Плъх за домашен любимец

1012
Мишка за домашен любимец?

Успехът на анимационния филм „Рататуй“, в който се разказва за симпатичния плъх Реми от парижките канали, мечтаещ да стане велик готвач, промени доста представите на хората за плъховете и предизвика бурен интерес към тези интелигентни симпатични животинки, които векове наред бяха жертва на лошия си имидж. Повечето хора настръхват от погнуса при мисълта да отглеждат плъх за домашен любимец, но вярвате или не, домашният плъх става страхотен, предан и любвеобвилен приятел!

Противно на всеобщите очаквания, плъховете не са агресивни, не хапят, не разнасят зарази и мразят мръсотията. Колкото и странно да звучи, котката и плъхът имат много общо – те са изключителни чистници, обожават да се гушкат в стопанина си и са много лакоми. Към тези качества, може са се добави и големия интелект и индивидуален характер, с който са надарени тези умни и забавни гризачи.

Освен това, те са много социални и лесно се привързват към новото си семейство; научават името си с лекота и се отзовават, когато ги повикаме, а ако ежедневно им отделяме време, могат да се научат да изпълняват различни акробатични номера.

Плъхчо ще ви е много благодарен ако му вземете другарче, за да не скучае сам. Препоръчително е то да е от същия пол, защото се размножават лесно.

Женското плъхче може да забременее едва на пет седмична възраст и да роди до шест котила годишно.

Ако отглеждате само едно плъхче ще трябва да му отделяте повече време, да общувате с него и да го изкарвате от клетката му всеки ден за кратка разходка. Разбира се, не бива да ги изпускате от поглед – плъховете са големи калпазани и хитряги. На всяка цена постигат това, което са си наумили. Притежават пословичен инат и упоритост.

Тези ненаситни лакомници не са придирчиви към храната и хапват с удоволствие всичко, което им подхвърлите. Сред любимите им храни са: корнфлейкс, парченца хляб (особено натопен в мед или кисело мляко), кокалчета, всякакво месо, зрънца от пшеница или царевица, кучешка или котешка храна, сварено яйце, шоколад.

Освен от разнообразна храна, питейна вода и просторна клетка, не забравяйте да осигурите на плъхчето и колело за тренировки – гризачите са любители на физическите упражнения и обичат да поддържат добра форма.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here