова важно да подберем добре цветовете в интериора и да ги съчетаем така, че да ни осигурят максимален комфорт, предлагайки ни усещане за лекота, жизнерадост и провокирайки положителни емоции.

Това обаче няма как да  се случи, ако не сме запознати с точното влияние на конкретните нюанси и техните хармонични комбинации.

Затова днес ще ви разкажем как да подбирате цветовете във всяка една стая на дома, за да превърнете вашето жилище в кокетен оазис, в който цари вечно спокойствие, топлина и уют и където ще ви бъде повече от приятно да пребивавате. А всеки който посети жилището ви ще остава очарован и възхитен от красотата и естетиката, които царуват в него.

Да започваме!

Най-подходящите цветове за коридора

Коридорът често пъти е наричан визитната картичка на дома, защото именно той е мястото, което посреща всеки посетител и респективно му дава първата и най-важна информация за начина на живот на собствениците на жилището.

Цветовете, които царуват в интериора на коридора, са много важни не само за впечатлението, което ще оставят у вашите гости, но и за вас самите. Всяка вечер сред дългия и напрегнат ден ние се прибираме у дома, с надеждата да си починем и да забравим всички стресови ситуации. Отключваме входната врата и мястото, в което попадаме най-напред е точно коридора.Коридор в бяло и сиво

Той може да бъде декориран в различни цветове – от пастелни до по-ярки нюанси, като напоследък дори последните са на мода. Изключително атрактивни и актуални в момента са нюансите на зеленото и маслиненото, но може да комбинирате успешно и оранжево със синьо, както и да използвате всякакви светли тонове в съчетание с черно или кафяво.

Някои дизайнерски решения дори залагат на шоколадовите оттенъци като един невероятно сполучлив избор на цвят за стените и всеки, който е попадал сред подобни декори може да потвърди колко много топлина и уют гарантират те. Особено красиво изглеждат стените, решени с тапети в нюанс мляко с кафе, когато са допълнени от елегантни златисти акценти.

Такива акценти биха могли да бъдат част от самото покритие или да са допълнително добавени във вид на рамки за картинни пана, както и други декоративни елементи с оригинални текстури. Ще трябва обаче да вземете предвид, че тъмните цветове изискват наличието на обилна дневна или изкуствена светлина, защото в противен случай могат да повлияят потискащо върху психиката и да получите обратен на търсения ефект.

Ярки цветове в коридора

Ярките нюанси веднага приковават погледа и създават божествена атмосфера. Много удачни са люляковите краски, както и тюркоаз, червено и златно. Експертите са на мнение, че коридор, решен в ярки, наситени цветове изглежда супер оригинален, особено, ако е съчетан с аксесоари и мебели в топли цветове – оранжево, прасковено, жълто.

Затова, не се страхувайте да използвате ярките краски, просто помислете как да ги съчетаете правилно, за да постигнете наистина впечатляващ ефект. Оригиналните цветови решения днес са на почит и едва ли скоро ще излязат от мода, защото тенденциите показват точно обратното. Така че, един изненадващо ярък дизайн в коридора ще ви осигури свежест и актуален вид за дълго време напред.

Зелени нюанси в коридора

Зеленият цвят е неутрален, затова, ако изберете да декорирате коридора в зелено, тогава ще може да прилагате всякакви други цветове като акцент и без значение кой от тях ще изберете, резултатът винаги ще е супер ефектен. Така ще си осигурите правилната атмосфера на свежест, простор и прохлада, а и коридорът ще се превърне в чудесна отправна точка – ефектен преход, чрез който плавно и адекватно да въведете следващите цветови схеми, които сте избрали за другите зони от жилището.

Особено подходящо решение за коридорите, решени в класически стил, са нюансите на изумруда или малахита. Дори и да не заложите на тях като цвят на стените, напълно достатъчно ще бъде просто да добавите няколко такива аксесоара.

Топлите цветове в интериора на коридора

Топлите цветове се отличават със специални и уникални характеристики. Става въпрос за нюансите в червената, оранжевата, жълтата и кафява гама. Коридорите, издържани в такива цветове ще са много приятни – удобни, уютни и хармонични. Всеки, прекрачил прага на вашето жилище ще остане напълно запленен. Те носят силен емоционален заряд и провокират щастие и позитивизъм.

Така, дори и когато навън е мрачно и студено, вашето жилище ще изглежда слънчево и преливащо от енергия. Тези цветове могат да бъдат приложени по различен начин – като избор на цвят за стените, за пода, за вратите, мебелите или аксесоарите.

Студените цветове в декора на коридора

Дори и да изглеждат в някаква степен строги, с правилния подбор на мебели и декорации, студените тонове могат да направят много за вашия коридор. Цветовете от синята и лилавата гама са чудесен фон за мебели, издържани в контрастни топли или пък монохромни цветове.

Важно условие обаче да осигурите силна светлина, за да им дадете възможност да разкрият пълния си блясък.

Коридор в бяло и черно

Такъв избор на цветова схема е характерна най-вече за модерния минимализъм. В случай, че коридорът ви е просторен, а мебелировката и декорацията му са решени в изчистени, опростени форми, ще постигнете особено силен ефект, ако приложите такава монохромна цветова схема.

Например, боядисаните в нюанс сметана стени ще си контрастират чудесно с една черна подова настилка, без значение дали тя ще бъде мраморна, изработена от теракота, гранитогрес или пък от така актуалната в момента епоксидна смола.

Още по-добре би било, ако черният цвят на пода е разнообразен от нежни бели акценти – например, да заложите на черен мрамор с  нежни бели жилки.

Най-подходящите цветове за хола и всекидневната

Изборът на цветове и акценти за това жизнено пространство са ключът към създаването на красив и комфортен интериор. Защото именно съчетанието на цветовете в хола е определящо за общия му облик и същевременно издава темперамента и въобще характера на неговите собственици.

Всеки има своите фаворити сред многообразието от цветове и нюанси и никой не иска да ви откаже от тях, но ако подходите към декорацията на хола, вслушвайки се поне малко и в съветите на професионалистите, резултатът ще бъде наистина перфектен.Стая със зелени стени

Холът или всекидневната са свързани с душата на собственика, защото именно там той прекарва по-голямата част от времето и посреща своите близки и приятели. Съответно чистотата и хармонията в това помещение следва да бъдат на първо място при избора на цветове. Защото когато цветовата схема е подбрана невнимателно, тогава нито скъпите мебели или пък декоративни предмети няма да успее да спаси положението.

Именно избора на преобладаващите в интериора цветове са определящи и ни определят като личности.

Актуални тенденции при избора на цветове за хола

Естественост и простота

Тази тенденция ще продължи да властва още дълго време, така че няма да е зле да я отчетете и да се опитате да влезете в нейния тон. Модата на прекалената екстравагантност безвъзмездно отмина и днес дизайнерите предпочитат да творят така, че да бъдат в хармония с природата и да почерпят от нейната чистота.

Приоритет имат всички естествени цветове, както и класическото съчетание от бяло и черно. Ако се замислим, точно тези цветови схеми могат да съвпаднат с най-много стилове, така че, никой няма да остане разочарован.

Класическо докосване в черно и бяло

Що се отнася до черно-белите интериори, тъй като и двата цвята са неутрални, те могат да се превърнат в прекрасна основа за изграждането на стилен интериор, напълно в духа на съвременния минимализъм. Същевременно комбинацията е страхотна и за декориране в антични стилове и особено много би подхождала на неотразимия Shabby Chic.

Непременно вземете под внимание обаче, че черният цвят визуално стеснява пространството, така че неговата употреба следва да бъде по-умерена. Същевременно обаче то успява да минимализира или дори да премахне напълно ефекта от несъвършенствата в архитектурните детайли, а това обяснява и големият интерес към този цвят. За черните тонове е прието да съпътстват най-вече по-строгите и луксозни интериори, така че, в зависимост от това какъв ефект търсите, може да се възползвате от предимствата му.

