Самостоятелна стая за детето: От каква възраст и как да я устроите

801
Самостоятелна детска стая - от каква възраст?

Децата имат нужда от свое пространство, за да творят и да играят на воля.

Привързаното родителство, което сега е особено актуално и се счита за благоприятно за детето, не изключва отделянето му в самостоятелна стая. Рано или късно, подобно решение трябва да бъде взето. В много страни дори го практикуват веднага след раждането, снабдявайки помещението с бебефон.

За мнозина от българите обаче това е неприемливо и се счита, че малкото трябва да отрасне, за да почувства нужда от лично пространство и свое помещение. Ще чуете много и различни мнения, но изборът е във вашите ръце.

На каква възраст да устроите стаята на детето

Всеки родител трябва да познава детето си добре, за да избере най-точния момент. Тук коментари кое е правилно и кое е наложително, не вършат работа, защото този процес е индивидуален и трябва да бъде съобразен с всички обстоятелства.

Хубаво е все пак да се помисли коя част от дома да бъде предназначена за детето, което се очаква в семейството. Да, още когато то е на път или вече е в плановете ви, препоръчително е поне да знаете къде бихте разположили неговия кът за спане и игра. Разполагате с достатъчно време, разбира се, но преди да стигнете до дребните детайли, помислете за най-подходящото място в жилището.

След като настъпи периодът за отделяне, на около 2 или 3-годишна възраст, а може и по-късно, ако площта не ви позволява и търсите нов дом, изберете интериора на стаята и заложете на практичен комфорт.

Как да създадете най-хубавата стая за детето си

При ремонта трябва да си начертаете план за действие, към който да се придържате, за да не губите време, а и да не се отвличате покрай всички идеи в списанията.

Важно: Свържете се предварително с фирма за извозване на строителни отпадъци, които имат професионален ангажимент да се справят с отломките от грубите дейности в бъдещата стая на детето. Само така ще му осигурите чистота на ниво и няма да се чудите как сами да се справите впоследствие с хигиената в помещението.

И запомнете:

Вашият наследник има няколко основни нужди – да намира спокойствие вечер при заспиване, да има достъп до вещите си, за да играе свободно, да бъде стимулиран от средата да твори. Ориентирайте цялостния си подход около тези точки и няма да сбъркате, каквото и обзавеждане да направите.

След няколко години така или иначе може да се наложи то да бъде подменяно, защото и самите деца ще проявяват своите желания и вкусове.

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. Любими са ми филмите по действителен случай. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here