Да опознаем Япония

974

Япония е островна държава в Източна Азия. Разположена е в Тихия океан, на изток от Китай, Русия и Корея. Площта и е 377 835 km2, а населението и е около 128 милиона души. Столицата на Япония е град Токио. Официалният език е японският. Япония е една от най-развитите, ако не и най-развитата държава, в Азия. Историята на Япония е доста разнообразна и търпи големи обрати през различните периоди. През някои от тези периоди, тя е била силно повлияна от външния свят, а в други е попадала в дълги периоди на пълна изолация.

Територията, на която се намира днешна Япония е била заселена в края на неолита. През 6 век настъпва разпространение на будизма, последвано от интензивен културен разцвет. През 7 век се създава централизирана държава начело с император.

Япония е заселена от края на неолита. През 6 в. настъпва разпространение на будизма и културен разцвет. През 7 в. се създава централизирана държава начело с император.

Япония е разположена на Японските острови в Тихия океан, които са: Хоншу, Хокайдо, Кюшу, Шикоку и около 3900 по-малки островчета. Релефът на Япония е предимно планински, а климатът е от умерен на север, до тропичен на юг.

Япония е една от най-земетръсните зони в света. По бреговете често се наблюдават и цунамита.

Двете главни японски религии са шинтоизмът и будизмът. Те са съжителствували в Япония от векове и са си оказвали взаимно влияние. Повечето японци се определят като будисти, шинтоисти или и двете. Религиозни учения, изиграли голяма роля в японската история при формирането на държавата и през периода Едо, са конфуцианството и даоизмът. Макар и малко в процентно отношение, в Япония днес има и над 3 милиона християни.

В ежедневния живот на повечето съвременни японци религията не играе голяма роля. Обикновеният човек най-често следва религиозните церемонии само в специални случаи като раждане, сватба и погребение, възможно е да посети шинтоистко светилище или будистки храм на Нова година, а също така и да участва в местните фестивали (мацури), повечето от които имат религиозен произход. Много домакинства имат малки домашни олтари и не е рядкост олтарите да са два – шинтоистки и будистки. Особено почитана богиня е Инари – някога покровителка на земеделието, но сега почитана за всякакви случаи. Нейната емблема е лисица и често по светите места има нейни миниатюрни светилища с червени порти (“тории”).

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here