Ако искате да намалите ефектите, създадени от черния цвят, то тогава може да го „разредите“ с повече бяло, жълто, синьо-лилаво, оранжево, фуксия, череша, маслина или бежово. В резултат на това ще получите един много оригинален дизайн, издържан в духа на съвременните стилове.

Интериор в тъмни цветове – удачен избор ли е за хола и всекидневната?

Има върли привърженици на тъмните нюанси, които държат да декорират хола си именно с такива цветове. Нека видим дали това е удачно решение и какво имат да ни споделят за употребата на тъмните цветове в декора на хола интериорните дизайнери.

Ако сте фен на тъмните цветове, спокойно можете да ги изберете като основна цветова схема за вашия хол. Те имат свойството да насърчават мисловния процес и да създават изключително благотворна за творчество среда. Комбинациите са разнообразни – например, стените, издържани в кафяво, могат да бъдат избор за всички изтънчени души, които обичат топлината и домашния уют и ценят спокойствието, който те му осигуряват.

Хората, които залагат на цветови схеми с превес на тъмно лилаво от своя страна могат да бъдат определени като мислители, мистици и интроверти. Но нека видим и самите роли на определени тъмни нюанси, които те играят в обзавеждането на всекидневната.

Така например, тъмната гама е прочута със своето благородно въздействие. Тя създава мистична, но и интимна атмосфера и носи огромно удоволствие на всеки, който се потопи в нея. Тъмните цветове помагат на тялото и ума да се отпуснат, дават усещане за сигурност и спокойствие.

Сред най-актуалните и обичани от дизайнерите нюанси са пясък, кафе, какао. Ако ги изберете като цвят за стените, най-удачно ще бъде да ги комбинирате с мебели в светли, пастелни цветове, в никакъв случай наситени.

Още сполучливи цветови комбинации за хола

Жълтият цвят – как да го използваме за интериора на всекидневната

Той е един от най-жизнерадостните в цялата палитра – слънчев, жизнен, приятен за окото, внушаващ топлина, внасящ позитивизъм. Много е подходящ като решение за всекидневни, обитавани от весели, позитивно настроени хора, които често се усмихват и умеят да се забавляват. Като основен цвят е перфектен не само поради изброените му току-що качества, но и поради факта, че отлично се комбинира с почти всички останали цветове. Жълт цвят във всекидневната

Ако жълтото ви допада, смело го използвайте където пожелаете – за стените, тавана, пода, за текстила, декоративните елементи – ограничения няма. А колкото до комбинациите с другите цветове от палитрата, както вече казахме, жълтото си отива с всичко, но най-добър ефект ще получите, ако решите да го съчетаете с бяло, кафяво или светло зелено. Атмосферата ще стане още по-ведра и по-слънчева, а това от своя страна повдига настроението.

Е, в този случай може да ви се наложи да стоите до зори с вашите гости, защото едва ли някой ще иска да напусне бързо подобна прекрасна обстановка, особено ако купонът е на макс!

Зеленият цвят в интериора на хола

Той е един от най-удачните избори за основен цвят в хола или всекидневната. Напомня за пролетта, надеждата, новото начало и при една внимателно обмислена цветова схема, където зеленият цвят е избран за декорация на стените, вашият хол ще се превърне в истински хит. Затова, нека разгадаем тайните на зеленото.

На първо място, комбинацията му с бяло въздейства много омекотяващо и добавя нежност и женственост към декора. Може да изберете и тон, който е смесица между зелено и жълто, като например нюансите лайм, лимон, липа – всеки един от тях е превъзходен избор за декорация на стените във всекидневната.

Още една много сполучлива комбинация е зелено и кафяво. Тя е идеална, защото всъщност е напълно естествена и природата ни я дава постоянно за пример – короните и стъблата на дърветата. Може да се спрете на всеки един нюанс от зелената гама, защото те до един са напълно подходящи за съчетание с дървесните тонове. Това е и един сигурен начин да създадете във вашия хол атмосфера на уют и спокойствие, която да съперничи по емоционално въздействие на тази, в една тиха и приветлива гора.

Всички психолози биха потвърдили, че няма по-релаксираща среда за нас от тази, чиято цветова схема е базирана именно на съчетанието между кафяво и зелено. Ако поживеете малко там ще се отървете от депресивните състояния ще започнете да гледате по-бодро и оптимистично на живота.

Сиви нюанси в декора на хола

Много често хората подценяват красотата на този цвят и се въздържат от неговата употреба, особено що се отнася до интериора на дома. Насажданото дълго време мнение, че сивият цвят депресира си казва своята дума, но истината е, че това е просто един мит, в който хората продължават да вярват и пропускат страхотни възможности да декорират своята всекидневна.

Всъщност, ако решите стените в хола в сиво, ще можете по много оригинален начин да изградите целия декор, подреждайки акцентите така, че да предизвикват най-впечатляващ ефект. Мебели и декорации ще изпъкнат много ефектно на фона на една сива стена и ще накарат всеки, който влезе в стаята да ахне от възхита.

Сивият цвят е идеален за съчетание с всякакви нюанси на различните цветове, като емоционалното въздействие при различните варианти е също различно. Така например ярки цветове, приложени върху сива основа веднага ще трансформират вашия хол, превръщайки го в едно от най-жизнерадостните помещения в дома ви. Комбинацията му със студените сини или лилави нюанси пък е сигурен начин да внушите спокойствие и сигурност.

Още едно предимство е, че сивият цвят е много подходяща идея, ако искате да осъществите интересно и ефектно зониране на отделните зони. Функционалните части от декора могат да бъдат лесно подчертани с по-голям контраст, за да се превърнат във фокусен център, докато по-семплите и спокойни цветови комбинации ще допринесат за създаване на усещане за хармония и спокойствие.

Според психолозите сивият цвят помага да се отървем от емоционалния стрес и внушава простота и чистота. Освен това е страхотен фон, ако обичате често да променяте декора и да разнообразявате с нови цветови комбинации. Сивите стени, като имаме предвид богатата гама на нюанси, на практика са напълно универсални и са подходящи за реализация на различни цветови идеи.

Деликатни цветови решения за дизайна на хола – пастелните нюанси

Едно от най-очарователните цветови решения за всекидневната е избора на съчетание от няколко пастелни цвята. За да се реализира подобен проект, най-добре е да боядисате стените в бежов нюанс по избор, защото, подобно на сивия цвят, той също е универсален и може да се използва както в съчетание с пастелни, така и с всякакви други цветове. В случай, че решите да промените обзавеждането или декорацията, но стените ви не се нуждаят от ремонт, това ще ви бъде от голяма полза. Пастелните съчетания провокират усещане за релакс и създават неописуем комфорт, затова и хората, които често посрещат гости у дома, вероятно ще бъдат поблазнени от идеята.

Ако искате да си прекарате приятно с вашите посетители на сладка раздумка, няма нищо по-удачно от едно интериорно решение, при което стените на хола са решени в бежово. На подобна атмосфера може лесно да бъде придаден романтичен привкус, като за целта е достатъчно само да добавите малко домашен текстил в нежни, бледи нюанси на желаните цветове или тъкани и декоративни елементи с флорални мотиви.

Английският стил, например, е изграден точно на този принцип. Ако искате да се възползвате от неговата прелест, непременно обмислете възможността да добавите нюанс праскова към бежовите стени, без значение под каква форма. Отлична идея са също цветовете бяло, светло зелено, както и светло розово, бордо. Такива цветови съчетания разширяват визуално помещението, облагородяват го и му придават лекота и лукс.

Как да използваме цветовете в хола за да поставим правилно акцентите в декора

Дизайнерите са категорични, че за най-обемните повърхности трябва да използвате най-лекия тон от избраната цветова комбинация. Най-тъмния пък оставете за декоративните елементи. Междинните нюанси може да използвате за мебелите или за домашния текстил.

