Как да се грижим за диоптрични рамки за очила?

грижа за рамките на очилата

Красивите рамки за очила са елегантно допълнение, което може да накара всеки да се чувства комфортно. Те са много повече от моден аксесоар, тъй като качествените диоптрични рамки предлагат удобство и лекота при ежедневното носене на очила. Разнообразието както на дамски, така и на мъжки модели в онлайн каталозите превръща избора им в специален момент. Всяка подробност е важна – форма, цвят, размери, материал, от който са изработени, дали да бъдат декорирани или не и т.н.

Грижа за очила със стъклени лещи

За да се ориентирате какви диоптрични аксесоари да купите, трябва предварително да знаете за какво ще ги използвате. Дали ще бъдете с тях постоянно или ви трябват само за четене. Освен подходящите рамки има значение какви лещи ще предпочетете. Имайте предвид, че стъклените са по-издръжливи на надраскване, но са значително по-тежки и това може да ви откаже от тях. Хубавото е, че грижите за тях са лесни, съвсем непретенциозни са и е достатъчно да ги измиете с вода, за да “светнат” като нови. Ако търсите детски очила, по-добре се откажете от стъклените. Мъниците са палави, обичат игрите и при евентуално счупване на лещите могат да се наранят.

Грижа за очила с пластмасови лещи

Пластмасовите лещи са леки, функционални, трудно се чупят и са достатъчно тънки за хора с диоптър, стига той да е по-малък. Могат да бъдат в различни цветове, да имат степен на затъмняване или фотосоларен ефект. В комбинация с ефектни диоптрични рамки изглеждат доста атрактивно. Не са подходящи за хора с голям диоптър, защото тогава стават дебели и далеч не изглеждат естетично. Изискват по-внимателни грижи, които включват използването на специални кърпички, тъй като лесно се драскат. Ако лещите са с някакво специално покритие, трябва да се избягва употребата на течности и спрейове, които могат да бъдат вредни за тях.

Колко често да почистваме очилата?

Очилата с диоптрични рамки имат едно основно предназначение и то е да коригират зрението така, че да може всеки, който ги носи, да вижда по-добре. Когато стъклата са зацапани, това дразни очите и създава неудобство. Появата на петна по тях е нещо, което често се случва и ако не бъдат премахнати навреме, положението може да стане изнервящо. Всеки сам трябва да определи честотата на почистване, която му е нужна, за да ги поддържа изрядни. Установяването на хигиенен режим и неговото спазване е важно, тъй като диоптричните пособия натрупват различни вредни субстанции от изпотяване, остатъци от грим, пръстови отпечатъци и др.

Чести грешки при носене, почистване и съхранение на очилата

Марковите диоптрични рамки са добра инвестиция и за да им се наслаждавате достатъчно дълго, трябва да знаете как да се отнасяте с тях. Понякога елементарни на пръв поглед неща могат трайно да увредят любимия аксесоар. Сред често допусканите грешки са:

  • поставянето на очилата върху главата – това може да разшири диоптричните рамки и да ги замърси с козметични продукти от косата;
  • използването на дрехите за почистване – по тъканите има едри частици, които могат да оставят белези върху стъклата;
  • почистването с хартия или обикновени кърпички – хартиените влакна могат да надраскат лещите;
  • употребата на препарат за прозорци или друг разтвор, който съдържа агресивни химикали – това може да наруши целостта на самите стъкла;
  • слагането и свалянето на очилата с една ръка. Така има опасност от изкривяване на рамките и счупване.

Поддържането е лесно и безопасно, когато се прави с микрофибърни и мокри кърпи за очила или със специални разтвори за целта. Удобният калъф за прибиране на диоптричните аксесоари е силно препоръчителен, както и периодичното им почистване с ултразвук в доверена оптика.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here