Как да изберем фотоапарат?

Какъв фотоапарат да си купя?

Фотографията, като всяко друго изкуство, е вид магия. Чрез снимките си, човекът зад фотоапарата предава живот на един вече отминал момент, като го запечатва завинаги. Снимките носят емоции, усмивки и още безброй чувства в себе си.

Разбира се, за да получавате впечатляващи резултати при снимането, освен талант и усещане за момента, ще ви е необходима и добра техника. Независимо дали сте любител и просто ви харесва да запечатвате спомени, или се занимавате професионално с фотография, техниката е основна и важна част от това ваше начинание. Качественият фотоапарат ще ви бъде верен спътник, с който съвместно ще създавате шедьоври. Именно за това е от огромно значение да знаете как правилно да подберете своята фототехника, за да останете максимално удовлетворени и да се радвате на страхотни фотографии.

Промоции на безогледални фотоапарати

На пазара има няколко основни категории фотоапарати и е добре да бъдете информирани за характеристиките на всяка, преди да продължите със закупуването. В тази статия ще разгледаме подробно най-важните сегменти от фотографския свят, за да можете след това спокойно да прецените кой фотоапарат е най-подходящ за вас, и кои модели предлагат най-добро съотношение цена/качество през 2021г.

Компактен фотоапарат – сапунерка (за любители)

Компактни фотоапарати – промоции 2021

Фотоапарат сапунерка за любителиЗапочваме с най-ниската категория апарати, а това са именно преносимите и компактни устройства за снимане, още познати като „сапунерки“. Наричат ги така, именно заради малкия размер и за това, че са удобни за носене по време на пътувания или за ежедневна употреба. Самото название идва от вида на лентовите апарати на 50-те и 60-те, които приличали точно на кутия за сапун.

Съвременната „сапунерка“ представлява фотоапарат с вграден обектив, т.е. с несменяема оптика. При тези камери настройките са автоматични и от вас единствено се изисква да натиснете спусъка, след като сте композирали самия кадър. Доста производители ги наричат „Point and shoot“ камери, именно заради опростения начин на употреба.

Разполагат с вградена светкавица, която се включва сама, ако се налага. Въпреки това, че този вид устройства са толкова елементарно устроени за ползване, все пак предлагат и опции за ръчно регулиране на определени параметри. Например, можете да снимате чрез няколко готови режима – макро, пейзаж, портрет, черно – бяло и други. Също така можете изцяло да изключите светкавицата или да регулирате баланса на бялото, както и сами да задавате стойности на светлочувствителността – ISO. „Сапунерките” са подходящи предимно за снимане през деня, когато има достатъчно светлина. При снимането по тъмно с тях очаквайте доста по-ниско качество. В общи линии, всеки, който просто често обича да снима, без да се впуска в постоянната промяна на настройките, би останал доволен от такъв тип фотоапарат. Ако смятате, че като съвсем начинаещ любител на фотографията, това е правилният вид техника за вас, можете спокойно да се доверите на моделите на Sony, Panasonic, Canon и Nikon.

Към компактните камери спадат и модели с възможност за контрол и регулиране на доста параметри. В случай, че възможностите на най-простите горепосочени „сапунерки“ не ви устройват и не са ви достатъчни, това е следващия клас апарати от същата категория. При тях освен всички автоматични режими, разполагате и с опции за ръчна настройка на диафрагмата, също така можете да регулирате скоростите на затвора. Като цяло, получавате повече възможности, чрез които да влагате вашето лично отношение към снимките си. Разбира се, трябва да сте наясно, че ако смятате да се пробвате със снимането на ръчен режим – M (manual), ще се наложи по-обстойно да се запознаете поне с основните принципи във фотографията, за да можете да постигате желаните резултати.

„Турбо сапунерки“ (за любители-ентусиасти)

В тази категория фотоапарати спадат моделите, които се определят като среден клас снимачна техника. Те представляват камери, които имат възможностите на обикновените сапунерки, но предлагат и куп други екстри, т.е. се намират някъде по средата между класическите „насочи и снимай“ модели и моделите DSLR (огледално-рефлексните фотоапарати).