Идеята на този подход е да не се затъмни прекалено много пространството в хола и да започне да изглежда неприветливо. Въпреки, че всичко зависи от конкретния избор и затова подобни съвети никога не трябва да се следват сляпо, а напротив – нужно е да експериментирате, да преценявате на място и така най-добре ще създадете перфектната жизнена среда за почивка и забавления със семейството или посрещане на скъпи гости.

Релаксираща цветова схема за спалнята

Като място за почивка и релакс, интериорът на спалнята трябва да съдържа правилната комбинация от цветове, за да може в нея наистина да се отпуснете и да се възстановите след тежкия работен ден. Ето защо е толкова важно да изградите цветова хармония и да създадете необходимата атмосфера. Според дизайнерите, можем да се доверим спокойно на някои от комбинациите от тонове и нюанси, които сега ще разгледаме по-подробно.

Но преди това, има още нещо много важно, което трябва да отбележим. Говорейки за избор на цветове за спалня, не следва да вземаме предвид само цветът на стените, тавана и подовата настилка. Цветовата схема на интериора включва също така и мебелите, декорациите, аксесоарите, цветът на текстила – завеси, спално бельо и всичко останало. Именно съвкупността от цветовете на всички тези елементи определя и общия облик на помещението. Хармонията между тях е задължителна и понякога се налага да потърсите по-креативни решения, за да балансирате.

И в този смисъл е важно да помните няколко прости правила – светлите цветове карат пространството да изглежда по-просторно, както и вертикалните ивици. Естествените цветове въздействат най-благоприятно върху психиката и повишават качеството на съня. Текстурите също са от значение и тяхната роля също не трябва да се пренебрегва, за да успеете да създадете най-спокойната и удобна среда, каквато това специално помещение от дома изисква.

След тези полезни уточнения, можем вече да преминем към конкретни съвети за избор на цветове за спалнята.

Нежна и спокойна спалня в бяло

Започваме с белия цвят, защото той вече от доста време държи едно от първите места в топ класациите за най-популярни цветове за декорация както за спалня, така и за помещения като хол, всекидневна и кухня. Белият цвят е символ на невинност, на чистота, на новото начало, освен това е толкова универсален! Същевременно внушава усещане за спокойствие, в никакъв случай не дразни, а точно обратно – успокоява очите.

Можете да го съчетавате на воля с ярки, тъмни, пастелни или искрящи тонове от богатата цветова палитра. Белият цвят е не само красив и изящен, той настройва психиката за почивка и способства за възстановяване на силите.

Белият цвят ще е страхотно допълнени към интериора на спални издържани в различни стилове – Хай Тек, Минималистичен стил, Модерен стил, Стил Лофт, Скандинавски стил, Шаби Шик и много други.

Подходящи оттенъци на белия цвят, с които вашата спалня ще придобие перфектен вид

Нежните нюанси на бялото са също великолепен избор за декорация на спалнята. Така например, много популярни са сивото, бежовото, слоновата кост, млечно бялото. Те могат да бъдат както добър вариант за стените и подовите настилки, така и като предпочетен цвят за мебелите и аксесоарите. Въздействат успокояващо на психиката, а и ще направят помещението да изглежда по-просторно и светло.

Човек лесно би могъл да се отпусне и да релаксира в подобна обстановка, а за да засилите релаксиращият ефект, може да допълните декора с пухкави и меки тъкани в същите или сходни нюанси. Особено през зимата това може да се окаже чудесна идея да накарате тялото и ума да се възстановят след умора и да провокирате у себе си и вашите близки по-добро настроение.

Спалня с червени акценти за разпалване на огнена страст

Червеният цвят е един от най-активните и най-горещите, затова и психолозите го свързват с неудържимата енергия, високият дух, повишената сексуалност. Да декорирате обаче цялата спалня в преобладаващо червени нюанси не е особено добра идея, защото колкото и да атрактивно, червеното си има и своите недостатъци. В прекомерни количества то повишава тревожността и провокира агресия. Затова използвайте този цвят умерено, тъй като само така ще можете да туширате нежеланите ефекти. Добре премерената му употреба е гаранция за създаването на страстна любовна атмосфера и пробуждане на сексуалното желание.

Ако комбинирате с черно, ще получите още по-ясно изразен резултат в това отношение. Но бъдете внимателни – червеният цвят е добър избор за картини или спално бельо, но не и за тапетите или боята за стените.

Също така, леките червени акценти в спалнята от друга страна ще помогнат за разнообразяването на твърде монохромният интериор и ще го направят по-жизнен и атрактивен. Така че, може да варирате с него и да постигнете точната атмосфера, която желаете.

Спалня в оранжево – идеи

Ако искате да провокирате добро настроение и постигнете топла и уютна атмосфера, оранжевият цвят е страхотен за тази цел. Особено подходящи за декора на спалнята са прасковените нюанси, защото са по-меки и нежни. Но има и много други, които бихте могли да използвате.

За общия фон са подходящи повечето тонове, като всеки от тях ще допринесе за създаването на различна обстановка. Така например, наситените нюанси ще засилят усещането за топлина, но от друга страна ще смалят визуално помещението, затова, ако спалнята е твърде малка, не са препоръчителни.

Светлите краски пък ще компенсират отлично липсата на достатъчно светлина, затова, ако прозорци липсват или пък са твърде малки /а също и когато стаята е със северно изложение/, може да използвате този трик и да боядисате стените в светло оранжево.

Но, според интериорните дизайнери, оранжевото в спалнята е най-добре да се използва фрагментирано – фототапет, картина, завеси, щори, килими или одеяла.

С какви други цветове да съчетаем оранжевия цвят в спалнята

Има много сполучливи комбинации и една от тях е кафяво и оранжево. Особено, ако спалнята е проектирана с ориенталско докосване, това е една отлична идея. Белият цвят е също много подходящ, още повече, че умело ще засили яркостта и ще създаде много приятен контраст, което е добре дошло за по-тъмните помещения. Ако искате да смекчите контраста, пробвайте с близки нюанси на бялото – сметана, слонова кост, кремаво, светъл карамел.

Синьо и оранжево е още една много приятна за окото и психиката комбинация. Подобно на положението при съчетание на оранжево и бяло, тук също имаме ярък контраст, който, обаче няма как да намалим особено, колкото и да изсветляваме синьото. Затова, ако тази свежест ви идва в повече, заменете синият цвят с тюркоаз, медени нюанси, маслинено или съвсем светло лилаво.

Уникално сполучлив декор може да изградите, ако комбинирате оранжево и сиво. Вашата спалня ще придобие много спокоен вид и ще се превърне в идеалното кътче за уединение.

Жълто в спалнята – свежест, топлина и жизненост

За жълтият цвят се знае, че е изключително сполучлив избор за основен тон на всяко жизнено пространство. Това важи с пълна сила и за спалнята. Затова, не се притеснявайте да боядисате стените в жълто или да залепите жълти тапети. В случай, че държите на по-умерена употреба, може да направите декора по-разнообразен и свеж, като оформите само една от стените в жълти нюанси. Също така, жълтият цвят е подходящ и за всякакви аксесоари и акценти.

Например, фототапет или голяма модулна картина с жълто цвете или букет жълти цветя ще направи много за вашия интериор. Златното правило е да поддържате контраст между декорацията на стените и мебелите. Така че, ако сте поставили жълти тапети, нека мебелите бъдат от тъмно дърво. Така красотата им ще изпъкне повече, а и обстановката ще изглежда много по-красива.

С какви други цветове можем да комбинираме жълтото в спалнята

Жълтият цвят е добре настроен към повечето цветове от гамата и перфектно си хармонизира с нюансите на кафявия, синия, лилавия и зеления цвят. Комбинацията от жълто и бяло също е прекрасна, дори се счита за класическа.

