Как да се грижите подобаващо за обувките си

3498

Забелязали ли сте, че когато засечете на улицата хубава жена и се опитате да уловите погледа й установявате, че тя се е вторачила в земята. Мислите си, че е свенлива?

Не, тя просто проверява обувките ви.

Не се съмнявайте, че чифт чисти обувки са в състояние да я убедят да ви даде шанс за среща.

Тъй като обувките, особено скъпите, имат нужда от специална поддръжка, а не просто от забърсване с парцал, сме с помощта на everyguyed.com събрали в кратък наръчник основните правила за поддръжка и почистване на различните видове обувки и материи.

Погрижи се за обувките си с качествени и евтини продукти

Черни кожени обувки с връзки

cherni-kozheni-obuvkiВсеки мъж разполага с чифт класически черни кожени обувки, които изискват редовна поддръжка, за да изглеждат на ниво и чрез която можете значително да удължите живота им.

Запомнете едно важно правило – никога не лъскайте обувките си, преди първо да сте ги почистили. В противен случай просто ще замажете мръсотията върху тях, а в най-лошия случай ще надраскате кожата.

Внимателно избършете обувките си с кърпа, използвайки специален сапун (Saddle Soap), който не нарушава деликатната повърхност на кожата, а в същото време й придава хубав блясък.

Полирането е истинската грижа за мъжките обувки. Незаслужено полирането на обувки е обвито в тайнственост и мистерия – на практика е съвсем проста процедура. Изберете добър крем или вакса за наистина брилянтен блясък. Сложете неголямо количество на току-що почистените обувки и оставете да постои няколко минути. След това да започнете да лъскате обувката с чиста влажна кърпа, докато не добие хубав блясък. Добавяйте по малко крем/вакса докато полирате, за да създадете няколко пласта защита.

На пазара се предлага голямо разнообразие от обувки от различни цветове кожа, изкуствена кожа и други материали. При тях правилата за почистване варират, но ще ви представим някои основни правила за най-често срещаните материи:

Обувки от кафява и друг цвят кожа

kafevi-kozheni-obuvkiИзбягвайте да използвате безцветните лакове, тъй като са с по-ниско качество и по-лош блясък. Гледайте цвета на използваното лустро да съвпада максимално с цвета на обувката и следвайте горните правила за полиране.

Страхотен крем за полиране на кафяви обувки

Обувки от изкуствена кожа

Обувките от изкуствена кожа са едно добро решение, ако ви предстои официално събитие и спешно се нуждаете от обувки. Те са евтин вариант на обувките от истинска кожа и бързо ще се ще се износят. Проблемът е, че след като веднъж са одраскани, обикновеното полиране няма да свърши работа, тъй като изкуствена кожа не попива боята като истинската. Или ги дайте на обущар, или просто се откажете от тях.

Обувки от велур и набук

obuvki-nabuk-kozhaВелурът е вид кожа с леко изчеткан вид, докато набукът е по-здрава, сурова кожа, която често се използва за направата на ботуши като Timberland.

Уникални цени и огромен избор на качествени обувки Timberland

Често пъти е много трудно петна да бъдат премахнати от такива повърхности. Има специална „гумичка за петна“, която може да се купи в повечето магазини за обувки. Идеята е, че докато търкате замърсената повърхност, тя се разпада на гранули и почиства материята. Излишно е да казваме, че полиране при тази кожа не е необходимо. Просто почистете обувките от набук или велур внимателно и ги оставете да изсъхнат преди да ги сложите отново.

Лачени обувки

cherni-kozheni-damski-obuvkiЛачената кожа се обработва по различен начин от естествената и заради това изисква специална поддръжка. Изчистете обувките от лачена кожа с чиста мека четка за обувки много внимателно, за да не оставите драскотини. Когато изчеткването не е достатъчно, използвайте навлажнена кърпа с мек сапун и хладка вода. Драскотините могат да бъдат замаскирани с много малко количество лак за обувки.

Купувайте си по няколко чифта еднакви обувки

Ясно е, че всички обувки се износват при ежедневна употреба. Имайте предвид, че кожените ви черни „Прада“ не са предвидени да се носят ежедневно. След като разполагате с тях, значи можете да си позволите да си купите още два-три чифта качествени обувки, които са подходящи за ежедневна употреба. Това ще ви позволи да ги сменяте, така че да не повтаряте един и същ чифт два дни, което значително ще удължи живота на обувките ви.

Макар подложена на различна обработка, естествената кожа е органичен материал и е с чувствителна повърхност. В същото време краката ви са източник на бактерии, влага и миризми. Така че отделете на обувките си нужните грижи, когато не са на краката ви. Използвайте специални дървени приспособления, за да запазите формата им, да ги предпазите от гънки и деформиране. Ако използвате кедър или друго подобно дърво, то освен това частично ще абсорбира влагата и допълнително ще удължи живота на обувките ви.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here