„Турбо сапунерките” си приличат с обикновените по това, че имат несменяема оптика и разполагат със малък дигитален сензор. А това, което ги прави близки до DSLR-ите е ергономичността, малко по-солидното тяло, както и доста голямото оптично увеличение. Точно тук спадат и „ултразумовете”, притежаващи наистина впечатляващ диапазон на фокусните разстояния на обективите. Тези модели са изключително подходящи за вече малко по-напреднали и запалени любители.

Чудесни варианти, типични представители на клас „турбосапунер“ са следните: Olympus XZ-2, Panasonic LX 5 и разбира се, най-впечатляващия – Sony RX100.

Безогледални фотоапарати (полупрофесионални и професионални)

Безогледални (Mirrorless) фотоапарати – промоции 2021

За безогледалните камери също е характерно сравнително малко и леко тяло, но все пак не до толкова, че да можете да го приберете в джоба на дънките си. Те са значително по-леки от DSLR – ите именно заради липсата на огледало, но това не ги прави по-малко достойни. Много модели предлагат наистина високо качество и често може да срещнете дори професионалисти с такъв тип апарат като част от арсенала им. Методът за автоматично фокусиране, който се използва при безогледалните системи се нарича „контрастна детекция”. Абсолютно безпроблемен при снимане през деня, но при снимките вечер или нощем, може да се забележи влошаване на качеството и затруднение при фокусиране.

Mirrorless апаратите не разполагат с оптичен визьор, поради липсата на огледало.  Затова, ще трябва да разчитате на LED дисплей, който ще реализира електронно изображение. Размерът на матрицата е по-голям и обективите са доста по-качествени. Моделите от тази категория се считат за по-висок клас апарати и позволяват снимаме във суров формат. Може да се каже, че безогледалните камери са „златната среда”, що се отнася до момента между любителско и професионално снимане. Добре е да имате предвид, че ако сте „прохождащ” в тази сфера, тези модели по-скоро ще ви объркат, оставете ги за тогава, когато се чувствате по-уверени.

С две думи – ако сте от сериозните, напреднали любители и искате добро качество и компактност – безогледалните фотоапарати са чудесно решение. Разбира се и при тях може да срещнете страхотни модели с безброй екстри, които биха задоволили всеки, като: Olympus EPM 1 и 2, Panasonic GX 1, Panasonic G5 или Sony NEX. С малко по-висока цена изпъква Olympus OM-D, и ако не се притеснявате да похарчите някой и друг лев отгоре, ще видите, че си заслужава.

DSLR или огледално-рефлексни фотоапарати (за професионалисти)

Огледално-рефлексни (DSLR) фотоапарати – промоции 2021

Тук вече става дума за устройства, предназначени за професионалисти или любители, доста над средното ниво. Те осигуряват възможност за осъществяването на пълен контрол над целия процес по снимането във всяко отношение. Всички настройки и параметри са във ваши ръце, а резултатът като качество е на страхотно ниво.

За щастие на прохождащите ентусиаст фотографи, все пак не оставате лишени и от възможност за автоматични настройки и предварително подбраните режими.

Тази категория апарати се отличава от останалите, с наличието на големи матрици, гарантиращи качествени и безупречни изображения. При сработването на затвора и натискането на спусъка не се наблюдава забавяне, които прави тези апарати подходящи за заснемането на спортни или като цяло динамични събития, свързани с движещи се обекти. Можете да намерите на пазара само тяло на огледално – рефлексен фотоапарат, а след това винаги можете да го оборудвате с допълнителен набор от обективи.

Най-често DSLR-ите се продават с китов обектив, т.е. обектив от комплекта, който обикновено е среден клас и до известна степен не позволява пълните възможности на камерата да бъдат разгърнати. Тези професионални фотоапарати са пригодени за употреба в най-различни условия, като има дори водоустойчиви.

Специалните камери

Последната категория, за която ще споменем няколко думи е тази на специализираните камери. Тук става въпрос за тези камери, използвани при астрофотографията, например. Апаратите, създадени за специални атмосферни условия също спадат в тази графа, като ударо -, влаго -, водо – и прахоустойчивите. със своите страхотни функции, повечето от тях представляват голям интерес за любителите, а и за някои специализирани фотографи.

