Гоблени за деца: защо да научите детето да бродира от ранна възраст?

гоблени за деца

Да запознаете детето със света на ръкоделието от ранна възраст има редица безспорни предимства. Шиенето на гоблени има толкова богата история и традиции, че не е никак изненадващо любопитството и на най-малките. Хобито има древна история, много по-дълга от модерното в последно време рисуване на картини по номера.

Защо да научите детето да бродира от ранна възраст?

По правило всяко умение, придобито в ранна възраст, обикновено получава своето развитие и след това. Ако успеете да запалите детето по това популярно хоби, то ще развие завидни умения и в други области. Много деца откриват вълнуващия свят на ръкоделието именно с гоблените на мама.

И макар шиенето на гоблени да е смятано от мнозина за старомодно занимание, то е една крачка напред дори в технологичния напредък на съвременния свят. Ръкоделието включва сложни умения за шиене, като добавя и креативен аспект. То може да предложи не по-малко предизвикателства за най-малките от боравенето с компютъра.

Например, преди да започнете същинското шиене, има известна подготовка, като избор на подходящите цветове, избиране на зони за работа. Необходими са умения за координация на ръцете и очите, които подобряват сръчността и фините двигателни умения. В днешно време има множество сайтове за гоблени, от които да закупите пълен комплект.

Бродирането на гоблени  помага на детето да се почувства ценен член на обществото

Дори това да ви звучи прекалено ентусиазирано, всъщност е точно така. Изработването на гоблени дава възможността на детето да се почувства гордо и удовлетворено от постиженията си. Успешният резултат засилва неговата емоционална интелигентност.

Детето разбира, че всеки проект изисква търпение, практика и дисциплина. Тези три неща ще се окажат решаващи за всяко нещо, с което се занимава и в бъдеще. То лесно ще проследи връзката между вложените усилия и успешните резултати.

Бродерията учи децата на труд

Съвременните деца не прекарват достатъчно време навън, в резултат на което стават зависими от технологиите. Ако погледнем на това в перспектива, ще видим само вредите както за психиката, така и за здравето.

От своя страна, шиенето на гоблени учи едно дете, че всичко хубаво изисква усърдие и труд. И това е знание и опит, които ще му донесат успехи и напредък.

Точно тук е най-трудната мисия на родителите: да събудят трудолюбието в своето дете. Това качество е все по-голяма рядкост на фона на масовото мнение, че трябва да получаваме всичко по най-лесния и бърз начин.

Изработването на гоблени помага на децата да усвояват нова информация

Не случайно казват, че децата запомнят и учат по-бързо от възрастните. Ако направите и ръкоделието забавно, ще успеете да привлечете вниманието на детето към него за дълги периоди от време.

Бродерията поставя „отметка” на всички възможни опции в света на изкуството, защото събужда творческото любопитство на детето. Бродирането развива емоционални и академични способности, което пък допринася за оформяне на характера и навиците на детето и то в положителен смисъл.

Как да започнете?

Помогнете на детето да овладее движенията с иглата и конеца върху парче плат с големи шевове. Уверете се, че сте избрали по-дебели игли, дебели конци и плат, който е плътен и здрав. Това ще улесни начинаещия малък ентусиаст, докато свикне с новото си занимание.

След като се убедите, че детето може да борави безопасно с иглата и ножицата, можете да преминете и към гоблен за начинаещи. А за да направите този урок още по-забавен, можете да поканите и най-добрия приятел на своето дете. В компанията на доверен приятел всичко е по-приятно и интересно.

Изберете заедно първите гоблени на своето дете и му позволете то също да направи своя избор. Важно е изображението да е подходящо за него и да го мотивира по-бързо да иска да види крайния резултат. Може да започнете и с щампиран гоблен, тъй като при него грешките не са така видими. А такива вероятно няма да липсват, поне в началото.

Съвети за безопасност

Съхранявайте гоблените, иглите и конците на място, което не е в обсега на най-малките. Децата често решават, че могат да се справят и сами, когато материалите са им на разположение. В началото е хубаво да работите заедно, защото иглите могат да бъдат и опасни. Ако пък сте се спряли на гоблен с диаманти, наблюдавайте малчуганите, докато работят с мъниста.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here