6 причини да купите на детето балансиращ велосипед

детски балансиращ велосипед

Балансиращите велосипеди имат седалка, кормило и две гуми като всички останали, но… нямат педали. Те се задвижват, като просто се избутват с крака, и се управляват с кормилото. Предназначени са за деца над 18-месечна възраст, когато вече са достатъчно силни, за да удържат тежестта на колелото, достатъчно сръчни, за да умеят да го направляват, и достатъчно развити, за да се научат лесно да пазят баланс.

След кратък период на обучение децата успяват да се качват на тях, да ги карат и да слизат без помощ от родителите си. Използват се като заместители на триколките и като тренировка за преминаване към обикновен велосипед на две гуми.

Ето 6 причини да купите на детето си балансиращ велосипед.

  1. Лесен е за употреба

За да се научиш да караш обикновен велосипед, трябва да се справиш с две големи предизвикателства: да въртиш педалите и да балансираш. Когато няма педали, за детето има само едно трудно умение, която трябва да усвои. Може по-добре да се фокусира и да се справи по-бързо. Освен това малчуганът може да използва крачетата и естествените си рефлекси, за да спре велосипеда или да го задържи да не падне. Това му дава повече контрол и самоувереност, че умее да кара колело.

  1. Развива сила и координация

Докато се учи да контролира велосипеда, детето неусетно ще развие още две допълнителни умения: сила и координация. Този вид колело позволява на малчугана да използва ръцете и краката си едновременно за различни задачи. От друга страна той може да вдигне крачета и да управлява само с ръце или да се избутва с всички сили, което развива мускулатурата му и го прави по-силно.

  1. По-безопасен е

Вече споменахме, че детето може лесно да предотврати падане, просто като стъпи здраво на земята. Няма какво да му пречи да използва инстинкта си. Освен това седалката на балансиращия велосипед е много по-близо до земята, отколкото е тази на обикновения, и ако все пак се случи да се обърне с колелото, ще бъде далеч по-безопасно.

От друга страна, балансиращият велосипед се движи толкова бързо, колкото го засили самото дете. Не може да развива скорости, с които малчуганът не може да се справи, и няма нужда да се тревожите, че ще се блъсне в нещо.

  1. Удобно е за родителите

Когато детето подмине възрастта на детската количка, може да използвате балансиращия велосипед, за да се придвижвате по-лесно и бързо навън. Освен това колелата са леки, компактни и удобни за пренасяне, когато малчуганът се умори или отивате с автомобила до мястото за разходка.

  1. Прави детето активно

Карането на колело не е просто забавно, а и е чудесен начин да накарате детето да се движи. Можете да го включите в семейните излети с велосипеди и да възпитате в него обич към физическата активност. Колкото по-рано започнете да го насърчавате, толкова по-вероятно е да развие здравословни навици за цял живот.

  1. Позволяват да пропуснете помощните колела

Тъй като вече ще умее да балансира, когато се качи на обикновен велосипед, детето ще трябва да научи само едно нещо – как да върти педалите. То вече ще има достатъчно развит вестибуларен апарат, за да се справя по-лесно с баланса, и ще има изградени навици какво да прави, когато колелото е на път да падне. Така че периодът на помощните колела става излишен.

Изберете балансиращ велосипед за детето си от „Комсед”.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here