Това са основните категории фотоапарати и техните характеристики. Както сами разбирате, изборът ви трябва главно да се основава на въпроса за какво точно ще използвате камерата и какво очаквате от нея. Вашите лични и специфични нужди определят правилната категория за вас, а както вече казахме – правилната техника ще ви носи само позитиви.

Всички тези характеристики са от особено значение за крайния резултат, за това ще допълним малко информацията, за да знаете всяка от тях на какво се отразява.

Характеристики на фотоапаратите

Пикселите

Когато става дума за пикселите, отново трябва да знаете за какво ще използвате апарата. Те се отразяват най-вече на размера на снимката след проявяване, като колкото повече са те, толкова по-добро остава качеството. Ако ще снимате само за удоволствие, без да държите на снимката на хартиен носител, не ви е необходим апарат с повече от 10 – 12 ефективни мегапиксела.

Обективът

Той също влияе на качеството на изображението. Обективите с оптичен зум, каквито са повечето, дават възможност за приближаване на обектите, а вече, както разбрахте, има и обективи с улразум функции. Някои апарати предлагат и възможността цифров зум, но не е препоръчително да я считате за плюс, тъй като в повечето случай, чрез употребата му само се намалява качеството.

Дисплеят

Дигиталните апарати дават 2 възможности да видите обекта, който снимате – през оптичния визьор или директно на LCD дисплея. Апаратите от по-ниските категории, като тази на „сапунерките”, не притежават визьор. При тях визуализацията става на дисплея веднага. Именно за това неговите качества и характеристики са важни. От разделителната способност на дисплея зависи колко добре ще е отразена снимката върху него. Той играе и важна роля за използването на менюто, като улеснява самата работа, но често е причина за бързо изтощаване на батериите.

Готовите режими

Автоматичният режим – Auto е на разположение при всички дигитални апарати. Освен него обаче, можете да използвате полезни и вече готови режими, които е важно да проверите предварително. Разбира се, колкото повече такива има апаратът ви, толкова по-добре.

Стабилизацията

Естествено е, че няма как човек винаги да е напълно неподвижен докато снима, за това на помощ идва екстрата – вградената стабилизация на обектива или на сензора. Тя позволява направата на по-ясни и резки снимки, като противодейства на трептенето. Тази екстра ще ви е от голяма полза, ако често ще ви се налага да снимате при слабо осветление, също при макро снимките и в моментите, когато ползвате оптичния зум. Имайте предвид, че все пак тази вградена стабилизация в никакъв случай не може да замести статива.

Скоростта

Скоростта се изразява в това, колко бързо след включването, апаратът е готов за работа, като е важна и скоростта на затвора. При снимане на движещи се обекти ще ви трябва висока скорост на затвора, за да може бързо апарата да е готов за следваща снимка.

Светлочувствителност или ISO

От ISO-то зависи светлочувствителността на сама матрица, и то се измерва в числа. При наличие на ISO над 400, например, спокойно можете да получавате добри снимки на закрито с по-малко светлина, без да се използва светкавицата. По този начин снимките ви ще бъдат далеч по-естествени. Доста високото ISO, обаче в много случаи разваля качеството на изображението, като оставя „зърнест ефект” по нея.

Баланс на бялото

Тази функция се грижи за запазването на цветовете в снимката максимално близки до реалните. За да се уверите, че апарата ви има добър баланс на бялото, направете няколко снимки, в които обърнете внимание на белите цветове. Важно е те да останат такива и да не придобиват жълтеникави оттенъци.

Допълнителна информация

За разлика от преди, сега, когато избирате фотоапарат, можете да получите наистина страхотни допълнителни функции. Ако в миналото той е служел само за самото снимане, в наши дни някой апарати ви позволяват да обработвате снимките още в момента, като й сложите най-различни ефекти, или пък да споделяте фотографиите си с приятели. Можете да настроите фокуса автоматично да пада върху лица или пък да се доверите на „следящ фокус”. Ако държите на такива екстри, просто проучете внимателно пазара и ще изненадате от възможностите, с които разполагате. Всяка една от тези допълнителни бонус функции може да се окаже много полезна в определен момент.