Трябва да се вземе предвид обаче доминиращата роля на жълтите нюанси, защото той съвсем естествено изпъква сред останалите. Това го прави и добър избор за аксесоари и декоративни елементи. Така ще създадете прекрасно настроение в спалнята и ще направите обстановката много по-близка до природата.

Едно сполучливо решение за декорация е ако изберете жълти завеси или щори и ги съчетаете със спално бельо в зелено. Може да засилите ефекта и с нощни лампи в пясъчни нюанси.

Зелена спалня за спокойствие и релакс

Зеленият цвят успокоява кръвното, допринася за вътрешната хармония, освежава и зарежда с енергия. Затова и зелените нюанси са толкова желани в спалнята. Ако искате да направите декора по-приветлив, особено, ако помещението е тъмно поради архитектурните му особености, може да изберете нюанс зелена ябълка, както и нежните маслинови краски, които да внесат повече мекота и да направят визуално помещението по-просторно.

За разнообразяване на декора на спалнята използвайте ярки текстилни акценти в светло зелено и няма да съжалявате – например, бихте могли да заложите на нюансите ментол, лайм и киви. Настроението веднага ще се промени и обстановката ще бъде далеч по-ободряваща.

С какви цветове да комбинирате зеления цвят в спалнята?

Отлична идея е да съчетаете зелената спалня с аксесоари и акценти в нюансите на жълто-оранжевата гама –  праскова, пясък, лимон, а също така и с богатото разнообразие от тонове на белия цвят. Ако искате да изградите интериора на базата на зелено и бяло, трябва да решите кой от двата цвята ще е доминиращ.

Ако сте боядисали стените в зелено, то тогава нека завесите бъдат в бяло, а спалното бельо – отново в зелено, но друг нюанс или само като акцент в комбинация с друг цвят.

Кафявото също ще изглежда много актуално в една зелена спалня, особено, ако е добавено като цвят на мебелите и подовата настилка – без значение дали е мека или твърда.

Спалня в розово – създайте обстановка, в която царуват любов и нежност

Един от най-романтичните цветове в палитрата е именно розовият, затова той е застъпен широко в изграждането на интериорния дизайн в спалните помещения. Изберете по-нежните му нюанси, за да избегнете твърде крещящият ефект на наситените тонове.

Можете да го използвате в комбинация от различни цветове, например в пастелно прасковено, сиво, светло кафяво, бежово, светло зелено, светло лилаво, жълто и разбира се – бяло. Розово и бяло е една великолепна комбинация, която ще направи вашата спалня неотразимо романтична – едно истинско любовно гнезденце, в което с вашия партньор да прекарате незабравими мигове.

Съчетанието от розово и бяло създава усещане за чистота, нежност, свежест, провокира любовната енергия. Така например, ако сте избрали розовият цвят за стените, тогава комбинирайте с бежова подова настилка и добавете бели завеси, врати, мебели или декоративни елементи.

Ако съчетаете розово и сиво ще постигнете перфектната хармония. Такова едно помещение изглежда не само много елегантно и стилно, но и впечатляващо луксозно. Същевременно насърчава релаксацията и създава добро настроение.

Луксозно докосване може да добавите и ако изберете да съчетаете розовият цвят със златисти или сребристи акценти.

Най-подходящите цветове за кухнята – сполучливи цветови съчетания за интериора на кухнята

Успешният дизайн на кухнята до голяма степен зависи от цветовете, които сме избрали за интериора й.

За да сте сигурни, че сте се спрели на правилните цветове, трябва да сте наясно кои комбинации са хармонични и как умело да поставите съответните акценти, така че да се прикрият евентуалните недостатъци и да се подчертаят предимствата на декора.

Преди да разгледаме влиянието на различните цветове в кухненския интериор, добре е да си припомним няколко важни правила и дизайнерски препоръки- Например, задължително вземете предвид, че фонът на помещението се определя от цветовете на най-големите повърхности, а това са преди всичко стените, пода и големите мебели.

Точно техните цветове ще задават тона на вашата цветова схема и за да разполагате с повече възможности за комбинации и честата смяна на аксесоарите да не се отрази неблагоприятно на целия декор, препоръчва се те да бъдат естествени, клонящи към неутралните и в добра хармония помежду си.

Прекалената пъстрота не е за предпочитане и затова за основни тонове подберете само два-три цвята с различна интензивност – например, един светъл, един тъмен и един със среден интензитет. Колкото до допълнителните цветове, те трябва да бъдат приложени върху по-малка част от декора и с тяхна помощ да се оформят правилните акценти.

Ако харесвате ярки цветове, избягвайте да натоварвате прекалено пространството с тях и се стремете да ги влагате в дизайна в по-ограничено количество.

Монохромен кухненски интериор – елегантност и спокойствие в дома

Да, определено монохромната цветова схема е доста сполучлив избор за дизайна на кухнята, но ако не бъде разнообразена умели с подходящи акценти, има голяма опасност вашата кухня да придобие твърде семпъл и дори скучен вид.

Разбира се, това винаги може да се избегне, ако се добавят няколко тъмни и светли нюанса, както и ефектни текстури. Контрастът е добър прийом, който също ще ви свърши работа, но, както вече казахме, трябва да се внимава, за да се минимализира вероятността декорът да започне да клони към откровен кич.

Кухненски интериор, изграден на базата на контраста

Контрастните цветове могат да ви помогнат да изградите много интересни и изразителен кухненски интериор, но при избора на цветови комбинации се съобразявайте с това, цветовете да не бъдат твърде чисти и наситени. Поне единият от тях трябва да бъде по-приглушен, за да не се получи комбинация, която дразни очите и генерира нервно напрежение.

След като вече се запознахме с най-важното в основните подходи при избор на цветове за кухненския интериор, можем да пристъпим и към конкретни идеи и предложения.

Кухня в синьо – особено подходяща за интериори в модерни стилове – Хай Тек, Минимализъм, Модерен стил

Синият цвят ще направи вашата кухня спокойна и хармонична. Ако сте избрали да създадете някой от модерните стилове дизайн, спокойно може да използвате този цвят за основен, тоест да го приложите в различни нюанси като цвят за подовата настилка и стените. Но веднага трябва да споменем, че кухните обичат синия цвят и затова той е приемлив за всякакви стилове интериор, ако ще се използва като допълнителен цвят за аксесоари и декорации.

Колкото до наситеността на синия цвят, ако ще декорирате светла и просторна кухня, то тогава не е проблем да използвате и по-тъмните му тонове. Ако обаче кухнята има северно изложение или по някаква причина не е достатъчно светла, по-добре е да изберете светлите нюанси от синята гама.

С кои цветове да комбинираме синият цвят в кухнята?

На първо място сивото ще ви свърши отлична работа. Особено светлите оттенъци, които дори могат да изместят синия цвят като избор за стените, за сметка на мебелировката и аксесоарите. Кухненски интериор, който е издържан в синьо и светло сиво може да бъде страхотен и ще подхожда на абсолютно всеки стил.

Ако искате да оживите малко повече атмосферата, допълнете с блестящи повърхности, например посуда в сребристо, кухненски уреди и аксесоари от инокс или пък в златисти краски. Блясъкът може да бъде добавен и с помощта на декоративни предмети – стенни часовници, картини, вази, фруктиери и всичко останало, което ви харесва и което може да намери удачно място във вашата кухня.

Синя кухня, в съчетание с бели аксесоари е още една прекрасна комбинация, която обаче е малко студена и затова не е препоръчителна за помещения, страдащи от липса на достатъчно светлина. Отлична идея е да комбинирате двата цвята съответно за долния и горния ред от кухненските шкафове, а също и да ги редувате като избор за пердета, килим, лампи, мебели и декорации.

Кухня, в съчетание от синьо и жълто, също е много приятна за окото. Може да използвате нюанси като лимон, златисто, пясък, оранж. В подобна комбинация жълтите кухненски шкафове ще стоят прекрасно на фона на сините стени или таван. По същия начин една кухненска маса в ярък, наситен жълт нюанс ще се превърне в истинско бижу, ако я съчетаете със сини столове.

