Движещите се камъни в Долината на смъртта

Движещите се камъни в долината на смъртта

Racetrack Playa (Пистовият плаж) е дом на една от най-дълго изучаваните мистерии на Долината на смъртта. Придвижени по плоската, суха повърхност на това пресъхнало езеро(наричано „playa“) има стотици скали – някои с тегло до 320 килограма  – които изглежда са били влачени по земята, често оставяйки „пътеки“ с дължина стотици метри.

Мистерията на движещите се камъни е разкрита

Каква мощна сила може да движи тези камъни?

Изследователите изучават този въпрос още от 40-те години на миналия век, но досега никой не е виждал процеса в действие.

В документ, публикуван на 27 август 2014г., PLOS ONE, екип, ръководен от Института по океанография Scripps, Сан Диего, палеобиологът Ричард Норис докладва за първа път наблюдения на този феномен. Тъй като камъните могат да стоят на едно място без движение десетилетие или дори повече, изследователите първоначално не са очаквали да видят движение лично. Вместо това, те решават да наблюдават отдалечено скалите, като инсталират метеорологична станция с висока разделителна способност, способна да измерва поривите на интервали от 1 секунда, както и да монтира на 15 скали GPS-и, активирани при движение.

Движещите се камъниТъй като парковата служба не позволява да използват местните камъни, те донасят подобни камъни от други места.) Експериментът стартира през зимата на 2011 г. с разрешение на Националната паркова служба. След това – което Ралф Лоренц от Лабораторията по приложна физика в Университета „Джон Хопкинс“, един от авторите на изследването, подозирал, че ще бъде „най-скучния експеримент в историята“ – зачакали нещо да се случи.

Но през декември 2013 г. Норис и съавторът Джеймс Норис (от Интерууф и братовчед на Ричард) пристигат в Долината на смъртта, за да открият, че мястото е покрито с плитко езерцес дълбочина не повече от 7 сантиметра. Малко след това скалите започват да се движат.

„В науката понякога има елемент на късмет“ – споделя Ричард Норис. „Очаквахме да се наложи да чакаме поне пет или десет години, без да засечем движение, но само две години след старта на проекта, ние просто сме били там в точното време, за да видим от първо лице, че нещо се случва“.Движещите се камъни в долината на смъртта

Техните наблюдения показват, че придвижването на скалите изисква рядка комбинация от събития.

Първо, долината се пълни с вода, която трябва да е достатъчно дълбока, за да позволи образуването на плаващ лед по време на студени зимни нощи, но достатъчно плитка, за да не покрива камъните. Тъй като нощните температури се понижават драстично, езерото замръзва, за да образува тънък пласт лед, който трябва да е достатъчно тънък, за да се движи свободно, но достатъчно дебел, за да стои във формата на лед. В слънчеви дни ледът започва да се стопява и се разпада на големи плаващи панели, които дори и леки ветрове движат в басейна на Playa. Ледените панели блъскат камъните пред себе си, а движещите се камъни оставят пътеки в меката кална почва под повърхността на басейна.Движещите се камъни в Пистовия плаж

„На 21 декември 2013 г. разпадането на леда се случи точно преди обяд, като звуци от пръскането и пукнатините се чуват от цялото замръзнало езеро“, споделя Ричард Норис. „Тогава казах на Джим: „Това е!“

Тези наблюдения били доста изненадващи в светлината на предишните модели, които предлагаха, че вятър с ураганна сила, „дяволи от прахта“, хлъзгави пластове на водорасли или дебели листове лед, са причина за движението на камъните.

Вместо това се оказва, че скалите се движат под леки ветрове от около 3-5 метра в секунда  и са бутани от лед с дебелина по-малко от 5 милиметра – твърде тънък, за да захване големи камъни и да ги изкара от езерото, които служат за механизъм за намаляване на триенето. Освен това скалите се движат само с няколко сантиметра в секунда (2-6 м в минута), скорост, която е почти незабележима на разстояние и без стационарни ориентири.

„Възможно е понякога туристите да са виждали това, без да го осъзнават“, казва Джим Норис. „Наистина е трудно да се прецени, че една скала е в движение, ако всички скали около нея също се движат“.Долината на смъртта - мистерия

Отделните скали остават в движение за кратък период – от няколко секунди до 16 минути. В едно събитие изследователите отбелязват, че три каменни полета са започнали да се движат едновременно и са пътували над 60 метра, преди да спрат. Скалите често се движат многократно, преди да стигнат до крайното си място за почивка.

Изследователите също така наблюдават безкрайни пътеки, образувани от заземяващи се ледникови панели – възможности, които службата на парка преди това предполага, че са резултат от туристите, които крадат скали.

„Последното заподозряно движение беше през 2006 г. и така скалите може да се движат само около една милионна част от времето“, каза Лоренц. „Съществуват и доказателства, че честотата на движение на камъните, която изглежда изисква студени нощи, за да се образува лед, може да е намаляла от 70-те години на миналия век поради промените в климата“.

Ричард и Джим Норис и съавтор на Jib Ray of Interwoof започват да изучават движещите се камъни на Пистовия плаж, за да решат „обществената мистерия“ и да създадат инициатива за научни изследвания „Slithering Stones Research Initiative“ – кръг от приятели в усилията им. Те се нуждаят от помощта, за да посещават многократно сухото езеро, за GPS-и за камъните и да проектират инструментите, построени по поръчка. Ралф Лоренц и Брайън Джаксън (от Катедрата по физика, Boise State Университет), за разлика от тях, започват да работят върху явлението, като търсят прахови дяволи и други пустинни атмосферни характеристики, които биха могли да имат аналози на процесите, протичащи на други планети.

„Поразително за изследванията на Пистовия плаж е, че почти всички правят проучванията, не за да спечелят слава или богатство, а защото искат да решат този интересен проблем „, казва Джим Норис.

Разкрита ли е най-накрая мистерията на плъзгащите се камъни?

„Документирахме пет събития в рамките на два месеца и половина, когато имаше вода и някои от тях имаха стотици камъни“, казва Ричард Норис. „Така че видяхме, че дори в Долината на смъртта, известна с високите температури, плаващият лед е мощна сила!“

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here