Ще продължим темата с още един интересен и важен аспект при избирането на фотоапарат. Става дума за това дали да търсите нова камера, или да се доверите на моделите втора употреба. Естествено, всичко зависи от това, колко сте готови да похарчите. Няма спор, че новото си е ново и винаги е по-добро, но ако сте любител и няма как да си позволите да похарчите огромни суми, втора ръка апаратите също са добър вариант. Професионалистите пък, често се налага да работят с голям набор от апарати и обективи, съответно разходите неимоверно нарастват, за това в някои случаи и на тях им се налага да търсят вече използвани устройства. Ще поговорим малко за това, на какво все пак да обръщате внимание, когато си купувате апарат втора употреба.

  • Първото, може би най-важно нещо, е да проверите за повреда в затвора на фотоапарата. Той ще е основен компонент при функционирането на вашата камера и всъщност той контролира пропускането на количеството светлина към сензора. Всяка, дори малка повреда в него може да доведе до безполезност на самия апарат.
  • Следващият фактор е брояча на затвора. Той ви дава информация за броя заснети кадри до момента. Колкото по-голям брой снимки са направени, толкова по-малко „живот” остава на апарата. За да се ориентирате правилно, ниските класове фотоапарати имат максимална възможност за правене на до 50 000 кадри, средните – до 100 000, а високите класове – до 200 000. Ако броя на заснети кадри наближава максимума за съответния клас, не е особено добра идея да инвестирате в този апарат.
  • Общото състояние на фотоапарата също е от значение. Добре е да отделите достатъчно време, за да можете спокойно и обстойно да огледате устройството за несъвършенства. Обърнете специално внимание на сензора като направите няколко снимки и ги разгледате, свалени на компютър или лаптоп. Ако забележите линии, наподобяващи паяжина, това може да означава, че е възможно наличието на гъбички по сензора. В този случай, нещата може само да се влошават. Ако виждате по снимките разни петна, това често се дължи на замърсяване на сензора и е поправимо, но трябва да бъде почистен от специалист, който поддържа фотоапарати. Не се наемайте сами да почиствате сензора, защото може да нанесете големи щети. Уверете се, че няма мъртви пиксели. Проверете дали всички бутони работят правилно. Ако дисплеят е сензорен, проверете дали реагира на допир адекватно, без забавяния. Обърнете внимание и на свързващите потрове, като следите за корозия или износване. Проверете и изправността на батерията и зарядното.
  • На последно място е добре да се уверите, че устройството не е крадено. В случай, че имате такива съмнения, може да проверите серийния номер на апарата, чрез определени инструменти като Stolen Camera Finder или Camera Trace.

Много често, при избора на фотоапарат, хората се спират на два или повече модели и се колебаят между тях. Естествено е всеки да иска да претегли правилно предимствата и недостатъците на моделите. Има как да направите и това, и дори е препоръчително. За целта има обособени специални сайтове, в които трябва да напишете наименованията на моделите, между които се колебаете. След това, според определени основни критерии, ще можете да видите характеристиките, плюсовете и минусите на всеки от моделите. Възможността за това сравнение също би била от полза на търсещите фотоапарати.

Фотоапаратите от по-високите класове няма как да се разминат и без някои необходими аксесоари. За един DSLR ще ви е нужна специална раница, особено ако към него имате и няколко обектива. Стативът също ще ви служи добре, ако често правите снимки, изискващи допълнително стабилизиране. Ремъкът за фотоапарати пък, ще улесни пренасянето му и ще спести част от натоварването ви. Може да помислите и за външна светкавица, ако често ще снимате при намалено осветление. За истинските фенове на фотографията, нещата, на които трябва да обърнат внимание са много, но всеки уважаващ себе си фотограф или „кандидат” фотограф, знае всъщност колко са значими.

И така, изборът на точния фотоапарат съвсем не е лесен и всеки, на който му предстои, трябва основно да се води от собствените си нужди. Дали ще се спрете на апарат тип „сапунерка”, или ще търсите апарат с повече възможности, изцяло зависи от това за какво ще го ползвате. Правилно подбраната техника, съчетана с вашия талант и лично усещане за композиция ще ви гарантират неподозирано добри резултати. Важното е, да не спирате да се вдъхновявате и да практикувате любимото си занимание със страст и желание.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here