Кухня, в съчетание от синьо и кафяво, ще изглежда особено благородно, стилно и ще бъде много уютна. Същото важи и ако подмените кафявия цвят с бежов. Подобна цветова схема ще придаде на интериора усещане за спокойствие и хармония. Балансирайте с аксесоари в ярки, наситени цветове и ще получите идеалното интериорно решение.

Лилавият цвят и неговите нюанси в интериора на кухнята

За да създадете комфортна и уютна атмосфера, можете да използвате магията на лилавия цвят и неговите богати нюанси. Подберете пастелни тонове, които няма опасност да предизвикат безпокойство, а точно обратно – ще внесат неподозирана хармония. Трябва да се отбележи обаче, че не е добра идея да прекалявате с лилавото и да изпълвате цялото пространство с него, а е необходимо да го комбинирате и „разреждате“ с други цветове. Например с бяло, синьо, бежово, сребристо, сиво – всички тези цветове ще ви помогнат да направите вашата кухня много привлекателна и същевременно хармонична. Като основен цвят за стените, пода, тавана или мебелите са подходящи лилавите нюанси лавандула, виолетово, къпина, слива, люляк, дори и по-светлите тонове от червено-лилавата гама.

Що се отнася до наситените лилави тонове, те могат да се впишат идеално като цвят за акцентите.

С какви цветове да комбинираме лилавото в кухненския декор?

По отношение на светлите лилави нюанси, можете да ги съчетаете успешно с розово, бяло, кафяво или светло сиво, както и с жълто, синьо, зелено и сребристо.

Така например, кухнята в бяло и лилаво е много чудесен пример за изграждане на хармоничен и балансиран интериор. Колкото по-лек е лилавият оттенък, толкова по-нежна и деликатна ще изглежда кухнята ви. И обратно – колкото по-тъмен е лилавият тон, толкова повече строгост и сериозност ще придаде това на интериора.

Кухня, издържана в зелено и лилаво е много интересна и придава голяма свежест, както и провокира усещане за безгрижие. Светлите зелени тонове могат да се приложат като цвят за стени, пердета, щори, както и за мебели и аксесоари.

Кухня, решена в лила и оранж е също ексклузивна комбинация, особено ако се съчетаят лилавите нюанси със свежи, топли прасковени тонове. В такъв случай присъщата на лилавият цвят студенина ще бъда редуцирана и вашата кухня ще изглежда много шик. Ако искате атмосферата да бъде една идея по-романтична, непременно се възползвайте от тази прекрасна цветова схема.

Подходящи комбинации със сиво в интериора на кухнята

Сивият цвят в интериора на кухнята за повече очарование, спокойствие и елегантност

Всички нюанси на сивото са идеални за фон на кухненския декор, но за предпочитане е да се спрете на по-светлите тонове. Сивият цвят е спокоен и стилен, ще внесе много уют, ако го комбинирате с бяло, сметана, бежово, а също и с ярки, блестящи цветове. По принцип този цвят е в готовност да се хармонизира с всеки друг, но най-често дизайнерите го свързват с жълто, оранжево, лилаво, червено, а също така и с розово и синьо, въпреки, че такова съчетание е по-необичайно, но пък за сметка на това – интересно и акцентиращо. Добре е да знаете обаче, че на сив фон всеки ярък цвят изглежда още по-наситен и впечатляващ.

Бяла и сива кухня

Изключително семпло, но същевременно нежно и приятно за окото съчетание е да се комбинира в декора на кухнята сиво и бяло. Въздейства особено релаксиращо, а ако добавите ярки аксесоари и повече посуда и повърхности, изработени от инокс, ще спечелите много. В случай, че такава цветова схема ви изглежда малко студена, може да комбинирате с мебели и декоративни елементи от дърво и тогава ефектът ще е напълно омекотен. За такава кухня е подходяща светла подова настилка – най-добре паркет в светли дървесни нотки, както и метални повърхности за печката и мивката.

Кухня в сиво и червено

Е страхотна идея, ако обичате смелите решения. Със сигурност ще получите впечатляващ интериор, но е важно да помислите как да балансирате перфектно. Червеният цвят е огнен, пленителен и ще си подхожда чудесно със светлите сиви оттенъци. Кой от двата обаче ще доминира, решавате вие според това дали искате да получите по-драматичен или по-спокоен ефект. Отбелязваме само, че доминиращият ще бъде решение за общия фон, докато допълнителният ще подчертае по-важните детайли и ще постави акценти. Ако изберете за фон червено, трябва да сте по-пестеливи в декорациите, защото има опасност помещението да придобие претрупан вид.

Кухня в сиво и зелено

Най-добре е да заложите на зелени нюанси като тюркоаз, изумруд и мента, защото те са особено благоприятни за кухненския декор. Може да ги използвате както за основни, така и за допълнителни – избор за пердета, щори, лампи, покривки, съдове и други аксесоари. Украсете кухнята в сиво и зелено с хромирани декоративни предмети и посуда и ще получите очарователно стилен декор.

Кафявият цвят в декора на кухнята

Той придава елегантност и стабилност, осигурява спокойна атмосфера, затова и толкова много хора го предпочитат като основен за кухненския интериор. Кафявото се свързва с дърветата и е наистина очарователно, особено като се има предвид богата му гама от нюанси. По-светлите предизвикват радост, даряват със спокойствие, по-тъмните провокират усещане за топлина и уют.

Кафявият цвят е прекрасен избор за кухни в класически стил, а също и за стил Рустик, както и за всички останали. Този цвят е наистина универсален и винаги можете да разчитате на него при оформяне на кухненския декор.

С кои други цветове да комбинираме кафявото?

Ако искате да постигнете по-жизнерадостна атмосфера, комбинирайте кафявото само с топли цветове. Що се отнася до лилавото и бежовото, те пък ще допринесат за повече благородство.

Комбинацията от кафяво и червено, особено това важи за кораловите нюанси, е също много подходяща, но червеното трябва да се прилага с внимание и пестеливо.

С какви цветове е най-добре да декорираме трапезарията

Цветът на трапезарията влияе не само върху настроението ни, но и пряко върху стомаха ни. Затова лекарите и психолозите предупреждават да подбираме цветовата схема в това важно помещение с голямо внимание, тъй като при неправилно съчетание здравето ни може да пострада. Да хвърлим поглед върху безценните съвети на интериорните дизайнери и медиците, за да създадем здравословна и комфортна атмосфера в нашата трапезария.

Проектът за дизайн стартира обикновено с избора на цвят за стените и мебелите. Много хора предпочитат цветната и жизнерадостна атмосфера, която засилва апетита и създава добро настроение. Но настроението се влияе не само от яркостта и наситеността на нюансите, а и от това колко различни цветове и в какви комбинации се използват в дизайна.

Не е тайна, че светлите, студени нюанси могат да направят доста за визуалното разширяване на пространството, докато тъмните имат точно противоположен ефект. Но голямото предимство на тъмните тонове пък е, че те играят незаменима роля в изграждането на домашния уют. Да се намери точния баланс може да изглежда трудно, но това е само на пръв поглед. Ако следвате препоръките на експертите, ще успеете бързо да изберете вашата неповторима и хармонична цветова схема.

Вземете предвид също и дали помещението е огрявано от слънчева светлина в по-голямата част от деня или пък не, защото тогава подходът към избор на цветове ще бъде съвсем различен. В домовете, където кухнята е по-мрачна и слънцето се появява за кратко, най-добре е да използвате топли цветове в бежово-оранжевата гама. Нюанси като охра, бадем, пясък, праскова, лимон и череша, например, ще бъдат едно наистина адекватно решение. Те ще компенсират в голяма степен недостига на слънчева светлина и въпреки нея вашата трапезария ще изглежда слънчева, топла и приятна.

