Ремонт вкъщи – откъде да започнем?

Ремонт у дома

За тези от вас, на които им предстои великото и тежко начинание „Ремонт вкъщи“, сме подготвили кратък наръчник с идеи и съвети. Благодарение на следващите няколко стъпки, вие ще откриете, че тайната на успешния ремонт се крие в добрата подготовка и правилното планиране на нещата от ваша страна.

Стъпка 1 – Обмисляне на ремонтните дейности

Първата и може би най-важна стъпка, преди преминаването към самите действия, е обмислянето. Седнете спокойно вкъщи и помислете за всичко, което желаете да ремонтирате. Направете списък на вашите идеи и нека той да включва дори и най-малките детайли.

Независимо дали искате само да пребоядисате стените, да разширите хола, да смените подовите настилки и дограмата, да смените плочките в банята, да се сдобиете с нова кухня или имате предвид огромен проект, включващ всички тези промени – запишете си ги! Често се случва, когато правим ремонт у дома, да започнем с „леко освежаване“ и в последствие да приключим похарчили много повече пари и загубили много повече време от предвиденото. Това се получава, просто защото пренебрегваме именно важността на тази първа стъпка и в процеса на самия ремонт, решаваме, че може да „освежим“ още и още неща. Не правете тази грешка. Тя ще ви коства много пари, време и разбира се нерви. Бъдете добре подготвени от самото начало и естествено, не пропускайте да обсъдите всички ваши планове с половинката си. Съгласувайте идеите си и в края на първата стъпка бъдете на едно мнение, относно предстоящите дейности.

Стъпка 2 – Фиксиране на бюджет за ремонта

Тази стъпка е изцяло свързана с първата. Доста често в повечето домакинства тя е на първо място. Много семейства първо решават колко пари могат да отделят и след това обмислят кои са най-спешно нуждаещите се от ремонт звена в дома им. Този метод също не е грешен, именно за това споменахме, че двете стъпки са свързани и могат да бъдат разглеждани паралелно.

Когато става дума за фиксиране на бюджет, ние имаме два съвета към вас. Първият е да проучите добре пазара предварително. Разберете цените на материалите и разбира се на услугите, от които ще имате нужда. Бъдете максимално информирани, за да не се натъквате на неприятни изненади в последствие. А вторият, но също толкова важен съвет – за вашето лично спокойствие – бъдете винаги подготвени поне с малко над установения бюджет.

Стъпка 3 – „Домашните майстори“ или Специалистите

Помислете за това, кои от ремонтните дейности можете да извършите сами и за кои от тях ще трябва да се доверите на специалисти. Това, също е доста важен момент, в който трябва правилно да прецените ситуацията, както и вашите способности. Не забравяйте, че думата ремонт винаги е свързвана с доста трудоемки дейности, както и с много, много боклук.

Когато вече имате готова идея за това какво искате и си търсите изпълнители, стремете се да намерите фирма, която правилно ще ви консултира, и най-вече ще се съобразява с вашите желания и вашето виждане за крайния резултат. Също така, имайте предвид че работата по самия ремонт далеч не е единственото нещо, което трябва да се свърши добре. Остава чистенето и извозването на страшно много боклук и ненужни вещи, за които е по-добре да не се ангажирате сами. Когато се налагат по-тежки ремонтни дейности, силно ви съветваме да изберете услугите на някоя фирма. Например, в kartachi.org ще намерите огромен брой предлагани ремонти услуги, от които да се възползвате, като къртене, чистене и извозване на строителните отпадъци.

Стъпка 4 – Подготовка за ремонта

Когато наближава стартирането на ремонта е добре вие да подготвите дома си за него. Съветваме ви внимателно да опаковате и разместите всички мебели у дома, така че да не пречат на предстоящите дейности.

И така, с правилното планиране и помощ от точните изпълнители, ще се убедите, че не е задължително ремонтът да е синоним на мъчение, а дори напротив – ще се радвате на страхотни резултати у дома, на които да се наслаждавате.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here