Грижи за часовника

Как да поддържаме часовника си?

Ако сте собственик на скъп часовник, знаете много добре колко фин и скъп механизъм е и от каква внимателна грижа има нужда, за да работи правилно. А освен коректните показания за времето, искаме часовникът ни да изглежда добре, нали?

Трябва да знаем, че стандартната задължителна поддръжка включва защита на механизма, пазене от намокряне и почистване на корпуса и каишката/верижката.

А ето и нашите съвети, които ще ви помогнат да запазите часовниците си здрави и красиви и за идните поколения:

Как да се грижите за часовници с ръчно навиващ се механизъм

 Грижа за механичен часовникНе забравяйте да навивате часовниците с ръчно навиващ се механизъм веднъж на ден, по едно и също време. Внимавайте да не го пренавивате – спрете веднага, щом усетите съпротива – това показва, че спиралата е достигнала максималното напрежение.

Как да се грижите за часовници с автоматичен механизъм

Ако сте собственик на часовник с автоматичен (или самонавиващ се) механизъм, не забравяйте да го навивате веднъж на всеки две седмици, ако го носите ежедневно. Навийте го два пъти седмично, ако не го носите всеки ден.

Как да се грижите за часовници с кварцов механизъм

Ако часовникът ви е с кварцов механизъм, трябва да сменяте старите батерии на няколко години. Когато носите часовника си е много важно да избягвате уреди, които създават силно магнитно поле, като високоговорители, мобилни телефони и метални детектори. Големи температурни промени и влажна среда (душове, джакузита и сауни) могат да бъдат вредни за часовника ви.

Грижи за часовника - почистване и поддръжкаНегативно влияние върху механизма могат да окажат и изпускане на часовника или извършване на повтарящи се движения с ръката, на която го носите (освен ако часовникът не е специално предназначен за такива цели).

Хубаво е механизмът да минава на проверка на всеки три до пет години.

Водоустойчивост

Проверявайте редовно водустойчивостта на часовника си, например веднъж годишно. Преди да потопите часовника си във вода, проверете дали коронката е натисната до долу и плътно завинтена. След като вече сте във водата, не регулирайте коронката и не натискайте други бутони, тъй като водата може да проникне в корпуса.

След контакт на часовника с хлорирана или солена вода, го изплакнете със сладка вода. Ако забележите конденз под кристала или признаци на окисляване на циферблата, веднага занесете часовника си на ремонт.

Общо почистване

Ако часовникът се носи редовно, следва да се почиства на всеки два месеца, обикновено с мека и суха кърпа. Когато става дума за метални верижки, производителите на луксозни часовници препоръчват внимателно измиване с мека четка, потопена в топла сапунена вода. Изплакнете с чиста топла вода преди да подсушите.

Ако часовникът ви е с кожена каишка, внимавайте никога да не я мокрите. Ако се случи да се намокри или навлажни, подсушете я добре. Избягвайте контакт на китката, на която носите часовника, с козметични продукти, детергенти, овлажнители и дори парфюми, които могат сериозно да повредят функциите на часовника и емайла му.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here