Ако сте от щастливците, при които в по-голямата част от деня в трапезарията е слънчево, то тогава може да изберете студените цветове, например синьо, зелено, лила и техните нюанси.

Комбинация от контрасти – ефектен избор за интериора на трапезарията

Контрастните съчетания са наистина много привлекателни, но, за съжаление, с тях следва да се борави внимателно. Мярката е много важна и каквото и да правите, гледайте да постигнете баланс, особено, в случай, че пространството не е голямо. За по-малките трапезарии може да изберете меки, вместо наситени нюанси, като за предпочитане е да дадете превес на светлите тонове.

Да разгледаме какво влияние ще окажат някои от най-подходящите цветове за интериора на трапезарията.

Зеленият цвят в трапезарията

Тъй като се счита за един от най-приятните за човешкото око и действа много позитивно – свежо, ободряващо и едновременно успокояващо, този цвят е много чест избор за основен цвят в трапезариите. С него може да създадете усещане, че се намирате сред природата и това е голям плюс, още повече, че съвременните тенденции предпочитат естествените цветове.

Освен с тревата и гората, зеленият цвят се свързва още с живота, растежа, обновлението, прераждането и намалява значително стреса, а някои от експертите твърдят, че повлиява положително и болките. Ако работите напрегната работа и в живота ви има нужда от повече хармония, непременно заложете на зеленият цвят във вашата трапезария.

Червеният цвят в трапезарията

Хората, които предпочитат този цвят се славят като импулсивни, активни и склонни към приключения.

Счита се, че стимулира апетита, поради което е също чудесен избор, но веднага трябва да уточним, че е по-добре да го изберете като допълнителен, отколкото като основен. Психолозите не препоръчват прекалената му употреба, защото това ще провокира напрежение и няма да се чувствайте спокойни и уравновесени, а точно обратно – нервни и стресирани.

Но в никакъв случай не се лишавайте от червените нюанси, които могат да намерят перфектното си място като избор за декоративни предмети и други по-леки акценти в интериора на трапезарията.

Розовият цвят в трапезарията

Този страхотен нюанс на червеният цвят въздейства успокояващо върху нервната система, енергизира и придава усещане за безгрижие. Решите ли да го направите основен за вашата трапезария, той ще насърчи апетита, храносмилането и ще направи обстановката много свежа, мека и приятна.

Комбинацията с бяло ще засили романтичната визия на интериора, а ако държите на по-голям уют, може да го съчетаете с тъмни дървесни тонове, например, за мебелировката. Добре ще се отразят и някои жълти или светлозелени акценти – цвят за пердета, аксесоари, декорации.

Оранжевият цвят в интериора на трапезарията

Това е направо удар в десетката. Оранжевите нюанси масово се използват в интериора на всякакви заведения за обществено хранене – ресторанти, закусвални, кафенета и други, а това никак, ама никак не е случайно.

Оранжевата трапезария ще се превърне в истинско енергийно ядро на вашия апартамент. Апетитът ви е гарантиран, а също и приятната за разговори обстановка.

Жълтият цвят в интериора на трапезарията

Ако решите да декорирате в жълто вашата трапезария, това е супер сполучлив избор. Жълтият цвят е цветът на слънцето, на топлината, на щастието и ще създаде добро настроение, насърчавайки приятната ви закуска, обяд или вечеря. Според дизайнерите, слънчевите нюанси са изключително положителни и ще събудят желанието ви за творчество, включително и в кулинарно отношение.

Красивата декорация от жълти елементи пък ще се превърне в страхотен акцент в помещението, ако то е декорирано в основни цветове като кафяво, зелено, сиво, черно, бяло или повечето нюанси в оранжево-червената гама.

Синият цвят в интериора на трапезарията

Цветът на небето, морето и чистотата ще бъде удачен избор за всяка една трапезария. Той е идеален за създаване на релаксираща обстановка и перфектно ще успокои нервната система. Внушава усещане за сигурност, лоялност, доверие и има терапевтичен ефект както върху душата, така и върху целия организъм.

Един ярък син нюанс, използван за акцент в трапезарията ще даде отличен енергиен тласък на обитателите на жилището, ще подобри апетита, но без да провокира желание за пресищане.

Тъмно лилави нюанси в трапезарията

Те са страхотно решение за интелектуалците, затова и лилавите трапезарии са присъщ избор за по-начетените хора, чиято работа е ориентирана в сферата на изкуството. Тъй като индиговите нюанси са доста тъмни, по-добре е да ги използвате в съотношение поне 1:1 с друг, подходящ за съчетание цвят – праскова, зелена ябълка, бяло, много светло жълто, светло оранжево, бежово. Ще добавят ярък и богат акцент, без да затъмняват помещението.

Виолетовата трапезария  – мистична по прекрасен начин

Виолетовият цвят винаги е привличал с красотата си и мистичните си свойства. Затова и много интериорни дизайнери го препоръчват като избор за цвят именно в трапезарията – ще допринесе за уравновесена, леко загадъчна и много приятна атмосфера.

Подобно на индигото, виолетовият цвят е малко тъмен, за да бъде използван като основен, но ако вашата трапезария е просторна и светла, тогава няма никакъв проблем да го направите. В останалите случаи може да се приложи като цвят за аксесоарите и ще получите една изключително романтична и луксозна трапезария.

Кафявият цвят в трапезарията – как да го използваме

Счита се, че кафявото провокира усещане за увереност, доверие и придава много по-голяма стабилност, отколкото всеки друг цвят от палитрата. Ако използвате за вашата трапезария този прекрасен цвят, ще се радвате на спокойна и открита комуникация, приятни мигове на топлина, прекарани с вашите близки и гости. Светлите нюанси са особено нежни и женствени, а тъмните, дълбоки тонове са удивително стилни, особено в съчетание със сребристо, светло зелено, светло жълто, светло оранжево и други светли оттенъци.

Ако искате да добавите малко драма, може да комбинирате с аксесоари в ярко червено – сервизи за хранене, посуда, червени акценти по пердетата или щорите, а също по килима. Кафявото е забележително със своята универсалност и си подхожда добре с почти всички светли цветове.

Черният цвят за трапезарията – добро решение или точно обратно?

Много хора обожават интериорите, издържани в черно, защото те придават луксозен и стилен вид. В трапезарията обаче трябва да използвате този иначе прекрасен цвят с повишено внимание. Черните мебели са допустими, ако сте решили да проектирате класическа черно-бяла схема, както и ако цветът на стените и пода са много светли. В противен случай, при избор на тъмен нюанс на цвят като основен за помещението, по-добре недейте да рискувате с черно обзавеждане.

Разбира се, като акцент можете да го използвате без притеснения. Имайте предвид, че изглежда доста официално и ако търсите задушевна обстановка няма да ви свърши особено работа.

Но много дизайнери твърдят, че черните акценти придават завършеност на всяко пространство, така че не се колебайте да го използвате като стилно допълнение към вашата трапезария.

Белият цвят в трапезарията – как и къде да го използваме?

Много привлекателен, белият цвят обикновено се асоциира с яснота, чистота, невинност и затова е добър избор за всяка трапезария. Но най-забележителното свойство на този цвят е, че с негова помощ можете да постигнете перфектния баланс, без значение с кой друг цвят от палитрата искате да го комбинирате. За основен цвят също е подходящ, дори едни от най-очарователните кухни са именно тези, издържани изцяло в бяло.

Но, за съжаление, това очарование си има и своята цена – бялото се замърсява много лесно и на неговия фон всички несъвършенства изпъкват още по-ясно. Освен това, изцяло бялата кухня може да изглежда малко скучна, затова обикновено в дизайнерските проекти тя е разнообразена с известен брой цветни акценти.

Но да не забравяме – по отношение на визуалното разширяване, белият цвят е ненадминат по ефект. Лъскавите, бели повърхности на кухненското обзавеждане, стените, подовата настилка ще направят трапезарията да изглежда много по-просторна, отколкото всъщност е. В този случай, може да решите проблема със скуката много лесно – просто добавете няколко ярки аксесоара и вашата бяла трапезария ще блесне в пълния си блясък.

