Фреш или смути?

Фреш или смути?

Фрешовете започнаха да превземат кафенетата още преди десетина години, а сега до тях се наредиха и смутита. Вероятно сте забелязали как павилиончета за прясно изцедени сокове започнаха да никнат като гъбки на всеки ъгъл. Дори ресторантите за бързо хранене ги включиха в менютата си в опитите си да предложат и нещо здравословно за разнообразие. Това е чудесно, защото така повече хора придобиват навика да консумират тези полезни напитки по-често.

В случай, че не сте напълно наясно какво точно представляват те и как да се възползваме от тях, тук ще ви информираме накратко за най-важното, което трябва да знаете.

Фрешовете представляват прясно изцедени сокове от плодове, най-често цитруси, тъй като са най-сочни, но се срещат и фрешове от праскови, киви и др. Те могат да бъдат приготвени само от един плод или в комбинация от няколко.

Често фрешовете са направени и от зеленчуци като моркови например. Както ги издава и името им / fresh – от англ. език свеж /, фрешовете се консумират незабавно след изцеждането, защото след 15-20 минути соковете губят полезните си свойства. Ако пък притежавате у дома си качествена бавно пресоваща сокоизстисквачка, ще удължите трайността им с цели няколко часа.

Вижте как да изберете сокоизтисквачка за домашен фреш или смути!

Успеете ли да си създадете навик всяка сутрин да консумирате по една чаша прясно изцеден сок, гарантирано ще усетите разликата скоро. Ще се чувствате далеч по-тонизирани, освежени и заредени с енергия. Освен това, фрешовете ще помогнат и на метаболизма ви през целия ден.

Смути с уникален вкусСмутитата, от друга страна, представляват смес от пастьоризирани плодове или зеленчуци и се различават от фрешовете по няколко неща. Първата разлика е, че те почти винаги са комбинация от различни съставки, като често пъти включват както плодове и зеленчуци, така и семена и други подправки. Второ, незабавната консумация не е задължителна и много от тях могат да бъдат съхранявани в хладилника.

Третата и може би най-съществена разлика е, че смутитата съдържат както сока, така и месестите части от плодовете и зеленчуците.

В зависимост от вашите нужди и предпочитания можете да се наслаждавате както на едните, така и на другите. Както става ясно от по-горните редове, и двата варианта носят своите ползи за всеки организъм и са отличен начин да енергизираме деня си.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here