Най-модните и най-очарователни цветови комбинации за банята

Цветът на банята е не само средство да направим едно помещение уютно и красиво, но също така той дава огромни възможности за изразяване на личността на собственика, подсказва неговата житейска философия и приоритети. Да се изгради специална атмосфера не е просто начинание, защото това е свързано с доста обмисляне и вземане на точните решения, затова и сега ще се опитаме да ви помогнем, за да направим заедно вашата баня перфектна за вашия вкус.

Много хора са наясно, че цветовете, в които е решена банята, веднага привличат вниманието и са първото нещо, което се забелязва най-добре от всеки посетител. Но те имат и невидимо въздействие – въздействието върху психиката и емоционалното ни състояние. Вероятно всеки ще се съгласи, че в банята има далеч по-малко възможности за добавяне на различни декоративни елементи, поради високата влажност в помещението, а също така и поради ограничения ѝ размер. В сравнение с един хол или спалня, тук аксесоарите са по-ограничени и еднотипни. Както и самото обзавеждане – кранове, душове, мивки, тоалетни чинии, вани. Затова при разнообразяване на декора и за да се постигне желаната оригиналност, цветовете ще ви бъдат пръв помощник. Нека видим как точно да ги използваме.

Първоначално е необходимо да имате ясна стратегия как точно искате да изглежда вашата баня. Така например, избора на мебели и цветове е свързан тясно с предпочитанията, които ще отдадете на различните покрития, текстури и форми. Дали ще заложите на пастелни или контрастни тонове, как те ще се съчетаят с крановете и формата на санитарния фаянс – всичко това е от голямо значение.

Силата на черния цвят – как да я използваме при проектирането на дизайна на банята

Черният цвят е много използван за модерните бани, като на почит са не само матовите текстури, но и лъскавите, които могат да допринесат за създаване на много луксозна обстановка. Банята, изцяло поддържана в тъмни цветове, изглежда смела и много елегантна.

Черното е подходящ цвят за бани в различни стилове и ще изглежда страхотно както в модерната минималистична баня, така и в една винтидж баня. Разликата в декорацията е тази, че при ретро стиловете ще бъде подходящо да допълните със златисти фитинги и декоративни текстури, докато при модерните стилове – със сребристи.

Един вечен контраст, който никога няма да престане да бъде на върха в класациите е този между черно и бяло. В банята такава една цветова схема е много удачна и изключително елегантна. Повечето от мебелите са бели, което означава, че можете да изберете черния цвят като покритие за стените и аксесоарите. Ако искате да направите помещението още по-луксозно, спрете се на черните, лъскави текстури.

Също така, може да разкрасите черното със сребърни акценти – например, фризове, които да добавите към покритите с плочки стени, което определено ще облагороди интериора. Черен мрамор за подовата настилка е страхотен избор, особено, ако е разкрасен с леки бели или кремави жилки.

Изобщо, при избора на покрития за банята, гледайте по възможност да избирате такива, които не са напълно едноцветни, за да изглежда банята по-свежа и да се добави уникалност.

Черният цвят се комбинира отлично и с кожени текстури – при по-просторните бани може да използвате това и да добавите подходящи мебели с кожено покритие – стол, кресло, шезлонг и други подходящи за банята неща.

Черното в банята може да бъде добавено и чрез аксесоари – кранове, отоплителни уреди, лампи. Много оригинални са черните мивки и тоалетни чинии, но, за съжаление, тяхната цена е значително по-висока, в сравнение с бялата санитарна керамика.

Как да декорираме банята в топли цветове?

В момента е много модерно да се украсява банята с топли, слънчеви нюанси, като тази тенденция първо завладя северните държави, след което трайно се настани и по нашите ширини. Идеята на използването на топлите цветове е да създаде повече настроение и уют, да ни накара да се усмихнем, дори и когато навън времето фучи и гърми.

За ролята на всеки един от топлите цветове ще говорим по-подробно, но веднага можем да споменем, че като добавка към основния сгряващ цвят в банята, можете с успех да добавите златисти фитинги и аксесоари. Те перфектно ще се впишат в концепцията и ще направят много силно впечатление, създавайки едновременно с това усещане за дълбочина и ненадминат лукс.

Ако искате да разнообразите златистите допълнения, може да ги „разредите“ със сиво, бежово или синьо.

Оранжев цвят в банята – употреба и комбинации

Той е изключително популярен като избор на основен цвят в банята, защото допринася за повишаване на настроението и лесно се комбинира с други цветове от палитрата. Ако заложите на него, вашата баня със сигурност ще бъде много жизнерадостна и посещавайки я, всеки път ще имате чувството, че сте огрени от топлите слънчеви лъчи. Проблемът е обаче, че ярките нюанси на оранжевото имат склонност да смаляват визуално пространството и да карат стените да изглеждат по-приближени една до друга.

Ако банята е малка, това може да се окаже проблем, поради което е препоръчително да не използвате този цвят самостоятелно, а винаги в комбинация с някой друг, за да се минимализират щетите от визуалното стесняване. Много хармонични са съчетанията на оранжево със зелено, сиво, бяло, сметана, крем, а също и синьо. Те ще придадат на помещението много специфично излъчване – на спокойствие и нежност, ще напомнят за слънчевите тропически плажове, а това значително повдига настроението и допринася за пълна релаксация.

Важно е също на кои нюанси ще заложите. Интериорните дизайнери силно препоръчват прасковените оттенъци, защото те са много по-меки, в сравнение с ярко портокаловите тонове и ще осигурят повече комфорт.

Модерна и стилна – банята в жълто веднага ще ви омагьоса с красотата си

Жълтият цвят в банята веднага ще ви зареди с много настроение и ще повиши духа ви. Този цвят е изключително енергичен и се асоциира със слънце, радост и топлина.

Счита се, че баните, в които основният цвят е жълтият, са много гостоприемни и комфортни. Но тъй като не е удачно всичко в помещението да бъде в жълто, нека видим с кои други цветове от палитрата можем да допълним успешно. На първо място това са цветовете бежово, лимон, карамел, крем, с които ще направите изключително хармонично съчетание. Също така може да използвате и повече контраст, като комбинирате жълтия цвят с червено, бяло, синьо или зелено.

Жълто и червено е подходящ вариант за хората, които биха искали да бъдат по-енергични в своето ежедневие, защото именно този „тандем“ ще ги провокира да действат активно.

Комбинацията между бледо жълто и светло зелено е изключително свежа, прояснява ума и въздейства ободряващо. Ако сутринта сте се събудили малко „криви“, след като посетите банята, всички лоши мисли ще са се изпарили напълно.

От друга страна, комбинацията между синьо и жълто е също много атрактивна, но е важно поне един от двата цвята да не бъде твърде ярък. Например, при светло жълто, използвайте по-ярки нюанси от синята гама, а при ярко жълто – по-приглушени и светли.

Всички дървесни нюанси са много удачни за съчетание с жълтия цвят, затова може да изберете шкафове от дърво или да добавите кафяво по друг начин – подова настилка, аксесоари, кърпи, декоративни елементи.

Що се отнася до комбинацията на жълто и бяло, тя също е чудесна и освен това много лесна за изпълнение, поради предимно белият цвят на керамиката. За още повече елегантност и красота, добавете акценти в тъмни тонове по избор.

Баня в червено – страст и вълнение

Червеният цвят е един от най-горещите в гамата и неговата роля за зареждане с енергия е незаменима. Нуждаете ли се от повече активност, непременно го включете в цветовата схема на вашата баня, за да може всяка сутрин той да ви енергизира и подбужда към действие. Особено богат и красив нюанс е бордото. Но, внимание – не се препоръчват червени нюанси като избор на основен цвят, когато искате да създадете спа помещение, защото червеното е твърде агресивно и вместо да влияе отпускащо на психиката, то определено я възбужда. Да видим тогава с кои цветове може да комбинирате червеното, за да се получи впечатляващ и стилен интериор.

Бяло и червено е супер добро предложение за модерната баня. Студенината и неутралността на бялото бързо ще неутрализират огнената сила червеното, така че, да се получи перфектният баланс.

Бяло и черно е много впечатляващо съчетание, с луксозно докосване. Подходящо е обаче за по-просторни бани, защото малките ще изглеждат още по-малки. Ако решите да се възползвате от тази страстна комбинация, непременно добавете и малко повече метален блясък – аксесоари, фитинги, декоративни детайли.

Червено и кафяво – много подходяща комбинация за банята, но подобно на съчетанието черно и червено, изисква да разполагате с повече простор. Въпреки това, може да се получи добър ефект и в по-малки бани, ако заложите на пастелните, светли тонове от кафявата баня и им дадете превес. Например, използвайте 2/3 кафяво и само 1/3 червено.

Кафявият цвят в интериора на банята – топлина, хармония, съвършенство

Той е наистина прекрасен – естествен, спокоен, стилен и много изискан. Да, кафявият цвят определено ще пасне на всяка една баня, защото се асоциира със сигурност, пръст, камък, дърво и всичко, свързано с природата. Ако искате да го приложите за облицовка на стенни и подови покрития обаче, може да се получи леко мрачна атмосфера, затова трябва да помислите с какъв подходящ цвят да я развеселите.

Нюансите на розовото, бялото, бежовото, жълтото и синьото са прекрасна идея, но може да използвате и много други.

Бяло и кафяво в банята

Те се съчетават перфектно и ще създадат много свежа и елегантна обстановка. Особено ефирно е съчетанието между млечно бяло и кремаво. Едно, че ще въздейства успокояващо върху психиката, второ, че при такава комбинация може да добавите различни цветове за аксесоарите без всякакъв проблем. Дори и ако всяка седмица сменяте кърпите и другите по-дребни детайли, това няма да окаже никакво влияние върху красотата на интериора, защото основните цветове са супер универсални.

Кафяво и бежово

Това е класика, която винаги изглежда невероятно хармонично. Бежовите стенни покрития и кафявите мебели или аксесоари ще превърнат банята ви в истинско стилно бижу. Единствено внимавайте в съотношението между цветните петна, за да не затъмните излишно пространството. Аксесоарите в мед, бордо, розово, жълто или бяло ще направят обстановката още по-шикозна.

Кафяво и тюркоаз

Едно много свежо и оригинално съчетание на цветове, с което ще постигнете изключителна лекота и красота. Подът е добре да бъде по-светъл от стените, а за да разнообразите, може да заложите на аксесоари в бяло, черно или сребърно.

Кафяво и розово в банята – необичайно свежо и женствено

Дори и да ви изглежда малко необичайно, това една много сполучлива комбинация, любима на много от интериорните дизайнери, тъй като се отличава с нежност и лекота. Розовите нюанси могат да бъдат наситени, но тогава кафявите следва да са съвсем светли. Както и обратното.

Детската стая – с какви цветове да я декорираме, за да осигурим на детето максимален комфорт

Ето, че достигнахме до най-деликатната тема, свързана със съчетанието на цветовете в интериора – избора на схема за детската стая. Психолозите са на мнение, че облика на детската стая в първите две години от живота на детето трябва да бъде един, а след като то навърши 3 годинки – съвсем различен.  Това е така, защото в началото на своя живот бебето се нуждае от спокойна и релаксираща атмосфера, а след това започва да се чувства щастливо само ако е заобиколено от ярки, пъстри декори, които да стимулират сетивата му и да събуждат творческата енергия в него.

И така, нека видим

Подходящи цветови схеми за деца под 2-годишна възраст

Цветовата схема в стаята на бебето трябва да е мека, издържана в сдържани, пастелни цветове. Това може да бъде комбинация от топли нюанси на бежово или жълто, защото те създават усещане за сигурност и комфорт. Подходящи са също така и всички пастелни, светли нюанси от палитрата, като за стаята на момченцата може да се използва традиционния син цвят, а за стаята на момиченцата – розов. Бялото също е добър избор, но е добре да се спрете по-скоро на неговите по-меки нюанси – сметана, крем, ванилия и да ги комбинирате с други топли цветове – кайсия, праскова, нежен бадем.

Важно е да вметнем, че стените на бебешката стая е добре да са украсени с цветни ярки детайли – цветя, пеперуди, животни, които развиват въображението и любопитството. Таванът също може да бъде декориран с ярки и контрастни декорации и играчки, които привличат вниманието. Фокусирайки се върху тях, бебето ще се успокоява и се разсейва.

След като мъничето поотрасне, то вече се нуждае от повече цветни стимули. След третата година се препоръчва да преобразите напълно интериора на детската стая и да го декорирате така, че да бъде максимално весел и жизнен. Разбира се, като избор на цвят за стените и подовата настилка може да изберете и спокойни нюанси, но задължително е те да бъдат в светлата гама.

Защо е толкова важен цветният дизайн на детската стая?

Защото само в такава среда детето ще може напълно да се отпусне и да развие максимума от своя интелектуален и творчески потенциал. Психолозите напомнят, че някъде около 4-тата година от живота на детето, то започва да се впечатлява силно ярките контрасти, които създават слънчева и динамична атмосфера, най-подходящата за игри и вълшебни сънища.

В никакъв случай не трябва да се използват тъмни цветове, освен, евентуално, за някои аксесоари. Колкото по-тъмен е оттенъкът на определен цвят, толкова по-потискащо влияе той върху детската психика. Светлите нюанси имат точно обратния ефект – те спомагат да се поддържа високия дух и стимулират сетивата.

Двуцветните стени – една прекрасна идея за детската стая

Детска стая за момиче  Колкото по-шарено, толкова по-добре. Този принцип трябва да ви ръководи винаги, когато планирате обновлението на детската стая. Стените, които са решени в контрастни цветове са много подходящо решение. Например, можете да създадете перфектна жизнена среда за детето с комбинация от светло жълто и светло синьо. В такава обстановка едва ли ще се намери детенце, което да скучае.

От съществено значение е да се уцели точния нюанс на цвета, защото в палитрата изобилстват и по-студени тонове, които не са подходящи. Придържайте се към топлите краски и се опитайте да проявите колкото се може повече въображение. Това със сигурност ще бъде оценено от вашето дете, което ще се чувства отлично в своята стая.

Нюансите на розовото, светло зеленото, жълтото, оранжевото, както и неотразимите люлякови тонове са идеално решение. Ако в детската стая не влиза достатъчно слънчева светлина, тогава атмосферата трябва да е още по-забавна и весела, за да се компенсира този недостатък.

Светлите лилави нюанси пък са много удачни за децата в ученическа възраст. За тях се твърди, че оказват положително влияние върху умствената дейност и я подпомагат. Ако решите стените в лилаво и добавите ярки контрастни декоративни детайли, това ще предизвика много положителни емоции у вашето дете и ще му осигури чудесна за пребиваване и усвояване на нови знания среда.

Изберете цветовете в детската стая според темперамента на детето

Много е важно при избора на основен цвят за детската стая да се отчете темпераментът и характерът на детето. Ако вашето мъниче е твърде активно, то тогава не е много добра идея да използвате ярко червен цвят в декора на стаята му, защото той ще стимулира още повече неговата активност, дори може да провокира агресия. За едно такова буйно дете ще са по-подходящи контрасти от типа на бежово и светло синьо, светло розово и прасковено и други подобни, които са достатъчно омекотени, въпреки, че пак си остават достатъчно ярки.

И разбира се, преди да вземете окончателно решение за декора, непременно се допитайте до собственика на стаята. Важно е да чуете и неговото мнение!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here